Exercise 4

Question 1 :

In which of the following organs of human body does maximum absorption of food take place?


A). Gullet
B). Large intestine
C). Small intestine
D). Stomach
Answer : Option C

Question 2 :

Human Rights Day is on


A). 24 February
B). 10 December
C). 15 May
D). 21 July
Answer : Option B

Question 3 :

In the last World Cup Hockey Finals in 2002, Germany beat ____


A). Pakistan
B). Australia
C). India
D). Spain
Answer : Option B

Question 4 :

How much of blood does the normal human heart on each of its contraction pump into the arteries?


A). 30 cm3
B). 60 cm3
C). 30 cm5
D). 60 cm5
Answer : Option B

Question 5 :

Hygrometer is used to measure


A). relative humidity
B). purity of milk
C). specific gravity of liquid
D). None of the above
Answer : Option A

Question 6 :

India became a member of the United Nations in


A). 1945
B). 1947
C). 1959
D). 1960
Answer : Option A

Question 7 :

India has


A). largest turmeric production
B). largest tea production
C). largest ginger production
D). All of the above
Answer : Option D

Question 8 :

India's first indigenously built submarine was


A). INS Savitri
B). INS Shalki
C). INS Delhi
D). INS Vibhuti
Answer : Option B

Question 9 :

How many medals came into the account of India during the last Commonwealth Games in 2002 at Manchester?


A). 32
B). 24
C). 69
D). 16
Answer : Option C

Question 10 :

If the plane of the earth's equator were not inclined to the plane of the earth's orbit


A). the year would be longer
B). the winters would be longer
C). there would be no change of seasons
D). the summers would be warmer
Answer : Option C

Question 11 :

India played its first cricket Test Match in


A). 1922
B). 1932
C). 1942
D). 1952
Answer : Option B

Question 12 :

India has been represented as a non-permanent member of the Security Council (UNO) during


A). 1972-73
B). 1984-85
C). 1991-92
D). All of the above
Answer : Option D

Question 13 :

How many Lok Sabha seats does Goa have?


A). 16
B). 2
C). 11
D). 15
Answer : Option B

Question 14 :

In Air Force, Air Commodore has one rank higher than


A). Squadron Leader
B). Air Vice-Marshal
C). Group Captain
D). Air Marshal
Answer : Option C

Question 15 :

How much districts are there in Tamil Nadu?


A). 26
B). 27
C). 28
D). 32
Answer : Option D

Question 16 :

How much districts are there in Meghalaya?


A). 11
B). 2
C). 5
D). 9
Answer : Option A

Question 17 :

How many Dynes are there in 1 gram weight?


A). 900
B). 375
C). 981
D). 250
Answer : Option C

Question 18 :

In big cities like Delhi, Kolkata, Mumbai, Chennai police is headed by a


A). Commissioner of Police
B). Inspector General of Police
C). Deputy Inspector General of Police
D). None of the above
Answer : Option A

Question 19 :

Indian Institute of Petroleum is located at


A). Dehradun
B). Kolkata
C). Dhanbad
D). New Delhi
Answer : Option A

Question 20 :

In which of the following team events India got a Gold Medal at the 2002 Asian Games?


A). Kabaddi
B). Hockey
C). 4 x 200 m Relay
D). 4 x 100 m Relay
Answer : Option A

Question 21 :

In which year during World War I, USA declared war on Germany, Britain defeated Turkey and captured Baghdad and Jerusalem?


A). 1917
B). 1918
C). 1919
D). 1920
Answer : Option A

Question 22 :

In 1947, Algeria became politically unified with France but the 80 percent population revolted against French domination


A). Muslim
B). Hindu
C). Christian
D). Jain
Answer : Option A

Question 23 :

In UNO, the new members are admitted to the General Assembly on the recommendation of ____ and ____ the members of the General Assembly should vote in favour.


A). Security Council; two-thirds
B). Security Council; one-third
C). International Court of Justice; two-thirds
D). International Court of Justice; one-third
Answer : Option A