Exercise 5

Question 1 :

Kiran Bedi received Magsaysay Award for government service in


A). 1992
B). 1993
C). 1994
D). 1995
Answer : Option C

Question 2 :

Logarithm tables were invented by


A). John Napier
B). John Doe
C). John Harrison
D). John Douglas
Answer : Option A

Question 3 :

With which sport is the Jules Rimet trophy associated?


A). Basketball
B). Football
C). Hockey
D). Golf
Answer : Option B

Explanation :

It is associated with football (soccer if you're yanks). The Jules Rimet trophy was the original trophy awarded to the winners of the World Cup. Although originally being named Victory, the trophy was later named after the then president of FIFA, Jules Rimet.


Question 4 :

Joule is the unit of


A). temperature
B). pressure
C). energy
D). heat
Answer : Option C

Question 5 :

Kemal Ataturk was


A). the first President of Independent Kenya
B). the founder of modern Turkey
C). revolutionary leader of Soviet Union
D). None of the above
Answer : Option B

Question 6 :

Milkha Singh Stood ____ in 1960 Olympics, in Athletics.


A). fourth in 400m final
B). second in 400m final
C). eighth in 50km walk
D). seventh in 800m final
Answer : Option A

Question 7 :

Ms. Medha Patkar is associated with the


A). Tehri project
B). Enron project
C). Sardar Sarovar project
D). Dabhol project
Answer : Option C

Question 8 :

Kathakali, Mohiniatam and Ottamthullal are the famous dances of


A). Kerala
B). Karnataka
C). Orissa
D). Tamil Nadu
Answer : Option A

Question 9 :

Jaspal Rana is associated with which of the following games?


A). Swimming
B). Archery
C). Shooting
D). Weightlifting
Answer : Option C

Question 10 :

Lala Lajpat Rai is also known as


A). Sher-e-Punjab
B). Punjab Kesari
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 11 :

Modern football is said to have evolved from


A). England
B). India
C). France
D). Spain
Answer : Option A

Question 12 :

Nowadays many novel chemicals are being synthesized termed as xenobiotics. The unique feature of these is what they are

biodegradable

non- biodegradable

pose on environmental threat

they are environment friendly


A). I, III
B). II, III
C). I, III, IV
D). II, III, IV
Answer : Option B

Question 13 :

13. Modern Indo-Aryan languages are based on an ancient language called


A). Hindi
B). Sanskrit
C). Kannada
D). Tamil
Answer : Option B

Question 14 :

Lakshmibai National College of Physical Education is located at


A). Bhopal
B). Gwalior
C). Karnal
D). Patiala
Answer : Option B

Question 15 :

Malfunctioning of which of the following organs causes jaundice?


A). Stomach
B). Pancreas
C). Liver
D). Kidney
Answer : Option C

Question 16 :

Olympic creed and oath was composed by ____ the founder of modern Olympics.


A). Rev Father Didon
B). Baron Pierre de Coubertin
C). Norman Pitchard
D). None of the above
Answer : Option B

Question 17 :

Kathak, Nauntanki, Jhora and Kajri are the important dances of


A). Uttaranchal
B). Uttar Pradesh
C). Jharkhand
D). Chhattisgarh
Answer : Option B

Question 18 :

Lance Armstrong, a sportsperson of international repute, belongs to which of the following countries?


A). USA
B). Ukraine
C). Spain
D). Brazil
Answer : Option A

Explanation :

Lance Edward Armstrong (born Lance Edward Gunderson on September 18, 1971) is an American professional road racing cyclist who is best known for winning the Tour de France a record seven consecutive times, after having survived testicular cancer.


Question 19 :

19. Ludhiana is situated on ____ river.


A). Gomti
B). Yamuna
C). Satluj
D). Godavari
Answer : Option C

Question 20 :

20. Kiran Bedi is


A). first woman IAS officer
B). first woman IPS officer
C). first woman advocate
D). first woman judge
Answer : Option B

Question 21 :

21. K.S. Ranjit Singhji was


A). first Bar-at-law
B). first Air Marshal
C). first Indian test cricketer
D). first Field Marshal
Answer : Option C

Question 22 :

National Defence Academy is situated at


A). Khadakvasla
B). New Delhi
C). Wellington
D). Dehradun
Answer : Option A

Question 23 :

Modvat is


A). modified value added
B). a term used in excise which is a new scheme of indirect taxes
C). scheme which allows a manufacturer to claim instant reimbursement of the excise duty paid on the raw materials used for the production of the final good
D). All of the above
Answer : Option D

Question 24 :

24. Number of commands of Air Force are


A). five
B). six
C). seven
D). eight
Answer : Option C

Question 25 :

Of the following foods, which one is the best source of protein?


A). Butter
B). Fish
C). Lettuce
D). Milk
Answer : Option B

Question 26 :

MISA stands for


A). Maintenance of Internal Security Act
B). Multinational Internal Society Authority
C). Movement for Indian System Act
D). None of the above
Answer : Option A

Question 27 :

Mount Everest was captured by Edmund Hillary and Tenzing Norgay in the year


A). 1951
B). 1952
C). 1953
D). 1954
Answer : Option C

Question 28 :

Karoline Mikkelsen was the first woman to


A). reach North Pole
B). reach South Pole
C). climb Mt. Everest
D). set foot on the moon
Answer : Option B

Question 29 :

Liquids transmit pressure equally in all directions. This is known as


A). Boyle-Pascal's Law
B). Pascal's Law
C). Archimedes' Principle
D). None of the above
Answer : Option B

Question 30 :

John F. Kennedy, President of USA, died on


A). 1963
B). 1964
C). 1965
D). 1966
Answer : Option A

Question 31 :

31. Lal Bahadur Shastri


A). succeeded Pandit Nehru as the second Prime Minister of India
B). signed the Tashkent Agreement with Ayub Khan for a ceasefire between India and Pakistan
C). is also known as "Man of Peace"
D). All of the above
Answer : Option D

Question 32 :

On a night when the sky is clear, the temperature may dip considerably; on a cloudy night the temperature will usually dip much less. The reason for this difference is that


A). the clear sky allows radiant energy to escape readily from the earth
B). on a cloudy night the clouds are warm and therefore retard the cooling
C). the clear sky allows the cold of outer space to reach the earth
D). current of air carry the heat away from the earth on a clear night
Answer : Option A

Question 33 :

Normally the Commonwealth Games are held at intervals of


A). 3 years
B). 4 years
C). 5 years
D). there is no fixed interval
Answer : Option B

Question 34 :

Mahakavi Kalidas


A). was one of the greatest Sanskrit poet and dramatist
B). lived during the region of Chandragupta Vikaramaditya
C). famous works include Shakutala, Raghuvansha, Meghdoot and Kumara Sambahava
D). All of the above
Answer : Option D

Question 35 :

Olympic emblem is composed of five intertwined rings, each of a different colour, representing the five continents of the world as


A). Blue ring - Europe; Yellow ring - Asia; Black ring - Africa; Red ring- America; Green ring - Oceania
B). Blue ring - Asia; Yellow ring - Europe; Black ring - Oceania; Red ring- Africa; Green ring - America
C). Blue ring - Europe; Yellow ring - Asia; Black ring - Africa; Red ring- Oceania; Green ring - America
D). Blue ring - Asia; Yellow ring - Europe; Black ring - Africa; Red ring- America; Green ring - Oceania
Answer : Option A

Question 36 :

Name the instrument used to measure relative humidity


A). Hydrometer
B). Hygrometer
C). Barometer
D). Mercury Thermometer
Answer : Option B

Question 37 :

37. National Remote Sensing Agency (NRSA) was setup in


A). 1980
B). 1985
C). 1990
D). 1995
Answer : Option A

Question 38 :

Mina is the tribe of


A). Tripura
B). Sikkim
C). Rajasthan
D). Nagaland, Assam
Answer : Option C

Question 39 :

King Hammurabi raised the first army of the world in


A). 2000 BC
B). 1500 BC
C). 1480 BC
D). 1027 BC
Answer : Option A

Question 40 :

National Institute of Occupation Health is located at


A). Bangalore
B). Ahmedabad
C). Pune
D). Mumbai
Answer : Option B

Question 41 :

Kanishka was


A). the king of Kushan dynasty
B). a great conqueror but later became a follower of Buddha
C). the only ruler of India whose territory extended up to central Asia
D). All of the above
Answer : Option D

Question 42 :

National Institute of Oceanography is located at


A). Panaji (Goa)
B). Lucknow (Uttar Pradesh)
C). Pune (Maharashtra)
D). Nagpur (Maharashtra)
Answer : Option A

Question 43 :

Nuclear power is ____ thermal power.


A). cheaper than
B). costlier than
C). equal in amount
D). they cannot be related
Answer : Option A

Question 44 :

Michael Faraday discovered


A). electromagnetism
B). benzene, liquid gases and optical glass
C). the induction of electric current
D). All of the above
Answer : Option D

Question 45 :

Mother Teresa won the Nobel Prize for Peace in


A). 1992
B). 1979
C). 1988
D). 1954
Answer : Option B

Question 46 :

Most commonly used bleaching agent is


A). alcohol
B). carbon dioxide
C). chlorine
D). sodium chloride
Answer : Option C

Question 47 :

Of the UN Agencies, which one specifically aims at further economic development by encouraging productive private enterprise?


A). United Nations Industrial Development Organisation
B). International Finance Corporation
C). International Monetary Fund
D). World Bank
Answer : Option B

Question 48 :

Neil Armstrong and Edwin Aldrin were the first to


A). step on the moon
B). circle the moon
C). walk in space
D). journey into space
Answer : Option A

Question 49 :

49. Lal Bahadur Shastri is also known as


A). Guruji
B). Man of Peace
C). Punjab Kesari
D). Mahamana
Answer : Option B

Question 50 :

Lime is sometimes applied to soil in order to


A). increase the alkalinity of the soil
B). increase the acidity of the soil
C). restore nitrates to the soil
D). make the soil more porous
Answer : Option A