Exercise 6

Question 1 :

Magsaysay awards are named after Ramon Magsaysay, ____ who was known for his land reform programme to defuse communist insurgency.


A). President of the Philippines
B). President of the Spain
C). President of the Scotland
D). President of the Malaysia
Answer : Option A

Question 2 :

Leonardo da Vinci


A). was a great Italian painter, sculptor and architect
B). got universal fame form his masterpiece "Monalisa"
C). drew models of organs such as the heart, lungs and womb
D). All of the above
Answer : Option D

Question 3 :

Moradabad (Uttar Pradesh) is famous for


A). brass ware
B). sandal oil
C). newsprint factory
D). penicillin factory
Answer : Option A

Question 4 :

Mahabaleshwar is located in


A). Maharashtra
B). Rajasthan
C). Madhya Pradesh
D). Himachal Pradesh
Answer : Option A

Question 5 :

Jharkhand has ____ state on its eastern en====================


A). Bihar
B). West Bengal
C). Orissa
D). Chhattisgarh
Answer : Option B

Question 6 :

Marco Polo


A). discovered Greenland
B). travelled through China, India and other parts of Asia
C). travelled round the cape of Good Hope
D). discovered Canada
Answer : Option B

Question 7 :

Of the blood groups A, B, AB and O, which one is transfused into a person whose blood group is A?


A). Group A only
B). Group B only
C). Group A and O
D). Group AB only
Answer : Option C

Question 8 :

Mishra Dhatu Nigam Limited (MIDHANI) was established in


A). 1958
B). 1964
C). 1973
D). 1988
Answer : Option C

Question 9 :

Numismatics is the study of


A). coins
B). numbers
C). stamps
D). space
Answer : Option A

Question 10 :

National Anthem was first sung on


A). December 27, 1911 during the Indian National Congress Session at Calcutta
B). January 24, 1950 by the Constituent Assembly of India
C). January 26, 1959 by the Government of India
D). None of the above
Answer : Option A

Question 11 :

Karl Marx's ideology advocated


A). a classed unique society
B). a united society
C). a classed society
D). None of the above
Answer : Option C

Question 12 :

Lhasa airport at Tibet is the World's


A). largest airport
B). highest airport
C). lowest airport
D). busiest airport
Answer : Option B

Question 13 :

Of the various agencies related to the United Nations, the one that has the longest period is


A). International Labour Organisation
B). Universal Postal Union
C). World Health Organisation
D). World Meteorological Organisation
Answer : Option B

Question 14 :

Judicature (High Court) of Rajasthan is at


A). Jodhpur
B). Jaipur
C). Udaipur
D). Jaiselmer
Answer : Option A

Question 15 :

Kolleru Pelicanary situated at Elluru, Andhra Pradesh has reserves of


A). elephant, tiger, panther, sambar
B). pelicans, painted stroke
C). chital, sambar, chinkara, wild birds
D). elephant, leopard, tiger, garu, nilgai
Answer : Option B

Question 16 :

Light Year is related to


A). energy
B). speed
C). distance
D). intensity
Answer : Option C

Question 17 :

Liquid asset is


A). a type of asset that is in cash in the current account of the commercial bank
B). a type of asset that is in the form of a deposit in the current account of the commercial bank
C). either of these
D). None of the above
Answer : Option C

Question 18 :

Jeevan Rekha (Life line) express is


A). first hospital on wheels in the world
B). first railway express
C). oldest train
D). None of the above
Answer : Option A

Question 19 :

Lata Mangeshkar holds the world record for maximum number of ____


A). song recordings
B). singing songs
C). songs composing
D). None of the above
Answer : Option A

Question 20 :

On August 1, 2003, the total strength of India's armed forces approximate to


A). 13,92,000
B). 10,92,000
C). 71,500
D). 1,32,000
Answer : Option A

Question 21 :

John F. Kennedy was


A). one the most popular Presidents of USA
B). the first Roman Catholic President
C). writer of Why England slept and Profile in Courage
D). All the above
Answer : Option D

Question 22 :

Jesus Christ was crucified in


A). 4 BC
B). 4 AD
C). 20 AD
D). 1 AD
Answer : Option D

Question 23 :

National institute of Mental Health is located at


A). Coonor (Tamil Nadu)
B). Chandigarh
C). New Delhi
D). Bangalore
Answer : Option D

Question 24 :

Jharia (Jharkhand) is famous for


A). sports goods
B). copper mines
C). coal mines
D). gold mines
Answer : Option C

Question 25 :

Nalanda is located at


A). Gujarat
B). Varanasi, Uttar Pradesh
C). Near Patna, Bihar
D). Near Bhopal, Madhya Pradesh
Answer : Option C

Question 26 :

National Botanical Research Institute is located at


A). New Delhi
B). Lucknow (Uttar Pradesh)
C). Chennai (Tamil Nadu)
D). Bangalore (Karnataka)
Answer : Option B

Question 27 :

Mother Teresa received the Magsaysay Award in 1962 in the area of


A). Community leadership
B). public service
C). journalism and literature
D). international understanding
Answer : Option D

Question 28 :

Of the various non-conventional energy sources that are being tapped, which has the largest potential?


A). Water power
B). Wind power
C). Solar power
D). Biomass power
Answer : Option C

Question 29 :

Missile 'prithivi' aims


A). to test the performance of an indigenously built heat-shield
B). to hit target without the help of the Air Forces
C). to defend a large installations like oil-fields et
D). against enemy attacks
E). None of the above
Answer : Option B

Question 30 :

Microphone is used to convert


A). sound waves into electrical energy
B). sound waves into light rays
C). electrical energy into sound waves
D). sound waves into magnetic currents
Answer : Option A