Exercise 7

Question 1 :

Squadron leader Rakesh Sharma was India's first man to go into space. He was ____ cosmonaut to be in space in the world.


A). 12th
B). 107th
C). 139th
D). 151st
Answer : Option C

Question 2 :

Philology is the


A). study of bones
B). study of muscles
C). study of architecture
D). science of languages
Answer : Option D

Question 3 :

The 2006 World Cup Football Tournament held in


A). France
B). China
C). Germany
D). Brazil
Answer : Option C

Question 4 :

Satellite launching station is located at


A). Sriharikotta (Andhra Pradesh)
B). Solapur (Maharashtra)
C). Salem (Tamilnadu)
D). Warangal (Andhra Pradesh)
Answer : Option A

Question 5 :

The 'Black flag' signifies


A). revolution/danger
B). peace
C). protest
D). truce
Answer : Option C

Question 6 :

Republican party is


A). One of the important parties in USA
B). the political parties which has no definite principles
C). the political party which changes with the change in the times and circumstances in the country
D). All of the above
Answer : Option D

Question 7 :

Study of life in outer space is known as


A). endbiology
B). exobiology
C). enterbiology
D). neobiology
Answer : Option B

Question 8 :

School of Aviation Medicine (Air Force) is located at


A). Allahabad
B). Hyderabad
C). Bangalore
D). Jalahalli
Answer : Option C

Question 9 :

Recession is


A). slowing down of economic activity over a limited period
B). period during which unemployment may rise and demand and output may fall, leading to slump in trade
C). period that results from accumulation of unsold goods, owing to fall in demand
D). All of the above
Answer : Option D

Question 10 :

Sir Thomas Fearnley Cup is awarded to


A). a club or a local sport association for remarkable achievements
B). amateur athlete, not necessarily an Olympian
C). National Olympic Committee for outstanding work
D). None of the above
Answer : Option A

Question 11 :

Pythagoras was first to ____ the universal validity of geometrical theorem.


A). give
B). prove
C). both
D). None of the above
Answer : Option B

Question 12 :

Soil acidity is generally corrected by


A). proper irrigation
B). adding sodium hydroxide
C). liming
D). application of fertilizers
Answer : Option C

Question 13 :

Oscar Awards were instituted in


A). 1968
B). 1929
C). 1901
D). 1965
Answer : Option B

Question 14 :

Small amounts of iodine are necessary in our diet to


A). prevent pellagra
B). compensate for underactive the thyroid gland
C). stimulate clotting of blood
D). stimulate pituitary gland
Answer : Option B

Question 15 :

Queensland and Northern Territory Aerial Service is an International Airline of


A). Afghanistan
B). Belgium
C). East Africa
D). Australia
Answer : Option D

Question 16 :

Shaurya Chakra made up of bronze is awarded for


A). gallantry otherwise than in the face of the enemy
B). most conspicuous bravery for some act of self sacrifice
C). gallantry in the presence of enemy
D). None of the above
Answer : Option A

Question 17 :

Sushri Lata Dinanath Mangeshkar received Bharath Ratna in


A). 2000
B). 2001
C). 2002
D). 2003
Answer : Option B

Question 18 :

Taoism is followed in


A). worldwide
B). Iran and north-west India
C). China, Taiwan, Nauru, Brunei, Singapore and Vietnam
D). Japan
Answer : Option C

Question 19 :

The 2005 Wimbledon Women's Singles champion defeated which of the following to win the title?


A). Maria Sharapova
B). Lindsay Davenport
C). Mary Pierce
D). Serena Williams
Answer : Option B

Question 20 :

Sheikh Mujibur Rahman is a well known freedom fighter of


A). Bangladesh
B). Myanmar
C). Pakistan
D). Afghanistan
Answer : Option A

Question 21 :

Shares with a fixed rate of dividend that entitle their holders to priority payment over those who hold ordinary shares of a company are called


A). preference shares
B). bull
C). bear
D). shareholder
Answer : Option A

Question 22 :

Shankracharya was the founder of


A). Buddhism
B). Jainism
C). Arya Samaj
D). Advaitic philosophy
Answer : Option D

Question 23 :

Sculpture flourished during


A). Egyptian civilization
B). Indus valley civilization
C). Chinese civilization
D). None of the above
Answer : Option B

Question 24 :

Penicillin is widely used as


A). an antiseptic
B). a disinfectant
C). an antibiotic
D). an insecticide
Answer : Option C

Question 25 :

Socrates was the wisest man of the ancient world and developed the method of enquiry and instruction, belonged to


A). France
B). Athens
C). Greece
D). China
Answer : Option B

Question 26 :

Richter scale is used for measuring


A). density of liquid
B). intensity of earthquakes
C). velocity of wind
D). humidity of air
Answer : Option B

Question 27 :

Prince Charles and Princess Diana of Britain announce their separation in


A). 1990
B). 1991
C). 1996
D). 1997
Answer : Option C

Question 28 :

Paleontology is a branch of science that deals with the


A). behavior of animals
B). origin and growth of plants
C). the forms of life as revealed by fossils of animals or plants
D). formation of new stars
Answer : Option C

Question 29 :

Sir Humphry Davy was a British chemist who


A). invented the safety lamp for miners
B). discovered the anesthetic properties of nitrous oxide
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 30 :

Sonia Nazario of "Los Angeles Times" was awarded Pulitzer Prize in 2003 for


A). commentary
B). editorial writing
C). music
D). feature writing
Answer : Option D

Question 31 :

Soil is formed from the parent rock material by


A). chemical decomposition
B). physical decomposition
C). biological decomposition
D). All of the above
Answer : Option D

Question 32 :

The air we inhale is mixture of gases. Which of the following gases in the mixture is highest in percentage?


A). Carbon dioxide
B). Nitrogen
C). Oxygen
D). Ozone
Answer : Option B

Question 33 :

Oxford university was founded in


A). 1139 AD
B). 1163 AD
C). 215 BC
D). 55 BC
Answer : Option B

Question 34 :

The American General who led the revolt against the British and declared American independence was


A). George Washington
B). Bill Clinton
C). George Bush
D). None of the above
Answer : Option A

Question 35 :

Regular meetings of Trusteeship Council (UNO) are held


A). once a year
B). twice a year
C). thrice a year
D). four times a year
Answer : Option B

Question 36 :

Radioactive substances can be produced readily in


A). an electron gun
B). an atomic pile
C). a transistor
D). a Wilson cloud chamber
Answer : Option B

Question 37 :

The 2002 Commonwealth Games were held in


A). Canada
B). UK
C). Australia
D). Malaysia
Answer : Option B

Question 38 :

Profit made when an asset is sold more than the price at which it was bought is called


A). capital
B). capital-gain
C). capitalism
D). None of the above
Answer : Option B

Question 39 :

Plorence(Chadwick) is the associated place for which of the following sport?


A). Snooker
B). Racking Horse
C). Skiing
D). Tennis
Answer : Option C

Question 40 :

The 2012 Olympics Games were held in


A). London
B). Seoul
C). Sydney
D). Tokyo
Answer : Option A

Question 41 :

Rajiv Gandhi, Prime Minister of India, was assassinated in


A). 1961
B). 1971
C). 1981
D). 1991
Answer : Option D

Question 42 :

Pan - American Highway, north-west Alaska to Southernmost Chile is the worlds


A). longest road
B). highest road
C). busiest road
D). None of the above
Answer : Option A

Question 43 :

Raja Rammohan Roy


A). was a social reformer who tried to eradicate sati, purdah and child marriage
B). advocated widow remarriage and woman's education
C). was the founder of the Brahmo Samaj
D). All of the above
Answer : Option D

Question 44 :

South Indian temples have


A). tall towers with curving sides that taper at the top
B). gateway towers shaped like trapezoidal pyramids
C). both are correct
D). None of the above
Answer : Option B

Question 45 :

South Africa joined the Commonwealth as 51st member in


A). May 1993
B). May 1994
C). May 1995
D). May 1996
Answer : Option B

Question 46 :

Recently lead free petrol was introduced in our country because


A). they are not needed now as anti-knock agents
B). they tower the efficiency of the engine
C). they cause less pollution
D). to reduce the cost of petrol
Answer : Option C

Question 47 :

Rabindranath Tagore receive Nobel Prize in 1913 in the field of


A). physics
B). peace
C). literature
D). economy
Answer : Option C

Question 48 :

People who secretly indulge in anti-national or anti-government activities and help the enemy are called


A). Second column
B). Third column
C). Fourth column
D). Fifth column
Answer : Option D

Question 49 :

Sulphur is not present in


A). iron pyrites
B). gypsum
C). coal
D). chlorapatite
Answer : Option D

Question 50 :

Oxygen was independently discovered by


A). Rutherford
B). William Ramsay
C). Joseph Priestley
D). Neils Bohr
Answer : Option C

Explanation :

Oxygen was independently discovered by Carl Wilhelm Scheele, in Uppsala, in 1773 or earlier, and Joseph Priestley in Wiltshire, in 1774, but Priestley is often given priority because his work was published first.