Exercise 8

Question 1 :

Rise of the Chinese civilization along the banks of Hawang 40 took place in


A). 2500 - 2000 BC
B). 2700 - 2600 BC
C). 2205 - 1122 BC
D). 2000 - 1200 BC
Answer : Option C

Question 2 :

Presently known as the European Union, the EEC was established in


A). 1957
B). 1958
C). 1959
D). 1960
Answer : Option B

Question 3 :

Steel is more elastic than Rubber because


A). its density is high
B). it is a metal
C). ratio of stress to strain is more
D). ratio of stress to strain is less
Answer : Option C

Question 4 :

The 2003 Right Livelihood Honorary Award honors ____, when the jury recognizes "for his steadfast work over many years for a world free of nuclear weapons".


A). New Zealand's former Prime Minister David Lange
B). Martin Almada (Australia)
C). Martin Green (Australia)
D). None of the above
Answer : Option A

Question 5 :

Tansen was


A). a great exponent of Indian classical music
B). one of the nine gems in the court of Akbar
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 6 :

Ornithology is the


A). study of bones
B). study of birds
C). study of smells
D). None of the above
Answer : Option B

Question 7 :

Rabindranath Tagore is also known as


A). Guruji
B). Gurudev
C). Mahamana
D). Netaji
Answer : Option B

Question 8 :

Raj Kapoor received Dada Saheb Phalke Award in


A). 1986
B). 1987
C). 1988
D). 1989
Answer : Option B

Question 9 :

Oscar Awards are conferred annually by


A). Academy of Motion Pictures, arts and sciences, USA
B). Government of United States
C). Hollywood Foreign Press Association
D). None of the above
Answer : Option A

Question 10 :

Robert Koch worked on


A). tuberculosis
B). cholera
C). malaria
D). diabetes
Answer : Option A

Question 11 :

Satyajit Ray received Magsaysay Award for journalism, literature and creative communication arts in


A). 1963
B). 1965
C). 1966
D). 1967
Answer : Option D

Question 12 :

The agreement according to which the UK, the USA and the former USSR cannot assist other countries in acquiring technology to develop nuclear weapons, is known as


A). Izmir Treaty
B). Nuclear Non-proliferation Treaty (NPT)
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option B

Question 13 :

The 'Red Triangle' symbol denotes


A). Air India
B). family planning
C). culture and civilization
D). None of the above
Answer : Option B

Question 14 :

P.T. Usha, who came close to bagging a bronze finished fourth in ____ in 1984 Olympics.


A). 400 m final
B). 800 m final
C). 400 m hurdle
D). the marathon
Answer : Option C

Question 15 :

Photophobia is


A). a disease cause by too much sunlight
B). abnormal intolerance of light
C). the adjustment of the eye for light
D). the ability to perceive light
Answer : Option B

Question 16 :

Pressure cooker cooks rice faster because


A). it always lets the steam escape
B). high pressure crushes the hard covering of rice grains
C). it does not let the heat energy escape easily
D). high pressure raises the boiling point of water
Answer : Option D

Question 17 :

The ancient Olympics Games came to a sudden end when the Roman Emperor Theodosius banned them as paper manifestations. The modern Olympic Games were received after a lapse of nearly


A). ten centuries
B). twelve centuries
C). fifteen centuries
D). eighteen centuries
Answer : Option C

Question 18 :

Reproductive cells in human beings are produced


A). in greater numbers for a longer period of time in the male
B). for a longer period in the female than in male
C). in equal number in both sexes
D). in greater numbers by the female than by the male
Answer : Option A

Question 19 :

Study of earthquakes is known as


A). ecology
B). seismology
C). numismatics
D). None of the above
Answer : Option B

Question 20 :

The 2005 Australian Open Tennis Championship titles for men's and women's singles were won, respectively by


A). Pete Sampras and Steffi Graf
B). Rafael Nadal and Venus Williams
C). Andre Agassi and Arantxa Sanchez-Vicario
D). Marat Safin and Serena Williams
Answer : Option D

Question 21 :

Penicillin was invented by


A). Dr Jonas E. Salk
B). Gregory Mendal
C). Paul Ehrlich
Answer : Fleming

Explanation :

Option D


Question 22 :

Super conductivity is a phenomenon in which the resistance of a substance


A). increases with temperature
B). decreases with temperature
C). does not change with temperature
D). becomes zero at very low temperature
Answer : Option D

Question 23 :

The Africa fund (Action for Resisting Invasion, Colonialism and Apartheid) under India's leadership was instituted by


A). UNO
B). SAARC
C). NAM
D). the Commonwealth
Answer : Option C

Question 24 :

Rohinton Baria Trophy is associated with


A). football
B). hockey
C). cricket 'Inter-University'
D). inter-university sports and athletics
Answer : Option C

Question 25 :

Rangaswamy Cup is associated with


A). archery
B). cricket
C). football
D). hockey
Answer : Option D

Question 26 :

Rare Earth factory is situated in


A). Allepey (Kerala)
B). Alwaye (Kerala)
C). Ambernath (Maharashtra)
D). Avadi (Tamil Nadu)
Answer : Option B

Question 27 :

Pakistan left the Commonwealth in 1972, but rejoined as 49th member of the Commonwealth in


A). 1984
B). 1991
C). 1997
D). 2000
Answer : Option B

Question 28 :

Primary rainbow is formed when light suffers


A). two internal refractions before emerging out of the drop
B). one internal refractions before emerging out of the drop
C). no internal refraction
D). either one or two internal refractions before emerging out of the drop
Answer : Option B

Question 29 :

Rana Pratap Sagar (Rajasthan) is famous for


A). nuclear power station
B). aluminum industry
C). brassware
D). sports goods
Answer : Option A