Exercise 9

Question 1 :

The chief constituent of gobar gas is


A). ethane
B). methane
C). hydrogen
D). carbon dioxide
Answer : Option B

Question 2 :

The countries that had maintained research stations in Antarctica under Antarctic Trade are


A). Argentina, Australia, Belgium and South Africa
B). Chili, France and Japan
C). New Zealand, Norway, the former USSR, the UK and the USA
D). All of the above
Answer : Option D

Question 3 :

The first development flight of SLV-3 took place on


A). May 31, 1981
B). April 17, 1983
C). December 21, 1999
D). December 28, 1995
Answer : Option A

Question 4 :

The Enron project is a


A). hydro-electric project
B). thermal power project
C). atomic power project
D). gas-fired power project
Answer : Option D

Question 5 :

The chief purpose of crop rotation is to check the loss of top soil


A). by water erosion
B). by wind erosion
C). by weathering
D). of its mineral content
Answer : Option D

Question 6 :

World's busiest airports by passenger traffic is


A). Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, USA
B). Lhasa Airport, Tibet
C). King Abdul Aziz International Airport, Saudi Arabia
D). Chicago O' Hare International Airport, USA
Answer : Option A

Question 7 :

The first meeting of the UN General Assembly was held in which of the following cities?


A). London
B). New York
C). San Francisco
D). Teheran
Answer : Option A

Question 8 :

The first rice straw power plant has been set up at


A). Kolkata
B). Jalkheri, Punjab
C). Trombay, Maharashtra
D). None of the above
Answer : Option B

Question 9 :

The founder member of EFTA are


A). Austria, Denmark, Norway
B). Portugal, Sweden, Switzerland
C). UK, Austria, Sweden
D). All of the above
Answer : Option D

Question 10 :

The first historical mention of the holding of the ancient Olympic Games occurred about


A). 2000 years ago
B). 2250 years ago
C). 2500 years ago
D). 2775 years ago
Answer : Option D

Question 11 :

The first Afro-Asian Games were held in


A). Hyderabad
B). Sydney
C). Cairo
D). Kuala Lumpur
Answer : Option A

Explanation :

The first Afro-Asian Games were held between October 24, 2003 and November 1, 2003 in Hyderabad, India.


Question 12 :

The first meeting of the SAARC was opened in


A). Dhaka, Bangladesh
B). Bangalore, India
C). Kathmandu, Nepal
D). Islamabad, Pakistan
Answer : Option A

Question 13 :

The General Assembly meets regularly


A). once a month
B). after every three months
C). twice a year
D). once year
Answer : Option D

Question 14 :

The fighter force of Air Force is comprised of


A). MIG-21 variant
B). MIG-23s, MIG-25s, MIG-27s, MIG-29s
C). Jaguars
D). All of the above
Answer : Option D

Question 15 :

The control commend of Army is located at


A). Pune
B). Udhampur
C). Lucknow
D). Mhow
Answer : Option C

Question 16 :

The credit of inventing the television goes to


A). Faraday
B). Baird
C). Edison
D). Marconi
Answer : Option B

Question 17 :

The first man-made satellite, Sputnik I was launched by the former USSR in


A). 1957
B). 1955
C). 1967
D). 1970
Answer : Option A

Question 18 :

The General Assembly meets every year in regular sessions which begin on


A). first Monday in March every year
B). fourth Monday in September every year
C). third Tuesday in September every year
D). Second Tuesday in March every year
Answer : Option C

Question 19 :

The chief of the Army staff is assisted by


A). Vice-chief of the Army Staff
B). Principal staff officers such as Deputy Chief, Adjutant General, Military Secretary
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 20 :

The dance performed by women to invoke rain in Bihar is


A). Jata Jatin
B). Faguna or Fog
C). Purbi
D). Bihu
Answer : Option A

Question 21 :

The department of Atomic Energy was established in


A). 1948
B). 1954
C). 1963
D). 1971
Answer : Option B

Question 22 :

The exhaled air contains


A). carbon dioxide only
B). a mixture which has more carbon dioxide than oxygen
C). a mixture of carbon dioxide, nitrogen and oxygen in which nitrogen has the highest percentage
D). a mixture of carbon dioxide and nitrogen
Answer : Option C

Question 23 :

The full-fledged Commonwealth Games were first organized in ____ at ____


A). 1930; Hamilton in Canada
B). 1934; London in England
C). 1932; Sydney in Australia
D). 1936; Cardiff in UK
Answer : Option A

Question 24 :

Wright Brothers are regarded inventors of the


A). Balloon
B). Bicycle
C). Aeroplane
D). None of the above
Answer : Option C

Question 25 :

World War II was fought between


A). Axis Power (Germany, Italy and Japan) against the Allies (Britain, USSR, USA, France)
B). Austria, Hungary, Turkey against France, USA, Japan
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option A

Question 26 :

The basic cause of World War II was


A). an unjust Treaty of Versailles
B). rice of the Nazi Party in Germany
C). Japan's policy of expansion and imperialism of England and France
D). All of the above
Answer : Option D

Question 27 :

The country, which was admitted to the membership of the United Nations in September 2002, is


A). Macedonia
B). East Timor
C). Andorra
D). Eritrea
Answer : Option B

Question 28 :

The committee of the Norwegian Parliament awards the prize for


A). economics
B). peace
C). medicine
D). literature
Answer : Option B

Question 29 :

The date of operation of first open heart surgery in India was


A). July 6, 1959
B). August 12, 1991
C). June 20, 1990
D). January 11, 1985
Answer : Option A

Question 30 :

The first Indian to be awarded the Oscar for lifetime achievements in Cinema in 1992 was


A). Satyajit Ray
B). Bhanu Athaiya
C). Dilip Kumar
D). Amitabh Bachchan
Answer : Option A

Question 31 :

The element of an electric stove made


A). copper
B). invar
C). magnalium
D). nicrome
Answer : Option D

Question 32 :

The blood pressure of a young male human being is


A). 110/70
B). 120/80
C). 135/90
D). 140/100
Answer : Option B

Question 33 :

The first Winter Olympic Games were held at


A). Innsburck (Austria)
B). Lake Placid (USA)
C). Chamonix (France)
D). Calgary (Alberta)
Answer : Option C

Question 34 :

The college of Military Engineering is situated at


A). Kirkee (Pune)
B). Mhow
C). Dehradun
D). Chennai
Answer : Option A

Question 35 :

The electron was first identified by


A). J. J. Thompson
B). J. Kepler
C). D. Rutherford
D). James Chadwick
Answer : Option A

Question 36 :

The conservation hawks and owls is important to mankind chiefly because these birds eat


A). numerous weed seeds
B). harmful birds
C). many harmful rodents
D). harmful reptiles
Answer : Option C

Question 37 :

The best way to tackle local environmental problems is to


A). use the local administrative machinery
B). implement environmental laws strictly
C). provide environmental education to the local people and create awareness
D). leave it to the local public to decide
Answer : Option C

Question 38 :

The first attempt in printing was made in England by


A). James Arkwright
B). James Watt
C). William Caxton
D). Isaac Newton
Answer : Option C

Question 39 :

The first foreigner to receive Bharat Ratna was


A). Khan Abdul Ghaffar Khan
B). Nelson Mandela
C). C.V. Raman
D). None of the above
Answer : Option A

Question 40 :

The first General Elections in India took place in


A). 1948
B). 1950
C). 1952
D). 1954
Answer : Option C

Question 41 :

The corresponding Gregorian date of the saka month, Bhadra is


A). July 23
B). August 23
C). September 23
D). October 23
Answer : Option B

Question 42 :

The branch of science that studies cells is called


A). cytology
B). entomology
C). homoplasty
D). hormonology
Answer : Option A

Question 43 :

The country's first indigenously built missile boat was


A). INS Vibhuti
B). INS Vipul
C). INS Savitri
D). INS Shakti
Answer : Option A

Question 44 :

The first launch of the missile 'Trishul' was made in


A). February, 1988
B). May, 1989
C). June, 1990
D). September, 1995
Answer : Option D

Question 45 :

The corps of Military Police central school is situated at


A). Bangalore
B). West Bengal
C). Trimulgherry
D). Secunderabad
Answer : Option B

Question 46 :

The first permanent Indian oceanographic station, 'Dakshin Gangotry' during Antarctic Expedition, was set up in


A). April/March 1984
B). Dec. 1982/Jan 1983
C). Nov. 1985/Feb 1986
D). Dec. 1988/March 1989
Answer : Option A

Question 47 :

The energy of food is measured in


A). Kelvin
B). calories
C). bushel
D). None of the above
Answer : Option B

Question 48 :

The chief of Air Staff is assisted by


A). Vice-chief of the Air Staff
B). Deputy-chief of the Air Staff
C). Air Officer Incharge Administration
D). All of the above
Answer : Option D

Question 49 :

The first batch of women pilots was commissioned on


A). August 30, 1992
B). December 17, 1994
C). January 11, 1987
D). None of the above
Answer : Option B

Question 50 :

The five permanent members of the Security Council are


A). China, France, Russia, UK, USA
B). China, UK, Belgium, France, USA
C). India, UK, USA, China, Germany
D). None of the above
Answer : Option A