Exercise 1

Question 1 :

Ordinary table salt is sodium chloride. What is baking soda?


A). Potassium chloride
B). Potassium carbonate
C). Potassium hydroxide
D). Sodium bicarbonate
Answer : Option D

Question 2 :

Ozone hole refers to


A). hole in ozone layer
B). decrease in the ozone layer in troposphere
C). decrease in thickness of ozone layer in stratosphere
D). increase in the thickness of ozone layer in troposphere
Answer : Option C

Question 3 :

Pine, fir, spruce, cedar, larch and cypress are the famous timber-yielding plants of which several also occur widely in the hilly regions of India. All these belong to


A). angiosperms
B). gymnosperms
C). monocotyledons
D). dicotyledons
Answer : Option B

Question 4 :

Pollination is best defined as


A). transfer of pollen from anther to stigma
B). germination of pollen grains
C). growth of pollen tube in ovule
D). visiting flowers by insects
Answer : Option A

Question 5 :

Plants receive their nutrients mainly from


A). chlorophyll
B). atmosphere
C). light
D). soil
Answer : Option D

Question 6 :

Movement of cell against concentration gradient is called


A). osmosis
B). active transport
C). diffusion
D). passive transport
Answer : Option B

Explanation :

Active transport, this is the only transport method that can move species against their concentration gradient (from low to high concentration). Facilitated diffusion only moves species down their concentration gradient from high to low concentration.


Question 7 :

Photosynthesis generally takes place in which parts of the plant?


A). Leaf and other chloroplast bearing parts
B). steam and leaf
C). Roots and chloroplast bearing parts
D). Bark and leaf
Answer : Option A

Question 8 :

Most fish do not sink in water because of the presence of

swim bladder
air bladder
air sacs
air in spongy bones


A). I and II are correct
B). II and III are correct
C). III and IV are correct
D). I, II, III and IV are correct
Answer : Option A

Question 9 :

Plants synthesis protein from


A). starch
B). sugar
C). amino acids
D). fatty acids
Answer : Option C

Question 10 :

Plants absorb dissolved nitrates from soil and convert them into


A). free nitrogen
B). urea
C). ammonia
D). proteins
Answer : Option A

Question 11 :

Out of 900 reported species of living gymnosperms, conifers are represented by about 500 species, About 2,50,000 species of angiosperms (flowering plants) have also been reported in the world. The vast and dominant woodlands in Europe, Asia, North America and mountains such as Himalayas are wooded with


A). all gymnosperms, except conifers
B). only angiosperms
C). only conifers
D). angiosperms and all gymnosperms except conifers
Answer : Option C

Question 12 :

One of the following is not a function of bones.


A). Place for muscle attachment
B). Protection of vital organs
C). Secretion of hormones for calcium regulation in blood and bones
D). Production of blood corpuscles
Answer : Option C

Question 13 :

Plants absorb most part of water needed by them through their


A). embryonic zone
B). growing point
C). root hairs
D). zone of elongation
Answer : Option C

Question 14 :

Photo-oxidation is


A). photorespiration
B). photolysis
C). light and oxygen induced breakdown
D). All of the above
Answer : Option D

Question 15 :

Process of cell division can take place by


A). heterosis
B). fusion
C). mitosis
D). None of these
Answer : Option C

Question 16 :

Most highly intelligent mammals are


A). whales
B). dolphins
C). elephants
D). kangaroos
Answer : Option B

Question 17 :

Plant development is influenced by


A). quality of light only
B). quality and quantity of light
C). quality and duration of light
D). quality, quantity and duration of light
Answer : Option D

Question 18 :

Prokaryotic cells lack


A). nucleolus
B). nuclear membrane
C). membrane bound by organelles
D). All of these
Answer : Option D

Question 19 :

Photosynthesis takes place faster in


A). yellow light
B). white light
C). red light
D). darkness
Answer : Option B

Question 20 :

Nucleus, the genetic material containing rounded body in each cell, was first discovered in 1831 by


A). Robert Hooke
B). Robert Brown
C). Rudolf Virchow
D). Theodore Schwann
Answer : Option B

Question 21 :

Primary phloem develops from


A). lateral meristem
B). protoderm
C). extrastelar cambium
D). provascular tissue
Answer : Option D

Question 22 :

Other than spreading malaria, anopheles mosquitoes are also vectors of


A). dengue fever
B). filariasis
C). encephalitis
D). yellow fever
Answer : Option B

Question 23 :

Plants that grow in saline water are called


A). halophytes
B). hydrophytes
C). mesophytes
D). thallophytes
Answer : Option A

Question 24 :

Pyorrhoea is a disease of the


A). nose
B). gums
C). heart
D). lungs
Answer : Option B

Explanation :

Pyorrhoea, or periodontal disease, to give it a proper medical term, is a disease of the gums, it is one of the most widely prevalent diseases. It affects the membrane surrounding the roots of the teeth and leads to loosening of the teeth, pus formation, and shrinkage of the gum. This disease is the primary cause for tooth loss among adults.


Question 25 :

O2 released in the process of photosynthesis comes from


A). CO2
B). water
C). sugar
D). pyruvic acid
Answer : Option B

Question 26 :

Placenta is the structure formed


A). by the union of foetal and uterine tissue
B). by foetus only
C). by fusion of germ layers
D). None of these
Answer : Option A

Question 27 :

Plants hormone that induces cell division is


A). auxins
B). gibberellins
C). kinins
D). domins
Answer : Option C

Question 28 :

Neurospora is used as genetic material because


A). it has short life cycle of 10 days
B). the product of single meiosis can be easily analysed
C). meiotic products are linearly arranged in the form of ordered tetrads
D). is a diploid fungus
Answer : Option A

Question 29 :

Phloem is a tissue found in


A). reproductive organs of animals
B). plants
C). insects
D). mammals
Answer : Option B

Question 30 :

N2 content is kept constant in the biosphere due to


A). N2 fixation
B). industrial pollution
C). nitrogen cycle
D). absorption of N2
Answer : Option C

Question 31 :

out of proteins, lipids and carbohydrates present in a cell membrane, what is true?


A). Lipids are maximum
B). Carbohydrates are minimum
C). Carbohydrates are maximum
D). All three are in equal proportion
Answer : Option B

Question 32 :

Potato is a modified form (outgrowth) of


A). root
B). stem
C). fruit
D). leaf
Answer : Option B

Question 33 :

Of the following taxonomic categories which is the most inclusive (i.e. is the highest in hierarchy)?


A). Order
B). Subspecies
C). Class
D). Genus
Answer : Option C

Question 34 :

Prothrombin which helps in clotting of blood is released by


A). lymphocytes
B). erythrocytes
C). monocytes
D). blood platelets
Answer : Option D

Question 35 :

Myopia is connected with


A). ears
B). eyes
C). lungs
D). None of these
Answer : Option B

Question 36 :

Most of the red, blue and purple colours of plants are due to a pigment called


A). anthocyanin
B). carotene
C). chlorophyll
D). xanthophylls
Answer : Option A

Explanation :

Anthocyanin - A blue, violet, or red flavonoid pigment found in plants.


Question 37 :

Plants developing in dry conditions are


A). xerophytes
B). mesophytes
C). lithophytes
D). hydrophytes
Answer : Option A

Question 38 :

Plants growing on sand are called as


A). chasmophytes
B). oxylophytes
C). lithophytes
D). psammophytes
Answer : Option D

Question 39 :

Our skin, when exposed to excess sunlight, becomes dark. This is because our skin pigments called


A). flavoxanthin
B). melanin
C). carotene
D). Xanthophyll
Answer : Option B

Question 40 :

Ramapithecus and Cro-Magnon man are considered


A). ancestors of modern man
B). ancestors of monkey
C). ancestors of lion
D). None of the above
Answer : Option A