Exercise 2

Question 1 :

Normal adult human male has


A). 10 gram of haemoglobin/100 gram of blood
B). 14 gram of haemoglobin/100 gram of blood
C). 18 gram of haemoglobin/100 gram of blood
D). 24 gram of haemoglobin/100 gram of blood
Answer : Option B

Question 2 :

Plants wilt due to excess of


A). transpiration
B). photosynthesis
C). absorption
D). None of these
Answer : Option A

Question 3 :

Monotremes are unique mammals because they


A). posses hair
B). give birth to live young
C). secret milk in a pouch
D). lay eggs
Answer : Option D

Question 4 :

Poison glands of snakes are homologous to


A). electric organs of fishes
B). stings of rays
C). sebaceous glands of mammals
D). salivary glands of vertebrates
Answer : Option D

Question 5 :

Radical vascular bundles are those in which


A). xylem is surrounded by phloem
B). phloem is surrounded by xylem
C). xylem and phloem occur on the same radius
D). xylem and phloem occur on the different radii
Answer : Option D

Explanation :

With the help of examples, explain the various types of vascular bundles.

In angiosperms the vascular bundles are mainly of three types (i) radial (ii) conjoint (iii) concentric.

(i) Radial : Presence of radial vascular bundles is the characteristic feature of roots. Those vascular bundles in which xylem and phloem are present on different radii are known as radial vascular bundles. In between xylem and phloem bundles parenchymatous cells are present.

(ii) Conjoint : In these vascular bundles xylem and phloem are present on the same radii. Conjoint vascular bundles may be collateral (phloem is present only outer to xylem) or bicollateral (phloem is present on both sides of xylem). If cambium is present between xylem and phloem then the vascular bundle is known as open, otherwise it is called closed.

(iii) Concentric : Those vascular bundles in which one type of vascular tissue is surrounded by another type are known as concentric vascular bundles. These bundles may be amphivasal or leptocentric(phloem is completely surrounded by xylem) or amphicribal or hardocentric (xylem is completely surrounded by phloem). Amphivasal bundles are found in Dracaena and Yucca. Amphicribal bundles are found in stamens of many dicots etc.


Question 6 :

Plant bends towards the source of light on account of the movement of curvature known as


A). geotropism
B). thigmotropism
C). chemotropism
D). phototropism
Answer : Option D

Question 7 :

Plant have ____ while animals lack it.


A). starch
B). cellulose
C). protein
D). fat
Answer : Option B

Question 8 :

Osmosis is the flow of solution from higher concentration to a solution of lower concentration through a semi permeable membrane. What is incorrect in this statement?


A). Exact concentration of solution is not given
B). Character of semi permeable membrane is not given
C). The flow of solution is not possible through semi permeable membrane
D). All are incorrect
Answer : Option C

Question 9 :

Photosynthesis is a process


A). reductive and exergonic
B). reductive and catabolic
C). reductive, endergonic and catabolic
D). reductive, endergonic and anabolic
Answer : Option D

Question 10 :

On which of the following plants did Gregor Mendal perform his classical experiment?


A). Gram
B). Maize
C). Pea
D). Wheat
Answer : Option C

Question 11 :

Pigmentation of skin is due to


A). lymphocytes
B). monocytes
C). leucocytes
D). melanocytes
Answer : Option D

Question 12 :

Norepinephrine increases


A). respiration
B). urine production
C). saliva production
D). blood pressure
Answer : Option D

Question 13 :

Night blindness is cause by lack of which vitamin?


A). Vitamin A
B). Vitamin B
C). Vitamin C
D). Vitamin D
Answer : Option A

Question 14 :

Monocot root differs from dicot root in having


A). open vascular bundles
B). scattered vascular bundles
C). well developed pith
D). radially arranged vascular bundles
Answer : Option C

Question 15 :

Radioactivity is a phenomenon of the spontaneous emission of


A). protons (alpha particles)
B). electrons (beta particles)
C). gamma rays (short wave electromagnetic waves)
D). All of the above
Answer : Option D

Question 16 :

Organic Substances which, in very small amounts, control growth and development called


A). vitamins
B). hormones
C). enzymes
D). None of the above
Answer : Option B

Question 17 :

Our major foods, fibres, spices, fruits and beverage crops are


A). flowering plants
B). gymnosperms plants
C). pteridophytes
D). bryophytes
Answer : Option A

Question 18 :

Movements due to light are shown by


A). flowering plants
B). lower plants
C). all land plants
D). all the plants
Answer : Option A

Question 19 :

Outer covering of virus made up of protein is


A). capsid
B). coat
C). virion
D). viriod
Answer : Option A

Question 20 :

Radish is a


A). bulb
B). conn
C). modified root
D). tuber
Answer : Option C

Question 21 :

Most common disease of poultry in India is


A). fowl pox
B). tick fever
C). ranikhet
D). coryza
Answer : Option C

Question 22 :

Most abundant tissues of our body are


A). muscular
B). connective
C). epithelial
D). nervous
Answer : Option B

Question 23 :

Mumps is a disease caused by


A). fungus
B). bacterium
C). virus
D). None of these
Answer : Option C

Question 24 :

Rain water helps to increase the ____ to some extent.


A). phosphorous contents
B). nitrogen contents
C). calcium contents
D). potash contents
Answer : Option C

Question 25 :

Number of chromosomes in Down's syndrome is


A). 46
B). 47
C). 48
D). 49
Answer : Option B

Question 26 :

Plants are killed in winter by frost


A). because of desiccation and mechanical damage to the tissues
B). because no photosynthesis takes place at such low temperature
C). because respiration ceases at such low temperature
D). because there is no transpiration
Answer : Option A

Question 27 :

One of the following is most suitable for study of mutations


A). Haploids
B). Diploids
C). Tetraploids
D). Polyploid
Answer : Option A

Question 28 :

Pulses are a good source of


A). carbohydrates
B). fats
C). proteins
D). vitamins
Answer : Option C

Question 29 :

Oxygen in our blood is transported by a protein named


A). haemoglobin
B). keratin
C). collagen
D). myoglobin
Answer : Option A

Question 30 :

Nymph is the name of young one of


A). butterfly
B). beetle
C). housefly
D). cockroach
Answer : Option D

Question 31 :

One day you wake with a sore throat and a runny nose. Your doctor takes a swab from your throat, sends it to a lab, and telephones you the next day to say that antibiotic will not help you get better. Which of the following is the most likely reason for the doctor's statement?


A). Having waited a day, it is too late to take an antibiotic
B). You need an antiseptic, not an antibiotic
C). You need to be vaccinated instead of taking an antibiotic
D). You are infected by a virus
Answer : Option D

Question 32 :

Plants that grow under average temperature and moisture are called


A). halophytes
B). hydrophytes
C). mesophytes
D). xerophytes
Answer : Option C

Question 33 :

Oxyreductases, transferases, hydrolases, lyases, isomerases and ligases are all classes of


A). hormones
B). enzymes
C). proteins
D). vitamins
Answer : Option B

Question 34 :

Mutation is


A). a factor responsible for plant growth
B). a change which affects the offspring of F2 generation only
C). a change that is inherited
D). a change which affects the parents
Answer : Option C

Question 35 :

Pollination by wind is called


A). anemophily
B). hydrophily
C). zoophily
D). entomophily
Answer : Option A

Question 36 :

Pollen grains in plants are produced in


A). roots
B). leaves
C). flower
D). stem
Answer : Option C

Question 37 :

Nitrogen is fixed in ecosystems in ways stated below. Which one of the statements below is false?


A). By cyanobacteria
B). By electrical discharges in the atmosphere
C). By industrially synthesised fertilizer
D). By denitrification
Answer : Option D

Question 38 :

Ptyalin is an enzyme produced in the


A). salivary glands
B). pituitary glands
C). thyroid glands
D). pancreas
Answer : Option A

Question 39 :

Mycobacterium leprae causes leprosy, Corynebacterium diphtheria causes diphtheria and Vibrio comma causes


A). tetanus
B). influenza
C). cholera
D). typhoid
Answer : Option C

Explanation :

Vibrio cholerae (also Kommabacillus) is a gram negative comma-shaped bacterium with a polar flagellum that causes cholera in humans