Exercise 1

Question 1 :

Who wrote the famous book - 'We the people'?


A). T.N.Kaul
B). J.R.D. Tata
C). Khushwant Singh
D). Nani Palkhivala
Answer : Option D

Question 2 :

Who is the author of the book 'Nineteen Eighty Four'?


A). Thomas Hardy
B). Emile Zola
C). George Orwell
D). Walter Scott
Answer : Option C

Question 3 :

Which of the following is NOT written by Munshi Premchand?


A). Gaban
B). Godan
C). Guide
D). Manasorovar
Answer : Option C

Question 4 :

Who is the author of the book 'Forbidden Verses'?


A). Salman RushDie
B). Abu Nuwas
C). Ms. Taslima Nasrin
D). D.H. Lawrence
Answer : Option B

Question 5 :

The lead character in the film 'The Bandit Queen' has been played by


A). Rupa Ganguly
B). Seema Biswas
C). Pratiba Sinha
D). Shabama Azmi
Answer : Option B

Question 6 :

Which of the following books has been written by Vikram Seth?


A). My God Died Young
B). Islamic Bomb
C). Look Back in Anger
D). A Suitable Boy
Answer : Option D

Question 7 :

Who wrote the line: ' A thing of beauty is a joy forever'?


A). John Keats
B). Robert Browing
C). P.B.Shelley
D). William Wordsworth
Answer : Option A

Question 8 :

Who has written the book 'My Frozen Turbulence in Kashmir'?


A). Anees Jung
B). Jagmohan
C). M.J.Akbar
D). Nissim Ezekiel
Answer : Option B

Question 9 :

The book 'To Live or Not Live' was written by


A). V.S. Naipaul
B). Alexandra Dumas
C). George Elliot
D). Nirad C. Chaudhuri
Answer : Option D

Question 10 :

In India the first television programme was broadcasted in


A). 1959
B). 1965
C). 1976
D). 1957
Answer : Option A

Question 11 :

'A Voice for Freedom' is a book written by


A). Corazon Aquino
B). Nayantara Sahgal
C). Aung San Suu Kyi
D). Benazir Bhutto
Answer : Option B

Question 12 :

Who is the father of English Poetry?


A). Milton
B). Wordsworth
C). Chaucer
D). Charles Dickens
Answer : Option C

Question 13 :

The popular TV serial 'Neem ka Ped' was written by


A). Rahi Masoom Raza
B). Sharad Joshi
C). Ashapurna Devi
D). Harivansh Rai Bachachan
Answer : Option A

Question 14 :

Who wrote 'War and Peace'?


A). Leo Tolstoy
B). Mahatma Gandhi
C). Charles Dickens
D). Kipling
Answer : Option A

Question 15 :

Which of the book was written by Graham Greene?


A). O' Jerusalem
B). The Power and Glory
C). Crisis in India
D). Of Human Bondage
Answer : Option B

Question 16 :

George Bernard Shaw, the great dramatist, was


A). a Welsh
B). an Irishman
C). a Soctsman
D). an Englishman
Answer : Option B

Question 17 :

'Mirchchhakatika' was written by


A). Vikramaditya
B). Shudraka
C). Kalhana
D). Banabhatta
Answer : Option B

Question 18 :

The famous book 'Anandmath' was authored by


A). Sarojini Naidu
B). Bankim Chandra Chottapadhya
C). Sri Aurobindo
D). Rabindrnath Tagore
Answer : Option B

Explanation :

Anand Math is a 1952 Hindi patriotic-historical film directed by Hemen Gupta, based on 'Anandamath', the famous Bengali novel written by Bankim Chandra Chattopadhyay in 1882. The novel and film are set in the events of the Sannyasi Rebellion, which took place in the late 18th century in eastern India, especially Bengal.


Question 19 :

Who directed the film '1942: A love story'?


A). Mahesh Bhatt
B). Vidhu Vinod Chopra
C). Yash Chopra
D). Ketan Mehta
Answer : Option B

Question 20 :

Who is the author of famous statement: "That Government is the best which governs least"?


A). Herbert Spencer
B). Harold Laski
C). Alexis De Tocqueville
D). Henry David Thoreau
Answer : Option D

Explanation :

Henry David Thoreau 1849

"We've heard it said, that government is best which governs least.

That government is best which governs not at all,

and when men are prepared for it,

that will be the kind of government they will have.


Question 21 :

Which of the following English films was the first one to be dubbed in Hindi?


A). Aladdin
B). Universal Soldier
C). Speed
D). Iron Man
Answer : Option A

Question 22 :

Who wrote the book 'Reminiscences of the Nehru Age'?


A). C.D.Deshmukh
B). Dr. P.C.Alexander
C). M.O.Mathai
D). S.C.Rajagopalachari
Answer : Option C

Question 23 :

Aurobindo was the author of


A). Discovery of India
B). Hindu view of life
C). Yogashastra
D). Savitri
Answer : Option D

Question 24 :

Which of the following is a biography of the Lady Mountbatten?


A). Edwina Mountbatten - A Life of Her Own.
B). Edwina Mountbatten - Her relationship with Nehru
C). Mountbatten
D). Edwina Mountbattten
Answer : Option A

Question 25 :

In which year was the 'All India Radio' set up?


A). 1936
B). 1927
C). 1947
D). 1950
Answer : Option A

Question 26 :

Who directed the film 'Sardar'?


A). Das Gupta
B). Shyam Benegal
C). Tapan Sinha
D). Ketan Mehta
Answer : Option D

Question 27 :

Who said "God helps those who help themselves"?


A). Andre Maurois
B). Andre Gide
C). Algernon Sidney
D). Swami Vivekananda
Answer : Option C

Explanation :

The phrase "God helps those who help themselves" is a popular motto which emphasizes the importance of self-initiative.

The phrase originated in ancient Greece, occurring as the moral to one of Aesop's Fables, and later in the great tragedy authors of ancient Greek drama. It has been commonly attributed to Benjamin Franklin, however the modern English wording appears earlier in Algernon Sidney's work.

It is mistaken by many to be a Bible quote, however the phrase does not occur in the Bible. Some Christians have criticized it as actually against the Bible's basic message of God's grace.


Question 28 :

The film 'Salaam Bombay' was directed by


A). Shyam Benegal
B). Mira Nair
C). Aparna Sen
D). Mrinal Sen
Answer : Option B

Question 29 :

'Alice in Wonderland' the famous TV serial is based on a book written by


A). Father Discoste
B). Thomas Hardy
C). Charles Dickens
D). Lewis Caroll
Answer : Option D

Question 30 :

The owner of Star TV is


A). Rupert Murdoch
B). Tata Group
C). Richard Attenborough
D). George Lucas
Answer : Option A

Question 31 :

'The Gathering Storm' is written by


A). Winston Churchill
B). George Washington
C). Voltaire
D). Romain Rolland
Answer : Option A

Question 32 :

The television serial 'Charitraheen' is based on the famous novel of which of the following authors?


A). Rabindranath Tagore
B). Sarat Chandra Chattopadhaya
C). Tara Sankar Bandhopadhya
D). Bankim Chandra Chatterji
Answer : Option B

Question 33 :

The programme 'Gyan Vani' is broadcasted by


A). Zee TV
B). AIR
C). Sony TV
D). Doordarshan
Answer : Option B

Question 34 :

Who is the author of the book 'My Experiments with Truth'?


A). Mahatma Gandhi
B). Michael Anderson
C). Winston Churchill
D). Jarnes Morris
Answer : Option A

Question 35 :

Who is the writer of 'Swamy and Friends'?


A). Munshi Premchand
B). Raman
C). Max Muller
D). R. K. Narayan
Answer : Option D

Question 36 :

'The Naked Face', a very popular book is written by


A). Dominique Lapierre
B). Larry Collins
C). Sidney Sheldon
D). Juan Benet
Answer : Option C

Question 37 :

The author of controversial book 'Lajja' is a citizen of


A). Pakistan
B). Indonesia
C). Bangladesh
D). India
Answer : Option C

Question 38 :

The first history book was written by


A). Euclid
B). Herodotus
C). Aristotle
D). Julius Caesar
Answer : Option B

Question 39 :

'A Secular Agenda' is a book written by


A). Arun Shourie
B). Mani Shankar Aiyar
C). Prem Shankar Jha
D). M.J. Akbar
Answer : Option A

Question 40 :

In which language did 'Dr. Masti Venkatesh Iyengar' write?


A). Malayalam
B). Tamil
C). Telugu
D). Kannada
Answer : Option D

Question 41 :

The book named 'Three Decades in Parliament' is a collection of the speeches of


A). A. B. Vajpayee
B). Somnath Chatterjee
C). L. K. Advani
D). N. G. Ranga
Answer : Option A

Question 42 :

Who said 'Man is a political animal'?


A). Dante
B). Aristotle
C). Socrates
D). Plato
Answer : Option B

Question 43 :

The famous character 'Pickwick' was created by


A). Steven Spielberg
B). Leo Tolstoy
C). Walt Disney
D). Charles dickens
Answer : Option D

Question 44 :

'The General Happiness is the end of the state' who said this?


A). Hegel
B). Benthem
C). Plato
D). Green
Answer : Option B

Question 45 :

'Sports Channel' a monthly video magazine has been launched by


A). Kapil Dev
B). Sunil Gavaskar
C). Ajit Wadekar
D). Nawab Pataudi
Answer : Option A

Question 46 :

The creator of 'Sherlock Holmes' was


A). Arthur Conan Doyle
B). Ian Fleming
C). Dr.Watson
D). Shakespeare
Answer : Option A

Question 47 :

Who directed the famous TV Serial 'Tandoori Nights'?


A). Farukh Dhondy
B). Jon AMiel
C). Zohra Sehgal
D). Saeed Jaffrey
Answer : Option B

Question 48 :

Who is the author of book 'We Indians'?


A). Nirad C. Choudry
B). Subramaniya Swamy
C). Khushwant Singh
D). Muluk Raj Anand
Answer : Option C

Question 49 :

'India of our Dreams' is a book written by


A). Dr. S. Radhakrishnan
B). Dr. C. Subramanian
C). M.V. Kamath
D). Dr. Rajendra Prasad
Answer : Option C

Question 50 :

Who is the author of the book - 'Preparing for the Twenty - First Century'?


A). Larry Collins
B). V.S. Naipul
C). V.R. Krishna Iyer
D). Paul Kennedy
Answer : Option D