Exercise 2

Question 1 :

Which of the film is directed by Mr. Buddhadeb Gupta?


A). Mohra
B). Krantiveer
C). 1942 - A Love Story
D). Charachar
Answer : Option D

Question 2 :

'Neela Chand' which won the Vyas Samman for 1992 is written by


A). Shiv Prasad Singh
B). Subash Mukhopadhyay
C). Ram Vilas Sharma
D). Ramakant Rath
Answer : Option A

Question 3 :

The famous book 'Anna Karenina' written by ?


A). Boris Pasternak
B). Victor Hugo
C). Lewis Carroll
D). Leo Tolstoy
Answer : Option D

Question 4 :

Who is the author of famous book 'The Judgement'?


A). Anthony Mascarenhasa
B). R. Vankataraman
C). Kuldip Nayar
D). Janardhan Turkur
Answer : Option C

Question 5 :

Who said "I therefore, want freedom immediately, this very night, before dawn, if it can be had"?


A). Jawaharlal Nehru
B). Mahatma Gandhi
C). Rajendra Prasad
D). Nelson Mandela
Answer : Option B

Question 6 :

'Gita Govinda' is written by


A). Valmiki
B). Jaya Dev
C). Tulsidas
D). Sharan Gupta
Answer : Option B

Question 7 :

Who is the author of 'Ashtadhyayi'?


A). Sumitranandan
B). Raj Anand
C). Panini
D). Gitta Piramal
Answer : Option C

Question 8 :

Who directed the world famous film 'The Gandhi'?


A). Ben Kingsley
B). Satyajit Ray
C). Mrinal Sen
D). Richard Attenborough
Answer : Option D

Question 9 :

Who is the author of the book 'No Full Stops in India'?


A). Raj Mohan Gandhi
B). Shyam lal
C). E.M. Forster
D). Mark Tully
Answer : Option D

Question 10 :

Who has written the book 'Kashmir - Behind the Vale'?


A). L. Ramdas
B). Lt. Gen. Dipendra Singh
C). M. J. Akbar
D). Lt. Gen. S. C. Sardeshpande
Answer : Option C

Question 11 :

Who has written the book 'The Famished Road'?


A). Ian Austin
B). V.S. Naipaul
C). Ben Okri
D). Zola Emile
Answer : Option C

Question 12 :

'Eight Lives' is a book written by


A). Raja Ramana
B). Savita Ambedkar
C). Mahesh Yogi
D). Raj Mohan Gandhi
Answer : Option D

Question 13 :

'Nature never did betray the heart that loved her' is a quotation from


A). W.Wordsworth
B). J.Brayon
C). P.B.Shelly
D). J.Keats
Answer : Option A

Question 14 :

Who is the author of the book 'Freedom Behind Bars'?


A). Kiran Bedi
B). Jawaharlal Nahru
C). Sheikh Abdullah
D). Nelson Mandela
Answer : Option A

Question 15 :

The book 'A Farewell to Arms' was written by


A). Charles Dickens
B). Ernest Hemingway
C). Thomas Hardy
D). Huxley
Answer : Option B

Question 16 :

'Ek Doctor Ki Maut' is a film directed by


A). Gautam Gosh
B). Tapan Sinha
C). Meera nair
D). Shyam Benegal
Answer : Option B

Question 17 :

The book 'Satanic Verses' was written by


A). Gunnar Myrdal
B). William Golding
C). Salman Rushdie
D). Agatha Christie
Answer : Option C

Question 18 :

Who has won the Gyan Peeth Award for her book 'Yama'?


A). Maheswari Devi
B). Asha Poorna Devi
C). Amrita Preetam
D). Mahadevi Verma
Answer : Option D

Question 19 :

Which of the following Newspapers are published in Bengali Language?


A). Lok Satta
B). Pratap
C). Din Mani
D). Jugantar
Answer : Option D

Question 20 :

Who is the author of the novel 'Les Miserable'?


A). Victor Hugo
B). ALium tofler
C). G.Wynne
D). Fedric
Answer : Option A

Question 21 :

The serial 'India's Rajiv' was produced and directed by


A). Simmi Garewal
B). Satyajit Ray
C). Shyam Benegal
D). Mira Nair
Answer : Option A

Question 22 :

The original name of 'Mahabharata' is


A). Katha Saritsagar
B). Jai Samhita
C). Vrahat Katha
D). Rajatarangini
Answer : Option B

Question 23 :

'Man without society is either a beast or a God'. Who said this?


A). Plato
B). Gandhi
C). Aristotle
D). Henry Maine
Answer : Option C

Question 24 :

Who has written the famous book 'Mankind and Mother Earth'?


A). Arnold Toynbee
B). Leo Tolstoy
C). John Ruskin
D). Bertrand Russel
Answer : Option A

Question 25 :

'Maya Memsaab' is a film directed by


A). Shyam Benegal
B). Ketan Mahta
C). Bhupen Hazarika
D). Tapan Sinha
Answer : Option B

Question 26 :

Who is the author of the book 'Naked Triangle'?


A). R.K.Narayan
B). Amrita Pritam
C). Balwant Gargi
D). Khushwant Singh
Answer : Option C

Question 27 :

The book 'Gulliver's Travels' was written by


A). Alexandra Dumas
B). Charles Lamb
C). Charles Dickens
D). Jonathan Swift
Answer : Option D

Question 28 :

Who directed the film 'Little Buddha'?


A). Richard Attenborough
B). Bernardo Bertolucci
C). Ben Johnson
D). Mani Kaul
Answer : Option B

Question 29 :

The controversial documentary 'Hell's Angel' broadcasted by Channel 4 on Independent British Television Station is based on who among the following?


A). Joseph Stalin
B). Adolf Hitler
C). Mother Teresa
D). Saddam Hussein
Answer : Option C

Question 30 :

Who is the author of 'Tom Sawyer'?


A). Leo Tolstoy
B). Mark Twain
C). John Ruskin
D). William Shakespeare
Answer : Option B

Question 31 :

Who is the author of the book 'The Future of Freedom'?


A). Richard Wolfee
B). Peter Hudson
C). Tamara Lipper
D). Fareed Zakaria
Answer : Option D

Question 32 :

Who said the words, 'I disapprove of what you say, but I will defend to Death your right to say it'?


A). George Bernard Shaw
B). Lenin
C). Voltaire
D). Mahatma Gandhi
Answer : Option C

Question 33 :

The celebrated novel 'The Godfather' was authored by


A). Harold Robbins
B). John Milton
C). Victor Hugo
D). Mario Puzo
Answer : Option D

Question 34 :

Which of the following books is written by Rabindranath Tagore?


A). Rakta Karabi
B). Chidambara
C). Anand Math
D). Durgesh Nandini
Answer : Option A

Question 35 :

The book 'The Man who knew Infinity' by Robert Kanigel is the biography of


A). Srinivasa Ramanujan
B). Sir C. V. Raman
C). Homi Bhabha
D). Vikram Sarabhai
Answer : Option A

Question 36 :

Who is the author of 'Betrayal of the Defence Forces'?


A). Vishnu Bhagat
B). Tarun Tejpal
C). George Fernandes
D). Jaswant Singh
Answer : Option A

Question 37 :

David Copperfield is the name of


A). novel
B). famous actor
C). poem
D). writer
Answer : Option A

Question 38 :

The famous book 'The Daughter of the East' is written by


A). Ms. Taslima Nasreen
B). Ms. Benazir Bhutto
C). Ms. Aunsan Suu Kyi
D). Ms. Bandaranaike Sirimavo
Answer : Option B

Question 39 :

Which is not a correct combination?


A). Prithivi Raj Raso - Chand Bardai
B). Idols - Sunil Gavaskar
C). Midnight Children - A. Sanderson
D). Meghdoot - Kalidaas
Answer : Option C

Explanation :

Midnight's Children is a 1981 book by Salman Rushdie about India's transition from British colonialism to independence.


Question 40 :

The author of the book 'Waiting for the Mahatma' is


A). R.K. Narayan
B). N.A. Palkhiwala
C). Amrita Pritam
D). Manohar Malgonkar
Answer : Option A

Question 41 :

Who is the author of 'India Wins Freedom'?


A). Dominique Lapierre
B). Maulana Azad
C). Khan Abdul Gaffar Khan
D). Jawaharlal Nahru
Answer : Option B

Question 42 :

'In Custody', an English novel is written by which one of the following?


A). Anita Desai
B). Vikram Seth
C). Shoba De
D). V.S. Naipaul
Answer : Option A

Question 43 :

Who wrote the book 'The Prince'?


A). Bernard Shaw
B). Niccolo Machiaveli
C). V.S. Sharma
D). Emile Zola
Answer : Option B

Question 44 :

What is unique about the film 'Adi Shankaracharya'?


A). It has won the National Award.
B). It is the first Bengal film.
C). It is the first Sanskrit film.
D). It has no female actress.
Answer : Option C

Question 45 :

'Crime and Punishment' was written by


A). Fyodor Dostoevsky
B). Vladimir Nabakov
C). Lewis Carrol
D). Alexander Solzhenitsyn
Answer : Option A

Question 46 :

Lala Lajpat Rai is the author of the book


A). India Divided
B). Unhappy India
C). Mother India
D). Hind Swaraj
Answer : Option B