Exercise 2

Question 1 :

The monomer of polythene is


A). vinyl chloride
B). ethylene
C). ethyl alcohol
D). None of the above
Answer : Option B

Question 2 :

The luster of a metal is due to


A). its high density
B). its high polishing
C). its chemical inertness
D). presence of free electrons
Answer : Option D

Question 3 :

The most malleable metal is


A). platinum
B). silver
C). iron
D). gold
Answer : Option D

Question 4 :

The oil used in the froth floatation process is


A). coconut oil
B). olive oil
C). kerosene oil
D). pine oil
Answer : Option D

Question 5 :

The items amenable to detection by soft x-rays are


A). contrabands
B). lead in bullets
C). narcotics
D). genuine coins from counterfeit coins
Answer : Option D

Question 6 :

The material which can be deformed permanently by heat and pressure is called a


A). thermoplastic
B). thermoset
C). chemical compound
D). polymer
Answer : Option B

Question 7 :

The mass number of a nucleus is


A). always less than its atomic number
B). the sum of the number of protons and neutrons present in the nucleus
C). always more than the atomic weight
D). a fraction
Answer : Option B

Question 8 :

The inexpensive and commonly used variety of glass is called soda glass. It is called so because


A). was used initially for making bottles of soda(carbonated drink)
B). is made using soda(sodium carbonate)
C). was initially used for storing sodium carbonate
D). is made using soda lime
Answer : Option B

Question 9 :

The gas used in the manufacture of vanaspati from vegetable oil is


A). hydrogen
B). oxygen
C). nitrogen
D). carbon dioxide
Answer : Option A

Question 10 :

The graphite rods in the nuclear reactor


A). react with U to release energy
B). produce neutrons
C). undergo combustion which triggers the nuclear fission
D). convert fast moving neutrons into thermal neutrons
Answer : Option D

Question 11 :

The first metal used by man was


A). iron
B). copper
C). gold
D). bronze
Answer : Option B

Question 12 :

The most electropositive elements among the following is


A). Na
B). Ca
C). K
D). Cs
Answer : Option D

Question 13 :

The method that cannot be used for removing permanent hardness of water is


A). adding sodium carbonate
B). distillation
C). adding caustic soda
D). boiling
Answer : Option D

Question 14 :

The following are the half lives of four active isotopes. Which one of the following is the most dangerous to handle?


A). 3 billion years
B). 100 years
C). 0.01 minute
D). 13 days
Answer : Option C

Question 15 :

The gas used for artificial ripening of green fruit is


A). ethylene
B). ethane
C). carbon dioxide
D). acetylene
Answer : Option A

Question 16 :

Zone refining is used for the purification of


A). Au
B). Ge
C). Ag
D). Cu
Answer : Option B

Question 17 :

The main chemical constituent of the oil of cardamom which is responsible for flavour of this oil is


A). cineole
B). engenol
C). geraniol
D). limonene
Answer : Option A

Question 18 :

The molecule which has the highest percentage of ionic character among the following is


A). HI
B). HF
C). HCI
D). HBr
Answer : Option B

Question 19 :

The high reactivity of fluorine is due to


A). its high electro negativity
B). small size of fluorine atom
C). availability of d-orbitals
D). strong F - F bond
Answer : Option A

Question 20 :

The ionisation energy of hydrogen atom in the ground state is x KJ. The energy required for an electron to jump from 2nd orbit to 3rd orbit is


A). 5x/36
B). 5x
C). 7.2 x
D). x/6
Answer : Option A