Exercise 3

Question 1 :

The major constituent of air is


A). nitrogen
B). carbon dioxide
C). oxygen
D). hydrogen
Answer : Option A

Question 2 :

The main chemical constituent of clay is


A). silicon oxide
B). aluminium borosilicate
C). zeolites
D). aluminium silicate
Answer : Option D

Question 3 :

The mineral containing both magnesium and calcium is


A). magnesite
B). calcite
C). carnallite
D). dolomite
Answer : Option D

Question 4 :

The metal does not give H2 on treatment with dilute HCL is


A). Zn
B). Fe
C). Ag
D). Ca
Answer : Option C

Question 5 :

The most extensive, commercially useful source of thorium as monazite sand occurs in India at


A). Orissa coast
B). Travancore coast
C). West Bengal coast
D). Gujarat coast
Answer : Option B

Question 6 :

The main active constituent of tea and coffee is


A). nicotine
B). chlorophyll
C). caffeine
D). aspirin
Answer : Option C

Question 7 :

The hardest form of carbon is


A). coke
B). graphite
C). diamond
D). charcoal
Answer : Option C

Question 8 :

The most important ore of aluminium is


A). bauxite
B). magnetite
C). haematite
D). monazite
Answer : Option A

Question 9 :

The hottest part of the gas flame is known as


A). luminous zone
B). dark zone
C). blue zone
D). non-luminous zone
Answer : Option D

Question 10 :

The human body is made up of several chemical elements; the element present in the highest proportion (65%) in the body is


A). carbon
B). hydrogen
C). oxygen
D). nitrogen
Answer : Option C

Question 11 :

The isomerism which exists between CH3CHCI2 and CH2CI. CH2CI is


A). chain isomerism
B). functional group isomerism
C). positional isomerism
D). metamerism
Answer : Option C

Question 12 :

The half life period of an isotope is 2 hours. After 6 hours what fraction of the initial quantity of the isotope will be left behind?


A). 1/6
B). 1/3
C). 1/8
D). 1/4
Answer : Option C

Question 13 :

The number of waves made by an electron moving in an orbit having maximum magnetic quantum number is +3


A). 4
B). 5
C). 2
D). zero
Answer : Option A

Question 14 :

The number of atoms present in 21.6 gram of silver (atomic weight = 108) are same as the molecules in


A). 1.8 gram of H2O
B). 12 moles of KMnO4
C). 0.6N H2SO4
D). 4.6 gram of C2H5OH
Answer : Option B

Question 15 :

The National Chemical Laboratory is situated in


A). New Delhi
B). Bangalore
C). Pune
D). Patna
Answer : Option C

Question 16 :

Equal masses of oxygen, hydrogen and methane are kept under identical conditions. The ratio of the volumes of gases will be


A). 2 : 16 : 2
B). 2 : 16 : 1
C). 1 : 16 : 2
D). 1 : 1 : 1
Answer : Option C

Question 17 :

The mass number of an atom is equal to


A). the number of protons
B). the number of protons and electrons
C). the number of nucleons
D). the number of neutrons
Answer : Option C

Question 18 :

The maximum number of covalent formed by nitrogen is


A). 1
B). 2
C). 3
D). 4
Answer : Option D

Question 19 :

The formula C6H5-CO-CH3 represents


A). Acetone
B). Acetic acid
C). Acetophenone
D). Phenyl acetate
Answer : Option C

Question 20 :

The metal that is usually extracted from sea water is


A). Ca
B). Na
C). K
D). Mg
Answer : Option D

Question 21 :

The method of concentrating the ore which makes use of the difference in density between ore and impurities is called


A). liquation
B). leaching
C). levigation
D). magnetic separation
Answer : Option C

Question 22 :

The inert gases are ____ in water


A). sparingly soluble
B). insoluble
C). soluble
D). None of these
Answer : Option A

Question 23 :

The molecular formula of phosphorous is


A). P1
B). P2
C). P3
D). P4
Answer : Option D

Question 24 :

The names of the scientists, Newlands, Mendeleev, and Meyer are associated with the development of


A). atomic structure
B). metallurgy
C). periodic table of contents
D). discovery of elements
Answer : Option C