Exercise 1

Question 1 :

Who is the father of Geometry?


A). Aristotle
B). Euclid
C). Pythagoras
D). Kepler
Answer : Option B

Question 2 :

What is common between Kutty, Shankar, Laxman and Sudhir Dar?


A). Film Direction
B). Drawing Cartoons
C). Instrumental Music
D). Classical Dance
Answer : Option B

Question 3 :

Who was known as Iron man of India?


A). Govind Ballabh Pant
B). Jawaharlal Nehru
C). Subhash Chandra Bose
D). Sardar Vallabhbhai Patel
Answer : Option D

Question 4 :

The Indian to beat the computers in mathematical wizardry is


A). Ramanujam
B). Rina Panigrahi
C). Raja Ramanna
D). Shakunthala Devi
Answer : Option D

Question 5 :

Jude Felix is a famous Indian player in which of the fields?


A). Volleyball
B). Tennis
C). Football
D). Hockey
Answer : Option D

Question 6 :

Who among the following was an eminent painter?


A). Sarada Ukil
B). Uday Shanker
C). V. Shantaram
D). Meherally
Answer : Option A

Question 7 :

Professor Amartya Sen is famous in which of the fields?


A). Biochemistry
B). Electronics
C). Economics
D). Geology
Answer : Option C

Question 8 :

Which of the following was Satyajit Ray associated with?


A). Classical music
B). Commercial art
C). Film Direction
D). Classical dance
Answer : Option C

Question 9 :

Dr. Joon Lew of korea, the recipient of international Gandhi Award is known for his service in the?


A). Eradication of leprosy
B). Campaigning against AIDS
C). Against Drugs
D). Against child labour
Answer : Option A

Question 10 :

Amjad Ali Khan is associated with which of the following musical instruments?


A). Sarod
B). Veena
C). Violin
D). Sitar
Answer : Option A

Question 11 :

Guru Gopi Krishna was a maestro of which of the following dance forma?


A). Kuchipudi
B). Kathak
C). Manipuri
D). Bahratanatyam
Answer : Option B

Question 12 :

Ms. Bachendri Pal had undertaken a unique expedition for focusing attention on which of these?


A). One Nation one Family
B). The Girl Child
C). National Integration
D). Sprit of Adventure
Answer : Option D

Question 13 :

Which of the following fields A. Nageshwara Rao is associated with?


A). Sports
B). Literature
C). Motion Pictures
D). Politics
Answer : Option C

Question 14 :

Jamini Roy was a famous?


A). Producer
B). Painter
C). Dancer
D). Actor
Answer : Option B

Question 15 :

In which field 'Aachan Maharaj' has distinguished himself?


A). Painting
B). Drama
C). Dance
D). Vocal Music
Answer : Option C

Question 16 :

The name of Pierre Cardin is associated with which of the following fields?


A). Painting
B). Films
C). Pop Music
D). Fashion Designing
Answer : Option D

Question 17 :

Who is well known collector of artefacts and curios?


A). Wadeyar
B). Salar Jung
C). Rabindra Nath Togore
D). Motilal Nehru
Answer : Option C

Question 18 :

Ms. Vijaya Mehta has earned distinction in which of the field?


A). Theatre
B). Film Direction
C). Classical Dance
D). Journalism
Answer : Option A

Question 19 :

Dr. M. S. Swaminathan has distinguished himself in which of the following fields?


A). Agriculture
B). Medicine
C). Astrophysics
D). Physics
Answer : Option A

Question 20 :

Satyen Bose has shown his excellence in which of the following fields?


A). Stage Acting
B). Drawing and Painting
C). Classical Dance
D). Motion Picture
Answer : Option D

Explanation :

Satyen Bose (22 January 1916 - 9 June 1993) was a film director from India. He has directed both Bengali and Hindi films. Among his most notable films are: Raat Aur Din, Chalti Ka Naam Gaadi, Dosti and Jagriti. Jagriti won the Filmfare Best Movie Award in 1956 and Dosti won same award in 1964.


Question 21 :

Charles Correa has distinguished himself in which of the following fields?


A). Painting
B). Ballet
C). Architecture
D). Western Music
Answer : Option C

Question 22 :

Who declared that his ultimate aim was to wipe 'every tear from every eye'?


A). Rajendra Prasad
B). Sardar Patel
C). Jawaharlal Nehru
D). Mahatma Gandhi
Answer : Option C

Question 23 :

Ashok Pandit is known for his outstanding performance in which field?


A). Wrestling
B). Kabaddi
C). Shooting
D). Swimming
Answer : Option C

Question 24 :

Who among the following is a social activist campaigning against child labour?


A). Baba Amte
B). Shabana Amzi
C). Mira Nair
D). Swami Agnivesh
Answer : Option D

Question 25 :

Pandit K. G. Ginde, was well known for his contribution in the field of?


A). Music
B). Sanskrit
C). Dance
D). Ayurveda
Answer : Option A