Exercise 2

Question 1 :

Who fits with this description 'Indian Cotton merchant, Banker, Congressman, a close associate of Mahatma Gandhi'?


A). M. R. Jayakar
B). V. S. Sastri
C). G. D. Birla
D). Jamanlal Bajaj
Answer : Option C

Question 2 :

Pandit Jasraj has established his reputation in which of the following fields?


A). Music
B). Literature
C). Sanskrit
D). Dance
Answer : Option A

Question 3 :

Ustad Nisar hussain Khan earned distinction in which of the following fields?


A). Vocal Music
B). Instrumental music
C). Acting
D). Classical dance
Answer : Option A

Question 4 :

R. K. Laxman is a renowned


A). Dance master
B). Writer
C). Cartoonist
D). Journalist
Answer : Option C

Question 5 :

Dr. Amiya Chakravarthy is known for his


A). work in the Chipko movement
B). composing music for Ray's films
C). being literary Secretary to R. N. Tagore
D). patenting a living organism
Answer : Option C

Question 6 :

The first woman in space was


A). Valentina Tereshkova
B). Sally Ride
C). Naidia Comenci
D). Tamara Press
Answer : Option A

Explanation :

Valentina Vladimirovna Tereshkova is a retired Soviet cosmonaut and the first woman to have flown in space, having been selected from more than four hundred applicants and five finalists to pilot Vostok 6 on 16 June 1963.


Question 7 :

Mr. Sham Lal has done commendable work in the field of?


A). Journalism
B). Politics
C). Socail Service
D). Trade Unionism
Answer : Option A

Question 8 :

Ali Akbar plays which of the following musical instruments?


A). Flute
B). Tabla
C). Sitar
D). Sarod
Answer : Option D

Question 9 :

Professor Malcolm Adiseshaih had earned worldwide distinction in which of the fields?


A). Literature
B). Defence
C). Economics
D). Medicine
Answer : Option C

Question 10 :

Samantha Fox is associated with


A). Politics
B). Pop music
C). Journalism
D). Sports
Answer : Option B

Question 11 :

Greta Garbo is associated with


A). Classical dance
B). Literature
C). Journalism
D). Acting
Answer : Option D

Question 12 :

Who is the Flying Sikh of India?


A). Mohinder Singh
B). Joginder Singh
C). Ajit Pal Singh
D). Milkha singh
Answer : Option D

Question 13 :

Ben kingsley is associated with which of the following fields?


A). Politics
B). Social Service
C). Sports
D). Motion Pictures
Answer : Option D

Question 14 :

In which of the following dance forms 'Guru Kelucharan Mohapatra' is associated with?


A). Odissi
B). Bharathanatiyam
C). Kathak
D). Kathakali
Answer : Option A

Explanation :

Guru Kelucharan Mohapatra (January 26, 1924 - April 7, 2004) was an Indian classical dancer, guru and proponent of Odissi dance, who is credited for the revival of the classical dance form in the 20th century.


Question 15 :

Bismillah Khan was associated with?


A). Sarod
B). Shehnai
C). Flute
D). Tabla
Answer : Option B

Question 16 :

Who among the following is not a dramatist?


A). Girish R. Karnad
B). Badal Sircar
C). Jayanta Mahapatra
D). Vijay Tendulkar
Answer : Option C

Question 17 :

Who headed the committee on 'computerisation' in Indian Banks(1988)?


A). C. Rangarajan
B). R.N. Malhotra
C). S. Venkitramanan
D). M.Narasimhan
Answer : Option D

Question 18 :

Who is the famous Sarod player?


A). Hari Prasad
B). Zakir Hussain
C). Ram Narain
D). Amjad Ali Khan
Answer : Option D

Question 19 :

Sanjay Dutt, a noted film actor was held under


A). TADA
B). Narcotics Act
C). Act 302
D). Anti - Defection Act
Answer : Option A

Question 20 :

Shovna Narayan is a reputed personality in which of the following fields?


A). Classical dance
B). Literature
C). Journalism
D). Classical music
Answer : Option A

Question 21 :

Hari Prasad Chaurasia is a renowned player of


A). Sitar
B). Flute
C). Sarod
D). Tabla
Answer : Option B

Question 22 :

Graham Green was associated with which of the fields?


A). Science
B). Music
C). Painting
D). Literature
Answer : Option D

Question 23 :

Dr. V. Kurien is famous in the field of ?


A). Atomic Power
B). poultry farms
C). Dairy development
D). Economic Reforms
Answer : Option C

Question 24 :

Which of the following pairs of artists and their areas of specialization is not correct?


A). Pt. Ravi Shankar - Sitar
B). M. S. Subbulakshmi - Dance
C). Hari Prasad Chaurasia - Flute
D). Ustad Zakir Hussain Khan - Tabla
Answer : Option B

Question 25 :

Miss Universe 1994, Ms. Sushmita Sen hails from which of the following cities?


A). Mumbai
B). Chandigarh
C). New Delhi
D). Bangalore
Answer : Option C