Exercise 3

Question 1 :

Who is Tania Sachdev?


A). Chess player
B). Cricketer
C). Actress
D). Dancer
Answer : Option A

Question 2 :

Limba Ram is associated in which fields?


A). Sports
B). Politics
C). Social Service
D). Motion Picture
Answer : Option A

Question 3 :

Ms. Meera Sahib Fathima Beevi is distinguished as the first lady


A). Prime minister of Bangladesh
B). Judge of Supreme Court
C). Judge of the High court
D). Governor of a state
Answer : Option B

Question 4 :

Who is the creator of the Rock Garden in Chandigarh?


A). Pupal Jayakar
B). Le Corbousier
C). Glen
D). Nek Chand
Answer : Option D

Question 5 :

Hitendra Desai was famous in the which field?


A). Social Service
B). Journalism
C). Politics
D). Literature
Answer : Option C

Question 6 :

Naina Devi, was associated with field of?


A). Social Service
B). Stage acting
C). Classical dance
D). Vocal music
Answer : Option D

Question 7 :

Who is known as 'Trimurthy of Carnatic Music'?


A). Muthuswami Dikshitar
B). Purandardasa
C). Swami Thirunal
D). None of these
Answer : Option A

Explanation :

Three great saint composers - Thyagaraja, Muthuswami Dikshitar and Shyama Sastri are known as the 'Trimurti' of Carnatic music. They were not only contemporaries during the later half of the 18th century and the beginning of the 19th century, but were also, incredibly, born in the same town of Thiruvarur in the Thanjavur district of Tamil Nadu.


Question 8 :

Gangubai hangal is the name associated with


A). Literature
B). Music
C). Journalism
D). Environment
Answer : Option B

Question 9 :

Who is known as the 'Lady with the Lamp'?


A). Florence Nightingale
B). Sarojini Naidu
C). Indira Gandhi
D). Joan of Arc
Answer : Option A

Question 10 :

Girilal Jain was a noted figure in which of the following fields?


A). Social Service
B). Journalism
C). Literature
D). Politics
Answer : Option B

Question 11 :

Who is Larry Pressler?


A). Politician
B). Painter
C). Actor
D). Tennis player
Answer : Option A

Question 12 :

Pandit Vishwa Mohan Bhatt, who has won the prestigious 'Grammy Awards' is an exponent in which of the following musical instruments?


A). Guitar
B). Violin
C). sarod
D). Tabla
Answer : Option A

Question 13 :

Raja Ravi Verma, was famous in which of the fields?


A). Painting
B). Politics
C). Dance
D). Music
Answer : Option A

Question 14 :

Who is known as 'Desert Fox'?


A). Bismarck
B). Eisenhower
C). Gen. Rommel
D). Walter Scott
Answer : Option C

Question 15 :

The title of 'sparrow' given to


A). Napoleon
B). Major General Rajinder Singh
C). T. T. Krishnamachari
D). Sardar Patel
Answer : Option B

Question 16 :

Who headed the first scientific group to leave for Antarctica in 1982?


A). Dr. D.R. Sengupta
B). Dr. S.Z. Kasim
C). Dr. V. K. Raina
D). Dr. H. K. Gupta
Answer : Option B

Question 17 :

Which among the famous danseuses is not an exponent of the Odissi dance style?


A). Sanjukta Panigrahi
B). Madhavi Mudgal
C). Sonal Man Singh
D). Yamini Krishnamurthy
Answer : Option D

Question 18 :

Michael Jackson is a distinguished person in the field of?


A). Pop Music
B). Jounalism
C). Sports
D). Acting
Answer : Option A

Question 19 :

Ms Kim Campbell is the first woman Prime Minister of


A). Portugal
B). Canada
C). Switzerland
D). Congo
Answer : Option B

Question 20 :

The first Indian to swim across English channel was


A). V. Merchant
B). P. K. Banerji
C). Mihir Sen
D). Arati Saha
Answer : Option C

Question 21 :

Who is known as 'Indian Bismarck'?


A). Kamaraj
B). Sardar Vallabhbhai Patel
C). Nehru
D). Rajaji
Answer : Option B