Exercise 1

Question 1 :

The Centre for Cellular and Molecular Biology is situated at


A). Patna
B). Jaipur
C). Hyderabad
D). New Delhi
Answer : Option C

Question 2 :

Where is the Railway Staff College located?


A). Pune
B). Allahabad
C). Vadodara
D). Delhi
Answer : Option C

Question 3 :

The famous Dilwara Temples are situated in


A). Uttar Pradesh
B). Rajasthan
C). Maharashtra
D). Madhya Pradesh
Answer : Option B

Question 4 :

Wadia Institute of Himalayan Geology is located at


A). Delhi
B). Shimla
C). Dehradun
D). Kulu
Answer : Option C

Question 5 :

Bijapur is known for its


A). severe drought condition
B). Gol Gumbaz
C). heavy rainfall
D). statue of Gomateswara
Answer : Option B

Question 6 :

The headquarters of the National Power Training institute is located in


A). Pune
B). Bhopal
C). Faridabad
D). Lucknow
Answer : Option C

Question 7 :

The Dr. Babasaheb Ambedkar Marathwada University is at which of the following places?


A). Aurangabad
B). Nanded
C). Parbhani
D). Nagpur
Answer : Option A

Question 8 :

The Indian Institute of Science is located at


A). Kerala
B). Madras
C). Bangalore
D). New Delhi
Answer : Option C

Question 9 :

'Bagh', a village in Gwalior is famous for


A). Sculptures
B). Architecture
C). Cave Painting
D). All of the above
Answer : Option C

Question 10 :

Which city is known as 'Electronic City of India'?


A). Mumbai
B). Hyderabad
C). Guragon
D). Bangalore
Answer : Option D

Question 11 :

Indian School of Mines is located in


A). Dhanbad
B). Asansol
C). Tatanagar
D). Rourkela
Answer : Option A

Question 12 :

Which of the following place is famous for its gigantic rock-cut statue of Buddha?


A). Bamiyan
B). Borobudur
C). Anuradhapuram
D). Angor Vat
Answer : Option A

Question 13 :

Siachen is a


A). desert frontier zone between India and Pakistan
B). frontier zone between China and India
C). frontier zone between India and Myanmar
D). glacier frontier zone between India and Pakistan
Answer : Option D

Question 14 :

Golden Temple is situated in


A). New Delhi
B). Agra
C). Amritsar
D). Mumbai
Answer : Option C

Explanation :

Golden Temple is located in the holy city of Amritsar in the state of Punjab, India.


Question 15 :

Where is the headquarters of Oil and Natural Gas Commission?


A). Dehradun
B). Vadodara
C). Digboi
D). Mumbai
Answer : Option A

Question 16 :

'Vijay Stambha' is situated in


A). Jaipur
B). Agra
C). Delhi
D). Chittor
Answer : Option D

Question 17 :

The 'Char Minar' is in


A). Ahmedabad
B). Hyderabad
C). Delhi
D). Sikri
Answer : Option B

Question 18 :

Where is the National Institute of Virology situated?


A). Pune
B). Delhi
C). Kolkatta
D). Madra
Answer : Option A

Question 19 :

The 'satellite freight city' is being developed near which of the following cities?


A). New Delhi
B). Orissa
C). Gurgaon
D). Kolkata
Answer : Option C

Question 20 :

Central Arid Zone Research Institute is located in


A). Bihar
B). Gujarat
C). Rajasthan
D). Madhya Pradesh
Answer : Option C

Question 21 :

National Institute of Nutrition is located in which of the following place?


A). Bangalore
B). Kerala
C). Gandhinagar
D). Hyderabad
Answer : Option D

Question 22 :

National Institute of Aeronautical Engineering is located at


A). Dehradun
B). Lucknow
C). Bangalore
D). Kanpur
Answer : Option A

Question 23 :

The world famous 'Khajuraho' sculptures are located in


A). Gujarat
B). Madhya Pradesh
C). Orissa
D). Maharashtra
Answer : Option B

Explanation :

The Khajuraho Group of Monuments in Khajuraho, a town in the Indian state of Madhya Pradesh, located in Chhatarpur District, about 620 kilometres (385 mi) southeast of New Delhi, are one of the most popular tourist destinations in India.


Question 24 :

'Kandla' is situated on the Gulf of Kachh is well known for which of the following?


A). Export Processing Zone
B). Centre for Marine Food products
C). Cutting and Polishing of diamonds
D). Ship breaking industry
Answer : Option A

Question 25 :

National Police Academy is located at


A). Bangalore
B). Hyderabad
C). Abu Road
D). Dehradun
Answer : Option B

Question 26 :

National Archives is located at?


A). Calcutta
B). Dehradun
C). Bombay
D). New Delhi
Answer : Option D

Question 27 :

Which is known as 'Garden City of India'?


A). Trivandram
B). Imphal
C). Simla
D). Bangalore
Answer : Option D

Question 28 :

The Central Rice Research institute is located at


A). Rajamundry
B). Madra
C). Cuttack
D). Cochin
Answer : Option C

Question 29 :

Where is the 'National Remote Sensing Agency' situated?


A). Shadnagar
B). Bangalore
C). Chennai
D). Dehradun
Answer : Option A

Question 30 :

Badrinath is situated on the bank of river


A). Ganga
B). Yamuna
C). Alaknanda
D). Saraswathi
Answer : Option C

Question 31 :

Indian Cancer Research institute is located at


A). New Delhi
B). Calcutta
C). Chennai
D). Mumbai
Answer : Option D

Question 32 :

Central Drug Research Institute is located at


A). Trissur
B). Nagpur
C). Mysore
D). Lucknow
Answer : Option D

Question 33 :

Ajanta-Ellora caves are situated near


A). Ajmer
B). Jaipur
C). Patna
D). Aurangabad
Answer : Option D

Question 34 :

National School of Mines is located in ?


A). Dhanbad
B). Kavalpur
C). Udaipur
D). Hyderabad
Answer : Option A

Question 35 :

Sun Temple is situated at?


A). Konark
B). Bangalore
C). Haridwar
D). Kerala
Answer : Option A

Question 36 :

The 'Golconda Fort' is in which state?


A). Telangana
B). Uttar Pradesh
C). Bihar
D). Karnataka
Answer : Option A

Question 37 :

Under Mother Teresa's guidance, the Missionaries of Charit built near Asansol, a lep er colony is called


A). Peace City
B). Sahara
C). Shanti Nagar
D). SOS
Answer : Option C

Question 38 :

'Kanchipuram' is in which of the following states?


A). Andhra Pradesh
B). Orissa
C). Kerala
D). Tamil Nadu
Answer : Option D

Question 39 :

The famous Meenakshi temple is located in


A). Bihar
B). Madurai
C). Madras
D). Trichy
Answer : Option B

Question 40 :

'Tin Bhiga' lease by India to Bangladesh, was a part of


A). West Bengal
B). Assam
C). Meghalaya
D). Tripura
Answer : Option A

Question 41 :

Vikram Sarabhai Space Centre is located at


A). Pune
B). Ahmedabad
C). Sriharikota
D). Thiruvananthapuram
Answer : Option D

Question 42 :

'Mandi House' is a


A). the office of the P.M.
B). the office of Director General of Doordarshan
C). the office of NFDC
D). the Doordarshan C.P.C
Answer : Option B

Question 43 :

The National Institute of Community Development is located at


A). Chennai
B). Pant Nagar
C). Hyderabad
D). Bangalore
Answer : Option C

Question 44 :

The famous Rock Garden is located in which city?


A). Jaipur
B). Lucknow
C). Simla
D). Chandigarh
Answer : Option D

Question 45 :

Sanchi Stupa is located near


A). Gaya
B). Bhopal
C). Varanasi
D). Bijapur
Answer : Option B

Question 46 :

National Science Centre is located at


A). Bangalore
B). Bombay
C). Kolkata
D). Delhi
Answer : Option D

Question 47 :

Central Road Research Institute is in


A). Delhi
B). Bangalore
C). Roorkee
D). Hyderabad
Answer : Option A

Question 48 :

The world famous Ajanta caves are situated in


A). Orissa
B). Andhra Pradesh
C). Kerala
D). Maharashtra
Answer : Option D

Question 49 :

Where is Chitrakut situated?


A). Maharashtra
B). Uttar Pradesh
C). Bihar
D). Madhya Pradesh
Answer : Option B

Question 50 :

Which city is called 'White City' of Rajasthan?


A). Bihar
B). Jaipur
C). Udaipur
D). Jodhpur
Answer : Option C