Exercise 2

Question 1 :

The first Indian University was opened in 1857 was in


A). Chennai
B). Bihar
C). Mumbai
D). Kolkata
Answer : Option D

Question 2 :

The largest dry rock in India is situated at


A). Mumbai
B). Cochin
C). Marmugao
D). Kolkata
Answer : Option C

Question 3 :

The largest Indian State by area is


A). Rajasthan
B). Maharashtra
C). Uttar Pradesh
D). Madhya Pradesh
Answer : Option A

Question 4 :

Which is the oldest monuments?


A). Qutub Minar
B). Ajanta Caves
C). Khajurah
D). Taj Mahal
Answer : Option B

Question 5 :

Ms. Harita Kaur has the distinction of being the first Indian Women


A). pilot to fly an aircraft solo
B). ambassador to a foreign country
C). to be inducted into Indian Navy
D). doctor to create first test tube baby
Answer : Option A

Question 6 :

The largest and the oldest museum of India is located in the state/union territory of


A). New Delhi
B). West Bengal
C). Andhra Pradesh
D). Uttar Pradesh
Answer : Option B

Question 7 :

The first Indian Satellite launched from Soviet Cosmodrome is?


A). Bhaskara
B). Bharat
C). Rohini
D). Aryabhatta
Answer : Option D

Question 8 :

The first nuclear reactor in India is


A). Dhurva
B). Harsha
C). Vipula
D). Apsara
Answer : Option D

Question 9 :

The first person of Indian origin to be appointed as a judge in U.S. is


A). P.A.Sangma
B). Basava Rajeswari
C). R.C.Bharadwaj
D). Ridhi Desai
Answer : Option D

Question 10 :

Largest Mint in India is located at


A). Nasik
B). Kolkata
C). Hyderabad
D). Mumbai
Answer : Option B

Question 11 :

India's first 'Ladies Special' Suburban train was started by which of the Indian Railway Zone?


A). Southern
B). Northern
C). Western
D). Eastern
Answer : Option C

Question 12 :

The first electric train of India 'Deccan Queen' was run between


A). Howrah and Delhi
B). Bombay and Surat
C). Kalyan and Pune
D). New Delhi and Madras
Answer : Option C

Question 13 :

Who was the first Indian to go into space?


A). Ravi Malhotra
B). Satish Dawan
C). Kalpana Chawla
D). Rakesh Sharma
Answer : Option D

Question 14 :

The first 'Financial Service Park' for industry being set up at


A). Guragaon
B). Surat
C). Bangalore
D). Pune
Answer : Option A

Question 15 :

'Apsara' is the name of India's first


A). Railway Locomotive
B). Helicopter
C). Nuclear Reactor
D). Ground Battle Tank
Answer : Option C