Elements And Metals : 2

Question 1 :

The chemical (ethyl mercaptan) added to the otherwise odourless LPG cooking gas for imparting a detectable smell to the gas is a compound of


A). bromine
B). fluorine
C). chlorine
D). sulphur
Answer : Option D

Question 2 :

The element common to all acids is


A). hydrogen
B). carbon
C). sulphur
D). oxygen
Answer : Option A

Question 3 :

Non stick cooking utensils are coated with


A). Teflon
B). PVC
C). black paint
D). polystyrene
Answer : Option A

Question 4 :

Monazite is an ore of


A). titanium
B). zirconium
C). iron
D). thorium
Answer : Option D

Question 5 :

Carbon, diamond and graphite are together called


A). allotropes
B). isomers
C). isomorphs
D). isotopes
Answer : Option A

Question 6 :

Potassium nitrate is used in


A). medicine
B). fertiliser
C). salt
D). glass
Answer : Option B

Question 7 :

Permanent hardness of water may be removed by the addition of


A). sodium carbonate
B). alum
C). potassium permanganate
D). lime
Answer : Option A

Question 8 :

Soda water contains


A). carbonic acid
B). sulphuric acid
C). carbon dioxide
D). nitrous acid
Answer : Option C

Question 9 :

The most important ore of aluminium is


A). galena
B). calamine
C). calcite
D). bauxite
Answer : Option D

Explanation :

Bauxite is an aluminium ore and is the main source of aluminium.


Question 10 :

Most soluble in water is


A). camphor
B). sulphur
C). common salt
D). sugar
Answer : Option D

Question 11 :

Which of the following was to be discovered first in the chromospheres of the sun?


A). Krypton
B). Xenon
C). Neon
D). Helium
Answer : Option D

Question 12 :

Which of the following is in liquid form at room temperature?


A). Lithium
B). Sodium
C). Francium
D). Cerium
Answer : Option C

Question 13 :

Sodium metal is kept under


A). petrol
B). alcohol
C). water
D). kerosene
Answer : Option D

Question 14 :

Which of the following are the ingredients of gun metal?


A). Iron, Zinc, Titanium
B). Iron, tin
C). Iron, Brass, Tin
D). Copper, Tin
Answer : Option D

Question 15 :

From which mineral is radium obtained?


A). Rutile
B). Haematite
C). Limestone
D). Pitchblende
Answer : Option D

Question 16 :

What is laughing gas?


A). Nitrous Oxide
B). Carbon monoxide
C). Sulphur dioxide
D). Hydrogen peroxide
Answer : Option A

Question 17 :

Actinides are the elements with atomic numbers from


A). 97 to 104
B). 101 to 115
C). 89 to 103
D). 36 from 43
Answer : Option C

Question 18 :

The two elements that are frequently used for making transistors are


A). boron and aluminium
B). silicon and germanium
C). iridium and tungsten
D). niobium and columbium
Answer : Option B

Question 19 :

The filament of an electric bulb is made of


A). tungsten
B). nichrome
C). graphite
D). iron
Answer : Option A

Question 20 :

Diamond is an allotropic form of


A). germanium
B). carbon
C). silicon
D). sulphur
Answer : Option B

Question 21 :

In fireworks, the green flame is produced because of


A). sodium
B). barium
C). mercury
D). potassium
Answer : Option B

Question 22 :

Permanent hardness of water can be removed by adding


A). chlorine
B). washing soda
C). potassium permanganate
D). bleaching powder
Answer : Option B

Question 23 :

Marsh gas is


A). nitrogen
B). ethane
C). methane
D). hydrogen
Answer : Option C

Question 24 :

LPG consists of mainly


A). methane, ethane and hexane
B). ethane, hexane and nonane
C). methane, hexane and nonane
D). methane, butane and propane
Answer : Option D

Question 25 :

Air is a/an


A). compound
B). element
C). electrolyte
D). mixture
Answer : Option D