Elements And Metals : 3

Question 1 :

Production of chlorofluorocarbons (CFC) gas which is proposed to be banned in India, is used in which of the following domestic products?


A). Television
B). Refrigerator
C). Tube light
D). Cooking gas
Answer : Option B

Question 2 :

Balloons are filled with


A). nitrogen
B). helium
C). oxygen
D). argon
Answer : Option B

Question 3 :

Which of the following does not contain a coinage metal?


A). Silver and Gold
B). Zinc and Gold
C). Copper and Silver
D). Copper and Gold
Answer : Option B

Question 4 :

Which metal pollute the air of a big city?


A). Copper
B). Chromium
C). Lead
D). Cadmium
Answer : Option C

Question 5 :

Bell metal is an alloy of


A). nickel and copper
B). zinc and copper
C). brass and nickel
D). tin and copper
Answer : Option D

Question 6 :

Water is a good solvent of ionic salts because


A). it has a high specific heat
B). it has no colour
C). it has a high dipole moment
D). it has a high boiling point
Answer : Option C

Question 7 :

Which of the following is not an isotope of hydrogen?


A). Tritium
B). Deuterium
C). Protium
D). Yttrium
Answer : Option D

Question 8 :

The main constituents of pearls are


A). calcium oxide and ammonium chloride
B). calcium carbonate and magnesium carbonate
C). aragonite and conchiolin
D). ammonium sulphate and sodium carbonate
Answer : Option B

Question 9 :

Amalgams are


A). highly coloured alloys
B). alloys which contain mercury as one of the contents
C). alloys which have great resistance to abrasion
D). alloys which contain carbon
Answer : Option B

Question 10 :

Which of the following is the lightest metal?


A). Mercury
B). Lithium
C). Lead
D). Silver
Answer : Option B

Question 11 :

Which of the following metals remain in liquid for under normal conditions?


A). Radium
B). Zinc
C). Uranium
D). Mercury
Answer : Option D

Question 12 :

Potassium Permanganate is used for purifying drinking water, because


A). it is a sterilising agent
B). it dissolves the impurities of water
C). it is a reducing agent
D). it is an oxidising agent
Answer : Option D

Question 13 :

Which of the following is an element?


A). Ruby
B). Sapphire
C). Emerald
D). Diamond
Answer : Option D