Measurements

Question 1 :

What is the unit for measuring the amplitude of a sound?


A). Decibel
B). Coulomb
C). Hum
D). Cycles
Answer : Option A

Question 2 :

Reading of a barometer going down is an indication of


A). snow
B). storm
C). intense heat
D). rainfall
Answer : Option D

Question 3 :

Decibel is the unit for


A). speed of light
B). radio wave frequency
C). intensity of sound
D). intensity of heat
Answer : Option C

Question 4 :

One fathom is equal to


A). 6 feet
B). 6 meters
C). 60 feet
D). 100 cm
Answer : Option A

Question 5 :

Fathom is the unit of


A). sound
B). depth
C). frequency
D). distance
Answer : Option B

Question 6 :

Light year is a measurement of


A). speed of aeroplanes
B). speed of light
C). Stellar distances
D). speed of rockets
Answer : Option C

Question 7 :

Very small time intervals are accurately measure by


A). White dwarfs
B). Quartz clocks
C). Atomic clocks
D). Pulsars
Answer : Option C

Question 8 :

One kilometre is equal to how many miles?


A). 0.84
B). 0.5
C). 1.6
D). 0.62
Answer : Option D

Question 9 :

kilohertz is a unit which measures


A). power used by a current of one ampere
B). electromagnetic radio wave frequencies
C). voltage
D). electric resistance
Answer : Option B

Question 10 :

One horse power is equal to


A). 746 watts
B). 748 watts
C). 756 watts
D). 736 watts
Answer : Option A

Question 11 :

'Bar' is the unit of


A). temperature
B). heat
C). atmospheric pressure
D). current
Answer : Option C

Question 12 :

One Joule is equal to


A). 105 ergs
B). 103 ergs
C). 107 ergs
D). 1011 ergs
Answer : Option C

Question 13 :

Kilowatt is a unit to measure


A). work
B). power
C). electricity
D). current
Answer : Option B

Question 14 :

Electric current is measure by


A). commutator
B). anemometer
C). ammeter
D). voltmeter
Answer : Option C

Question 15 :

A chronometer measures


A). colour contrast
B). sound waves
C). time
D). water waves
Answer : Option C

Question 16 :

Nautical mile is a unit of distance used in


A). navigation
B). road mile
C). astronomy
D). measuring the boundaries of a nation
Answer : Option A

Question 17 :

Knot is a unit of speed of which of the following?


A). Aeroplane
B). Light waves
C). Ship
D). Sound waves
Answer : Option C