Synthetic Materials

Question 1 :

Which is/are the important raw material(s) required in cement industry?


A). Gypsum and Clay
B). Clay
C). Limestone and Clay
D). Limestone
Answer : Option C

Question 2 :

Which type of fire extinguisher is used for petroleum fire?


A). Powder type
B). Liquid type
C). Soda acid type
D). Foam type
Answer : Option A

Question 3 :

Which of the following is commonly called a 'polyamide'?


A). Terylene
B). Nylon
C). Rayon
D). Orlon
Answer : Option B

Question 4 :

Epoxy resins are used as


A). detergents
B). insecticides
C). adhesives
D). moth repellents
Answer : Option C

Question 5 :

Detergents used for cleaning clothes and utensils contain?


A). bicarbonates
B). bismuthates
C). sulphonates
D). nitrates
Answer : Option C

Question 6 :

Which of the following is used for removing air bubbles from glass during its manufacture?


A). Arsenous oxide
B). Potassium carbonate
C). Soda ash
D). Feldspar
Answer : Option A

Question 7 :

Which of the following is a protein?


A). Natural rubber
B). Starch
C). Cellulose
D). None of these
Answer : Option A

Question 8 :

Wood is the main raw material for the manufacture of


A). paint
B). paper
C). ink
D). gun powder
Answer : Option B

Question 9 :

Rayon is chemically


A). cellulose
B). pectin
C). glucose
D). amylase
Answer : Option A

Question 10 :

Optic fibres are mainly used for which of the following?


A). Musical instruments
B). Food industry
C). Weaving
D). Communication
Answer : Option D

Question 11 :

The major ingredient of leather is


A). collagen
B). carbohydrate
C). polymer
D). nucleic acid
Answer : Option A

Question 12 :

What are the soaps?


A). Salts of silicates
B). Mixture of glycerol and alcohols
C). Sodium or potassium salts of heavier fatty acids
D). Esters of heavy fatty acids
Answer : Option C

Question 13 :

How does common salt help in separating soap from the solution after saponification?


A). By decreasing density of Soap
B). By decreasing solubility of Soap
C). By increasing density of Soap
D). By increasing solubility of Soap
Answer : Option B

Question 14 :

In vulcanisation, natural rubber is heated with


A). Carbon
B). Silicon
C). Sulphur
D). Phosphorous
Answer : Option C

Question 15 :

Deep blue colour is imparted to glass by the presence of


A). cupric oxide
B). nickel oxide
C). cobalt oxide
D). iron oxide
Answer : Option C

Question 16 :

Glass is made of the mixture of


A). quartz and mica
B). sand and silicates
C). salt and quartz
D). sand and salt
Answer : Option B

Question 17 :

The vast resources of unutilised natural gas can be used in the production of


A). graphite
B). Synthetic petroleum
C). fertilisers
D). carbide
Answer : Option C

Question 18 :

Paper is manufactured by


A). Wood and resin
B). Wood, sodium and bleaching powder
C). Wood, calcium, hydrogen sulphite and resin
D). Wood and bleaching powder
Answer : Option C

Question 19 :

Gypsum is added to cement clinker to


A). increase the tensile strength of cement
B). decrease the rate of setting of cement
C). facilitate the formation of colloidal gel
D). bind the particles of calcium silicate
Answer : Option B

Question 20 :

Soap is a mixture of sodium or potassium salts of


A). dicarboxylic acids
B). monocarboxylic acids
C). glycerol
D). tricarboxylic acids
Answer : Option B

Question 21 :

The type of glass used in making lenses and prisms is


A). jena glass
B). soft glass
C). pyrex glass
D). flint glass
Answer : Option D

Question 22 :

Which one of the following is the petroleum wax?


A). Paraffin wax
B). Jonoba wax
C). Carnauba wax
D). Bees wax
Answer : Option A

Explanation :

Paraffin wax is obtained from petroleum by dewaxing light lubricating oil stocks. It is used in candles, wax paper, polishes, cosmetics, and electrical insulators. It assists in extracting perfumes from flowers, forms a base for medical ointments, and supplies a waterproof coating for wood. In wood and paper matches, it helps to ignite the matchstick by supplying an easily vaporized hydrocarbon fuel.