Exercise 1

Question 1 :

B. C. Roy Award is given in the field of


A). Music
B). Journalism
C). Medicine
D). Environment
Answer : Option C

Question 2 :

In which year was Pulitzer Prize established?


A). 1917
B). 1918
C). 1922
D). 1928
Answer : Option A

Question 3 :

Gandhi Peace Prize for the year 2000 was awarded to the former President of South Africa along with


A). Sathish Dawan
B). C. Subramanian
C). Grameen Bank of Bangladesh
D). World Healt Organisation
Answer : Option C

Question 4 :

Who has been awarded the first lifetime Achievement Award for his/her contribution in the field of Cinema?


A). Ashok Kumar
B). Hou Hsio-hsein
C). Akiro Burosova
D). Bernardo Burtolucci
Answer : Option A

Question 5 :

The prestigious Ramon Magsaysay Award was conferred was conferred upon Ms. Kiran Bedi for her excellent contribution to which of the following fields?


A). Literature
B). Community Welfare
C). Government Service
D). Journalism
Answer : Option C

Question 6 :

Which of the following societies has instituted an award for an outstanding parliamentarian?


A). Jamanlal Bajaj Foundation
B). Institute of Constitutional and Parliamentary Studies
C). G. B. Pant Memorial Society
D). R. D. Birla samara Kosh
Answer : Option C

Question 7 :

Which is the highest gallantry award in India?


A). Param Vishishtat Seva Medal
B). Param Vir Chakra
C). Kirti Chakra
D). Vir Chakra
Answer : Option B

Explanation :

The Param Vir Chakra (PVC) is India's highest military decoration awarded for the highest degree of valour or self-sacrifice in the presence of the enemy, similar to the British Victoria Cross, US Medal of Honor, Pakistani Nishan-e-Haider, or French Legion of Honor or Russian Cross of St. George.


Question 8 :

Which state gives Mewar Award?


A). Haryana
B). Delhi
C). Punjab
D). Rajasthan
Answer : Option D

Question 9 :

Who is the first Asian Winner of Nobel Prize?


A). C. V. Raman
B). Rajiv Gandhi
C). Rabindranath Tagore
D). Mother Teresa
Answer : Option C

Question 10 :

The first Indian to receive Noble Prize in Literature was


A). Mother Teresa
B). C. V. Raman
C). Rabindranath Tagore
D). Sarojini Naidu
Answer : Option C

Question 11 :

The first recipient of Rajiv Gandhi's 'Khel Ratna' award is


A). Vishwanathan Anand
B). Leander Peas
C). Kapil Dev
D). Limba Ram
Answer : Option A

Question 12 :

Pulitzer prize is awarded for outstanding work in the field of


A). Science and Technology
B). Environmental Studies
C). Literature and Journalism
D). International Understanding
Answer : Option C

Question 13 :

Saraswathi Samman is given annually for outstanding contribution to


A). classical music
B). education
C). literature
D). fine arts
Answer : Option C

Question 14 :

Who among the following has received a Nobel Prize in literature 1953?


A). Pablo Neruda
B). Derek Walcott
C). Ernest Hemingway
D). Winston Churchill
Answer : Option D

Question 15 :

The Arjuna Awards were instituted in the year


A). 1965
B). 1961
C). 1963
D). 1957
Answer : Option B

Question 16 :

The first Indira Gandhi Award for International Justice and Harmony has been given to


A). Larry Pressler
B). Amnesty International
C). Hussain Ibrahim Zaki
D). Yasser Arafat
Answer : Option D

Question 17 :

'Ashoka Chakra' is awarded for


A). acts of gallantry in the presence of enemy
B). gallantry by children
C). outstanding contribution to literature
D). the most conspicuous bravery or self sacrifice on land, air or sea but not in the presence of the enemy
Answer : Option D

Question 18 :

Who among the following is the recipient of the first Dayawati Modi Award for art, culture and education?


A). Dharmavir Bharti
B). Amitabh Bachchaan
C). B. V. Karanth
D). Ashok Vajpeyi
Answer : Option B

Question 19 :

The Nobel Prize was first awarded in


A). 1976
B). 1958
C). 1901
D). 1972
Answer : Option C

Question 20 :

Who among the following own the Nobel prize for literature?


A). Linus Pauling
B). Samuel Beckett
C). Philip Noel - Baker
D). Ralph Bunche
Answer : Option B

Question 21 :

The 'Cannes Award' is given for excellence in which field?


A). Films
B). Journalism
C). Literature
D). Economics
Answer : Option A

Question 22 :

The journalist who refused to accept 'Padma Bhushan' was?


A). Shekaran Nair
B). Khushwant Singh
C). Ratan Thiyam
D). Arun Shourie
Answer : Option B

Explanation :

Khushwant Singh (Journalist) : Returned his Padma Bhushan in protest against Operation Blue Star (1984); awarded Padma Vibhushan in 2007.


Question 23 :

The Nobel peace prize is awarded in which city?


A). Oslo
B). Stockholm
C). Brussels
D). Geneva
Answer : Option A

Question 24 :

Arjuna Award is given for


A). Exceptional service in emergency
B). Bravery on battlefield
C). Outstanding performance in sports
D). Exceptional service in slum dwellers
Answer : Option C

Question 25 :

Who among the following is not a recipient of the Bharatiya Jnanpith Award?


A). Ashaparna Devi
B). M. F. Hussain
C). Raghupathi Sahai
D). V. K. Gokak
Answer : Option B