Exercise 2

Question 1 :

The UNSECO's 'Prix Jules Verne' prize has been given to which of the following serials of Doordarshan?


A). The World This Week
B). Surabhi
C). Eye Witness
D). Turning Point
Answer : Option D

Question 2 :

Who among the following is not a recipient of 'Dada Saheb Phalke' Award?


A). Ramanand Sagar
B). Raj Kapoor
C). V. Shantaram
D). Ashok Kumar
Answer : Option A

Question 3 :

Which state Government of India has instituted the Samman Award?


A). Uttar Pradesh
B). Himachal Pradesh
C). Madhya Pradesh
D). Andhra Pradesh
Answer : Option C

Question 4 :

Sharad Joshi Samman is awarded for


A). Cartoon
B). Satire and essay
C). Trade Union Activity
D). Social Service
Answer : Option B

Question 5 :

In 1901, Nobel Prize was not given for


A). Chemistry
B). Physics
C). Economics
D). Peace
Answer : Option C

Question 6 :

The highest civilian award of India 'Bharat Ratna' has been awarded to only two foreigners so far. One of them is Nelson Mandela. The other is


A). Abdul Ghaffar khan
B). Mikhail Gorbachev
C). Marshal Tito
D). Abdul Wali Khan
Answer : Option A

Question 7 :

The first recipient of Nehru Award was


A). Martin Luther King
B). Khan Abdul Ghaffar Khan
C). Mother Teresa
D). U Thant
Answer : Option D

Question 8 :

Shanthi Swaroop Bhatnagar awards are given for


A). exploring new dimensions in creative writing in Indian languages
B). outstanding contribution to science
C). creating mass awareness on environmental issues
D). excellence in film direction
Answer : Option B

Question 9 :

The Shanti Swarup Bhatnagar Award is given by which of the following organisations?


A). Council for Scientific and industrial research
B). Indian Council for Agricultural Research
C). Indian National Science Academy
D). ISRO
Answer : Option A

Question 10 :

Which of the following awards was conferred upon Smt. Aruna Asaf Ali for her role in the welfare of adult and women?


A). Tagore Literacy Award
B). UNSECO Literacy Award
C). Moorti Devi Award
D). Kalinga Prize
Answer : Option C

Question 11 :

On whose name is the highest award for services to the development of cinema given?


A). Raj Kapoor
B). Dada Saheb
C). Meena Kumari
D). Amitabh Bachchan
Answer : Option B

Question 12 :

Which of the following famous financial journals of international repute confers 'Finance minister of the year' Award?


A). Dalal Street
B). Business Standard
C). Euromoney
D). Money Matters
Answer : Option C

Question 13 :

Tansen Samman has been instituted by the Government of?


A). Gujarat
B). Maharashtra
C). Uttar Pradesh
D). Madhya Pradesh
Answer : Option D

Question 14 :

On whom did the U. S. President George W. Bush bestow, in 2002, the U.S.'s highest award for life time achievement in the field of scientific research?


A). Arun Netravalli
B). Dr.Hargoving Kohrana
C). Subramania Chandrasekar
D). Professor C. Radhakrishna Rao
Answer : Option A

Question 15 :

The only Indian to win the Nobel prize in physics is


A). Dr. J.C. Bose
B). Dr. C. V. Raman
C). Dr. Vickram Sarabhai
D). Dr. H. J. Bhabha
Answer : Option B

Question 16 :

Who among the following is a winner of the Indira Gandhi Award for National integration?


A). Aruna Asaf Ali
B). Ashok Kumar
C). Sundarlal Bahuguna
D). M. G. K. Menon
Answer : Option A

Question 17 :

The first black American to win the Nobel Prize for literature is


A). Aurthe Ashe
B). Martin Luther King
C). Toni Morrison
D). Nelson Mandela
Answer : Option C

Question 18 :

Who among the following got the 'Bharat Ratna' award, before becoming the President of India?


A). R. Venkatramanan
B). Dr. Zakir Hussain
C). V. V. Giri
D). Dr. Rajendra Prasad
Answer : Option B

Question 19 :

Manav Seva Award has been instituted in the memory of


A). Rajiv Gandhi
B). Dr. Rajendra Prasad
C). Indira Gandhi
D). Acharya
Answer : Option A

Question 20 :

Kalinga Award was instituted by


A). UNESCO for exceptional contribution of efforts to popularise science
B). Indian Military.
C). Jnanpith, a cultural literacy society for encouraging creative writing in modern languages
D). Indian Adult Education Association for outstanding contribution of adult literacy in India
Answer : Option A

Question 21 :

Which of the following films has won 9 Oscar Awards in 1987?


A). The World Safari
B). The Last Emperor
C). Rain Man
D). Amadeus
Answer : Option B

Question 22 :

Which of the following awards was conferred on Mrs. Kiran Bedi?


A). Golden Globe
B). Rani Lakshmi
C). Magsaysay
D). Saraswati
Answer : Option C

Question 23 :

Who was awarded the first Rajiv Gandhi National Sadhavana Award?


A). Archarya Tulsi
B). Dr. J. Rengaswamy
C). J. R. D Tata
D). Mother Teresa
Answer : Option D

Question 24 :

'Global 500' awards are given for the outstanding achievement in which of the following fields?


A). Campaign against AIDS
B). Population control
C). Protection of environment
D). Elimination of illiteracy
Answer : Option C

Question 25 :

To whom was 'Bharat Ratna' awarded in 1999?


A). Lata Mangeshkar
B). Amartya Sen
C). M. S. Subbulakshmi
D). Atal Behari Vajpayee
Answer : Option B