Exercise 1

Question 1 :

The Paithan (Jayakwadi) Hydro-electric project, completed with the help of Japan, is on the river


A). Ganga
B). Cauvery
C). Narmada
D). Godavari
Answer : Option D

Question 2 :

The percentage of irrigated land in India is about


A). 45
B). 65
C). 35
D). 25
Answer : Option C

Question 3 :

The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is


A). north of Tropic of Cancer
B). south of the Equator
C). south of the Capricorn
D). north of the Equator
Answer : Option D

Question 4 :

The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called


A). the Palghat gap
B). the Bhorghat pass
C). the Thalgat pass
D). the Bolan pass
Answer : Option A

Question 5 :

Which of the following factors are responsible for the rapid growth of sugar production in south India as compared to north India?

Higher per acre field of sugarcane
Higher sucrose content of sugarcane
Lower labour cost
Longer crushing period


A). I and II
B). I, II and III
C). I, III and IV
D). I, II and IV
Answer : Option D

Question 6 :

The principal copper deposits of India lie in which of the following places?


A). Hazaribag and Singbhum of Bihar
B). Khetri and Daribo areas of Rajasthan
C). Anantapur in Andhra Pradesh
D). Siwaliks in Uttar Pradesh and in Karnataka
Answer : Option A

Explanation :

India's copper ore reserves have been estimated at 400 million tonnes, with a metal content of 5 million tones. The principal copper belt of India lies in Singhbhum and Hazaribagh in Jharkhand. The mining centres are located at Mosabani, Ghatsila, Thobani and Badia of Singbhbum, Hazaribagh of Bihar, the Khetri and Dariba areas of Rajasthan, and Agnigundala of Andhra Pradesh. Total production is 2.6 million tones.


Question 7 :

Which of the following are true regarding Jhum cultivation in India?

It is largely practiced in Assam
It is referred to as 'slash and burn' technique
In it, the fertility is exhausted in a few years


A). I, II and III
B). II and III
C). I and II
D). I and III
Answer : Option A

Question 8 :

The Yarlung Zangbo river, in India, is known as


A). Ganga
B). Indus
C). Brahmaputra
D). Mahanadi
Answer : Option C

Question 9 :

The Salal Project is on the river


A). Chenab
B). Jhelum
C). Ravi
D). Sutlej
Answer : Option A

Question 10 :

The only zone in the country that produces gold is also rich in iron is


A). North-eastern zone
B). North-western zone
C). Southern zone
D). None of the above
Answer : Option C

Question 11 :

The percentage of earth surface covered by India is


A). 2.4
B). 3.4
C). 4.4
D). 5.4
Answer : Option A

Question 12 :

Which among the following is/are the major factor/factors responsible for the monsoon type of climate in India?

Location
Thermal contrast
Upper air circulation
Inter-tropical convergence zone


A). I
B). II, III
C). II, III and IV
D). I, II, III and IV
Answer : Option D

Question 13 :

The present forest area of India, according to satellite data, is


A). increasing
B). decreasing
C). static
D). decreasing in open forest area but increasing in closed forest area
Answer : Option B

Question 14 :

The India's highest annual rainfall is reported at


A). Namchi, Sikkim
B). Churu, Rajasthan
C). Mawsynram, Meghalaya
D). Chamba, Himachal Pradesh
Answer : Option C

Question 15 :

The refineries are Mathura, Digboi and Panipat are set up by


A). Indian Oil Corporation Ltd.
B). Hindustan Petroleum Corporation Ltd.
C). Bharat Petroleum Corporation Ltd.
D). Crude Distillation unit of Madras Refineries Ltd.
Answer : Option A

Question 16 :

What is the predominant type of Indian agriculture?


A). Commercial agriculture
B). Extensive agriculture
C). plantation agriculture
D). subsistence agriculture
Answer : Option D

Question 17 :

The Radcliffe line is a boundary between


A). India and Pakistan
B). India and China
C). India and Myanmar
D). India and Afghanistan
Answer : Option A

Question 18 :

Which of the following has a potential for harnessing of tidal energy in India?


A). Gulf of Cambay
B). Gulf of Mannar
C). Backwaters of Kerala
D). Chilka lake
Answer : Option A

Question 19 :

The typical area of sal forest in the Indian peninsular upland occurs


A). on the western ghats
B). between the Tapti and the Narmada
C). to the north-east of the Godavari
D). on the Malwa plateau
Answer : Option D

Question 20 :

The state having a largest area of forest cover in India is


A). Arunachal Pradesh
B). Haryana
C). Madhya Pradesh
D). Assam
Answer : Option C

Question 21 :

The year ____ is called a Great Divide in the demographic history of India.


A). 1901
B). 1921
C). 1941
D). 1951
Answer : Option B

Question 22 :

The only private sector refinery set up by Reliance Petroleum Ltd. is located at


A). Guwahati
B). Jamnagar
C). Mumbai
D). Chennai
Answer : Option B

Question 23 :

The only state in India that produces saffron is


A). Assam
B). Himachal Pradesh
C). Jammu and Kashmir
D). Meghalaya
Answer : Option C

Question 24 :

Three important rivers of the Indian subcontinent have their sources near the Mansarover Lake in the Great Himalayas. These rivers are


A). Indus, Jhelum and Sutlej
B). Brahmaputra, Sutlej and Yamuna
C). Brahmaputra, Indus and Sutlej
D). Jhelum, Sutlej and Yamuna
Answer : Option C

Question 25 :

The zonal soil type of peninsular India belongs to


A). red soils
B). yellow soils
C). black soils
D). older alluvium
Answer : Option A