Exercise 1

Question 1 :

The Battle of Plassey was fought in


A). 1757
B). 1782
C). 1748
D). 1764
Answer : Option A

Explanation :

The Battle of Plassey, 23 June 1757, was a decisive British East India Company victory over the Nawab of Bengal and his French allies, establishing Company rule in South Asia which expanded over much of the Indies for the next 190 years. The battle took place at Palashi, Bengal, on the river banks of the Bhagirathi River, about 150 km north of Calcutta, near Murshidabad, then capital of undivided Bengal. The belligerents were Siraj-ud-daulah, the last independent Nawab of Bengal, and the British East India Company.


Question 2 :

The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of


A). Sutlej and Beas
B). Jhelum and Chenab
C). Ravi and Chenab
D). Ganga and Yamuna
Answer : Option B

Question 3 :

Under Akbar, the Mir Bakshi was required to look after


A). military affairs
B). the state treasury
C). the royal household
D). the land revenue system
Answer : Option A

Explanation :

The head of the military was called the Mir Bakshi, appointed from among the leading nobles of the court. The Mir Bakshi was in charge of intelligence gathering, and also made recommendations to the emperor for military appointments and promotions.


Question 4 :

Tripitakas are sacred books of


A). Buddhists
B). Hindus
C). Jains
D). None of the above
Answer : Option A

Question 5 :

The trident-shaped symbol of Buddhism does not represent


A). Nirvana
B). Sangha
C). Buddha
D). Dhamma
Answer : Option A

Question 6 :

The theory of economic drain of India during British imperialism was propounded by


A). Jawaharlal Nehru
B). Dadabhai Naoroji
C). R.C. Dutt
D). M.K. Gandhi
Answer : Option B

Question 7 :

The treaty of Srirangapatna was signed between Tipu Sultan and


A). Robert Clive
B). Cornwallis
C). Dalhousie
D). Warren Hastings
Answer : Option B

Question 8 :

The system of competitive examination for civil service was accepted in principle in the year


A). 1833
B). 1853
C). 1858
D). 1882
Answer : Option B

Question 9 :

Through which one of the following, the king exercised his control over villages in the Vijayanagar Empire?


A). Dannayaka
B). Sumanta
C). Nayaka
D). Mahanayakacharya
Answer : Option D

Question 10 :

The Vijayanagara ruler, Kirshnadev Raya's work Amuktamalyada, was in


A). Telugu
B). Sanskrit
C). Tamil
D). Kannada
Answer : Option A

Question 11 :

Under an agreement with which of the following countries did Subhas Chandra Bose organize the Indian soldiers, taken as prisoners by the Axis Powers, into the Azad Hind Fauj?


A). China
B). Germany
C). Italy
D). Japan
Answer : Option D

Question 12 :

We hear of two envoys being sent to the Roman kings, one in 27-28 AD to the court of Augustus and the other in 110-20 AD to the court of


A). Cartius
B). Trajan
C). Nero
D). Brutus
Answer : Option B

Question 13 :

The use of Kharoshti in ancient Indian architecture is the result of India's contact with


A). Central Asia
B). Iran
C). Greece
D). China
Answer : Option C

Question 14 :

Vaikhanasa the five-fold conception of Vishnu consists of
brahman
purusha
prakriti
satya
achyuta
aniruddha


A). I, II, III, IV and V
B). II, III, IV, V and VI
C). I, II, IV, V and VI
D). I, III, IV, V and VI
Answer : Option D

Question 15 :

The troops raised by the emperor but not paid directly the state and place under the charge of mansabadars were know as


A). Walashahi
B). Barawardi
C). JCumaki
D). Dakhili
Answer : Option D

Question 16 :

The treaty of Mangalore was signed between


A). the English East India Company and Haidar Ali
B). the English East India Company and Tipu Sultan
C). Haidar Ali and the Zamorin of Calicut
D). the French East India Company and Tipu Sultan
Answer : Option B

Question 17 :

To conquer and annex Peshawar and Punjab, Mahmud of Ghazni defeated


A). Ghurids
B). Arabs
C). Karkotakas
D). Hindushahis
Answer : Option D

Question 18 :

To which professions earlier leaders who struggled for freedom of India mainly belonged?


A). Lawyers
B). Teachers
C). Journalists
D). All of the above
Answer : Option D

Question 19 :

The victories of Karikala are well portrayed in


A). Palamoli
B). Aruvanad
C). Pattinappalai
D). Padirrupattu
Answer : Option C

Question 20 :

Todar Mal was associated with


A). music
B). literature
C). land revenue reforms
D). law
Answer : Option C

Question 21 :

The title of 'Viceroy' was added to the office of the Governor-General of India for the first time in


A). 1848 AD
B). 1856 AD
C). 1858 AD
D). 1862 AD
Answer : Option C

Question 22 :

To which of the following dynasties did King Bhoja, a great patron of literature and art, belong?


A). Karkota
B). Utpala
C). Paramara
D). Gurjara Pratihara
Answer : Option C

Question 23 :

Vikramaditya, a king of Ujjain, started the Vikrama samvat in 58 BC in commemoration of his victory over


A). Indo-Greeks
B). Sakas
C). Parthinas
D). Kushanas
Answer : Option B

Question 24 :

Two of the great Mughals wrote their own memories. There were


A). Babar and Humayun
B). Humayun and Jahangir
C). Babar and Jahangir
D). Jahangir and Shahjahan
Answer : Option C

Question 25 :

To which king belongs the Lion capitol at Sarnath?


A). Chandragupta
B). Ashoka
C). Kanishka
D). Harsha
Answer : Option B

Question 26 :

The use of spinning wheel (Charkha) became common during the


A). 9th Century AD
B). 10th Century AD
C). 12th Century AD
D). 14th Century AD
Answer : Option D

Question 27 :

The language of discourses of Gautama Buddha was


A). Bhojpuri
B). Magadhi
C). Pali
D). Sanskrit
Answer : Option C

Question 28 :

There were widespread risings against the British in the 1820s. Which one of the following did not revolt in the 1820s?


A). Santhals
B). Ahoms
C). Pagal Panthis
D). Ramosi
Answer : Option A

Question 29 :

Velu Thampi led a revolt against the British in state of


A). Travancore
B). Baroda
C). Hyderabad
D). Mysore
Answer : Option A

Question 30 :

Under the Mountbatten Plan of 1947 the people of ___ were given the right to decide through a plebiscite whether they wished to join Pakistan or India.


A). Assam
B). Punjab
C). Bengal
D). N.W.F.P and the Sylhet district of Assam
Answer : Option D

Question 31 :

Three major powers that emerged in southern India in the 7th century AD were
Cheras
Cholas
Chalukyas
Pallavas
Pandyas


A). I, II, V
B). II, III, IV
C). III, IV, V
D). I, II, IV
Answer : Option A

Question 32 :

The term 'Yavanapriya' mentioned in ancient Sanskrit texts denoted


A). ivory
B). pepper
C). a fine variety of Indian muslin
D). damsels sent to the Greek court for dance performance
Answer : Option B

Question 33 :

The Timariots Governors and the Revenue Contractors, on their part reason in this manner: "Why should the neglected state of this land create uneasiness in our minds and why should we expend our money and time to render it fruitful? We may be deprived of it in a single moment, and our exertions would benefit neither ourselves nor our children." This statement was made by


A). Monserrate
B). Tavernier
C). Manrique
D). Bernier
Answer : Option D

Question 34 :

The ultimate ownership of land during the post-Gupta period lay with


A). the cultivator
B). the village community
C). the king
D). the joint family
Answer : Option C

Question 35 :

To which of the republic of Buddha belong?


A). Licchavis
B). Sakyas
C). Mallas
D). None of the above
Answer : Option B

Question 36 :

There was a sharp class division at Harappa and Mohen-jodaro. This is clear from the


A). Indus seals excavated
B). religious beliefs of the Harappans
C). tools and implements used by the Harappans
D). different types of dwellings excavated
Answer : Option D

Question 37 :

The title given by the British Government to Mahatma Gandhi which he surrendered during the non-cooperation movement was


A). Hind Keasri
B). Kaiser-e-Hind
C). Rai Bahadur
D). Rt. Honorable
Answer : Option B

Question 38 :

Tipu sultan was the ruler of


A). Hyderabad
B). Madurai
C). Mysore
D). Vijayanagar
Answer : Option C

Question 39 :

The term yavanika meant


A). foreign goods
B). dancer
C). curtain
D). theatre
Answer : Option C

Question 40 :

The term Khalisa in Mughal administration signified the


A). entire Imperial establishment
B). land owned b the emperor himself
C). religious land grants
D). land from where revenue was collected for the Imperial Treasury
Answer : Option B

Question 41 :

Visakhadatta sketches the event after the death of Samudragupta in his work


A). Mudrarakasam
B). Devi Chand Guptam
C). Mrichekakatika
D). Malavikagnimitra
Answer : Option A

Question 42 :

The system of Dual Government during the latter half of the 18th century AD is associated with the name of


A). Clive
B). Comwallis
C). Waren Hastings
D). William Bentinck
Answer : Option A

Question 43 :

'The Vedas contain all the truth was interpreted by


A). Swami Vivekananda
B). Swami Dayananda
C). Raja Rammohan Roy
D). None of the above
Answer : Option B

Question 44 :

The term samanta, meaning a feudatory from the sixth century AD, originally meant a


A). slave
B). cultivator
C). neighbor
D). foreigner
Answer : Option C

Question 45 :

To evolve a peaceful settlement of the conflict between India and China, which of the following non-aligned Afro-Asian nations participated in a conference held in December 1962?


A). Burma (now Myanmar), Combodia, Indonesia and UAR
B). Burma, Sri Lanka, Combodia and Indonesia
C). Burma, Indonesia, Ghana and Sri Lanka
D). All of the above
Answer : Option D

Question 46 :

The text of the document called Mahzar, by which Akbar assumed the role of supreme arbiter in the matters of religion is found in


A). Nizamuddin's Tabaqat-I-Akbari
B). Arif Quandahari's Tarikh-I-Alfi
C). Abul Fazl's Akbarnama
D). Badauni's Muntakahab-ut-Tawarikh
Answer : Option C

Question 47 :

Tulsidas, the author of Ramcharitmanas, was a contemporary of which of the following rulers?


A). Akbar
B). Humayun
C). Shahjahan
D). Sher Shah Suri
Answer : Option A

Question 48 :

To meet the educational needs of the people, the Madarasa-I Nasiri was built in the region of


A). Qutub-ud-din Aibak
B). Iltutmish
C). Ruknuddin Firoz Shah
D). Jalal-id-din Khilji
Answer : Option B

Question 49 :

The weekly Commonweal was founded by


A). Annie Besant
B). Bipan Chandra Pal
C). Bal Gangadhar Tilak
D). Sarojini Naidu
Answer : Option A

Question 50 :

Ustad Mansur was a famous painter in the region of


A). Shajahan
B). Akbar
C). Humayun
D). Jahangir
Answer : Option D