Exercise 2

Question 1 :

The Vedic deity Indra was the Goddess of


A). wind
B). eternity
C). rain and thunder
D). fire
Answer : Option C

Question 2 :

Tolkappiyam is associated with the


A). first Sangam period
B). second Sangam period
C). third Sangam period
D). post-third Sangam period
Answer : Option B

Question 3 :

Pulakesin II was the most famous ruler of


A). Chalukyas
B). Cholas
C). Pallavas
D). Satavahanas
Answer : Option A

Question 4 :

The term Brahmadeya occurs for the first time in


A). early Vedic texts
B). early Buddhist texts
C). pre-Gupta inscriptions
D). post-Gupta inscriptions
Answer : Option C

Question 5 :

Under whose leadership was the all India Muslim League set up?


A). Mohammed Ali Jinnah
B). Sayyid Ahmed Khan
C). Aga Khan
D). All of the above E. None of the above
Answer : Option C

Question 6 :

Though Ashoka had many sons, the inscriptions mentioned only one who is not mentioned in any other source. He is


A). Kunala
B). Tivara
C). Mahendra
D). Jalauka
Answer : Option B

Question 7 :

We can know about early vedic period from


A). archaeological excavations
B). the Rig Veda
C). Jatak Katha
D). contemporary culture
Answer : Option B

Question 8 :

The Upanishads are


A). a source of Hindu philosophy
B). books of ancient Hindu laws
C). books on social behavior of man
D). prayers to God
Answer : Option A

Question 9 :

Universities in the Presidency towns in India were established in


A). 1857
B). 1858
C). 1900
D). 1909
Answer : Option A

Question 10 :

The Vijayanagara king who employed skilled archers of the Turkish clan and raised the fighting capacity of his bowmen was


A). Bukka I
B). Devaraya I
C). Krishnadevaraya
D). Ramaraya
Answer : Option B

Question 11 :

Under the Guptas in eastern India, there was probably an intermediate level of administration between vishayas (districts) and villages. Identify it.


A). Bhukit
B). Pradesa
C). Vifhi
D). Ahara
Answer : Option C

Question 12 :

The two principles monuments of Alaud-din Khilji's reign - the Jama at Kana Masjid and Alai Darwaza - were constructed at


A). Agra
B). Delhi
C). Dhar
D). Gulbarga
Answer : Option B

Question 13 :

The term Nirgrantha is associated with


A). Ajivikas
B). Charvakas
C). Jainas
D). Pasupatas
Answer : Option C

Question 14 :

The Kalinga was fought in


A). 321 BC
B). 301 BC
C). 261 BC
D). 241 BC
Answer : Option C

Question 15 :

Under the Government of India, Provincial Legislatures consisted of two chambers, except in the case of


A). Assam
B). Bihar
C). Madras
D). Punjab
Answer : Option D

Question 16 :

The Venetian traveler who travelled with his wife and reached Vijayanagar around 1420 was


A). Athanasius Nikitin
B). Nicolo de Conti
C). Ibn Batuta
D). Ferishta
Answer : Option B

Question 17 :

The year 788 AD was a good one for Hinduism. Why?


A). Shankracharya was born that year.
B). Harsha Vardhana, the last Buddhist king, died.
C). Samudragupta converted to Hinduism.
D). All Muslim invaders were defeated.
Answer : Option A

Question 18 :

The Uprising of 1857 was described as the first Indian war of Independence by


A). S.N. Sen
B). R.C. Mazumdar
C). B.G. Tilak
D). V.D. Savakar
Answer : Option D

Question 19 :

The twenty-third Jaina teacher, Parsva, the immediate predecessor of Mahavira enjoined on his disciples four great vows. To these Mahavira addes which of the followings as the fifth vow?


A). Abstention from stealing
B). Non-injury
C). Brahmacharya or continence
D). Non-attachment
Answer : Option C

Question 20 :

The Turko-Afghan rule in India lasted for about


A). two centuries
B). three centuries
C). four centuries
D). a little over one century
Answer : Option B