Exercise 2

Question 1 :

The president can dismiss a member of the council of ministers


A). on his own
B). on the recommendation of the prime ministers
C). only under emergency conditions
D). with the consent of the speaker
Answer : Option B

Question 2 :

The president demand for further reforms, attended with the dislocation caused by the non-cooperation movement, led the British government to appoint a Statutory Commission in 1927. This commission was headed by


A). Sri John Simon
B). Lord Chelmsford
C). Lord Minto
D). E.S. Montague
Answer : Option A

Question 3 :

The office of the prime minister of India


A). has a constitutional basis
B). has a statutory basis
C). has conventional basis
D). None of the above
Answer : Option A

Question 4 :

The powers to legislate with respect to any matter not enumerated in any of the three lists are mentioned as residuary powers. Which of the following is empowered to determine finally as to whether or not a particular matter falls in this category


A). Lok Sabha
B). Judiciary
C). Rajya Sabha
D). Parliament
Answer : Option B

Question 5 :

The members of the parliamentary committee


A). are appointed by the president in consultation with the prime minister
B). are appointed by the president on the recommendation of the speaker
C). are taken from various groups and parties in Parliament in proportion to their respective strength
D). both (b) and (c)
Answer : Option C

Question 6 :

The name of a candidate for the office of president of India may be proposed by


A). any five citizens of India
B). any five members of the Parliament
C). any one member of the Electoral College
D). any ten members of the Electoral College
Answer : Option D

Question 7 :

The Parliament can restrict or abrogate by law, fundamental rights with respect to


A). the members of the armed forces
B). the forces charged with the maintenance of public order
C). the persons employed in any bureau or other organization established by the state for purpose of intelligence
D). All of the above
Answer : Option D

Question 8 :

Preamble enshrines the ideals of liberty, equality and fraternity - ideals inspired by the


A). Russian Revolution
B). Irish Revolution
C). French Revolution
D). US Constitution
Answer : Option C

Question 9 :

The minimum number of members that must be present to hold the meeting of the Lok Sabha is


A). one-fourth of the total membership
B). one-tenth of the total membership of the Houses
C). 50 percent strength of the Lok Sabha
D). at least 100 members
Answer : Option B

Question 10 :

The Parliament enjoys legislative power over subjects in


A). the union list only
B). the concurrent list only
C). both union and concurrent list
D). all the three lists, viz. union list, state list and the concurrent list
Answer : Option C

Question 11 :

The power to prorogue the Lok Sabha rests with


A). the speaker
B). the president
C). the prime minister
D). the minister for parliamentary affairs
Answer : Option B

Question 12 :

The phrase 'bicameral legislature' means


A). a single assembly
B). an elected legislature
C). a legislature consisting of a lower and an upper chamber
D). parliamentary system of government
Answer : Option C

Question 13 :

The position of the president which was undermined by the 42nd amendment was sub-sequently somewhat retrieved by the


A). 44th amendment
B). 45th amendment
C). 26th amendment
D). None of the above
Answer : Option A

Question 14 :

The oath of office is administered to the members of state council of ministers by


A). the governor
B). the chief minister
C). chief justice of the state high court
D). speaker of legislative assembly
Answer : Option A

Question 15 :

The power of Supreme Court of India to decide the dispute between the centre and states falls under its


A). advisory jurisdiction
B). appellate jurisdiction
C). original jurisdiction
D). constitutional jurisdiction
Answer : Option C

Question 16 :

The members of Lok Sabha are


A). directly elected by the people
B). indirectly elected
C). nominated
D). partly elected and partly nominated
Answer : Option A

Explanation :

Lok Sabha is composed of representatives of the people chosen by direct election on the basis of the adult suffrage.

The maximum strength of the House envisaged by the Constitution is 552, which is made up by election of upto 530 members to represent the States, upto 20 members to represent the Union Territories and not more than two members of the Anglo-Indian Community to be nominated by the Hon'ble President, if, in his/her opinion, that community is not adequately represented in the House. The total elective membership is distributed among the States in such a way that the ratio between the number of seats allotted to each State and the population of the State is, so far as practicable, the same for all States.


Question 17 :

The parliament can legislate on a subject in the state list


A). if the Rajya Sabha passes a resolution by two-third majority declaring the subject in state list of national importance
B). if the legislatures of two or more states recommend to the Parliament to legislate on such a subject with regard to those states
C). for the implementation of treaties and agreements with foreign powers
D). All the above
Answer : Option D

Question 18 :

The oath of office is administered to the Governor by the


A). chief justice of India
B). president
C). chief justice of high court
D). speaker of legislative assembly
Answer : Option C

Question 19 :

The members of Parliament can express themselves in the House in


A). English only
B). Hindi only
C). English or Hindi
D). English, Hindi or mother tongue
Answer : Option D

Question 20 :

The nature of the anti-Imperialist struggle was


A). always peaceful and constitutional
B). initially constitutional and by large non-violent
C). based on continuous armed resistance
D). largely supported by foreign powers
Answer : Option B

Question 21 :

The position of the prime minister of India is superior to that of his counter-part in Britain because


A). India is the biggest democracy
B). India has adopted the federal system
C). India has a written constitution
D). his office enjoys constitutional basis
Answer : Option D

Question 22 :

The members of the committees of Parliament are


A). nominated by the leaders of the various parties in the Parliament
B). nominated by the prime minister
C). appointed by the speaker or elected by the House from amongst persons who are not members of Parliament
D). appointed by the speaker or elected by the House from amongst its own members
Answer : Option D

Question 23 :

The parliament can legislate on the subject in the state list


A). if the President issues an order authorizing it to do so
B). if the Supreme Court of India gives authority to the Parliament of India in this regard
C). if the Rajya Sabha passes a resolution by two-third of its to legislate on a state matter in the national interest
D). None of the above
Answer : Option C

Question 24 :

The national flag was adopted by the Constituent Assembly of India on 22 July 1947 and was presented to the nation at the midnight session of the Assembly on 14th August 1947 on behalf of


A). the minorities of India
B). the National Integration Council
C). the women of India
D). the people of India
Answer : Option C

Explanation :

The National Flag of India was adopted by the Constituent Assembly on the 22nd July, 1947 and presented to the Nation on behalf of the women of India at the mid-night session of the assembly on August 14, 1947.


Question 25 :

The president convenes and prorogues all sessions of Parliament in consultation with


A). the speaker
B). the prime minister
C). the prime minister and the leader of the Opposition in Lok Sabha
D). None of the above
Answer : Option B