Exercise 3

Question 1 :

The preamble to our constitution provided that India is


A). a sovereign, socialist and democratic republic
B). a sovereign, socialist, secular and democratic republic
C). a sovereign republic with a socialist pattern of society
D). a socialist, secular and democratic republic
Answer : Option B

Question 2 :

The minimum age required to become a member of Rajya Sabha is


A). 21 years
B). 25 years
C). 30 years
D). 35 years
Answer : Option C

Question 3 :

The president can be impeached for


A). violating the constitution
B). disregarding Parliament
C). for not taking the prime minister's advice
D). All of the above
Answer : Option A

Question 4 :

The name of the union given in the Constitution is


A). Hindustan or Bharatavarsha
B). India or Hindustan
C). India or Bharat
D). Bharatadesh or India
Answer : Option C

Question 5 :

The phrase 'procedure established by the law' means


A). the judges in India cannot question the fairness or validity of a law, provided it is within the limits of the constitution
B). judges in India can question the fairness or validity of an undue law even if it is within the limits of the constitution
C). judges in India can declare a law invalid simply because in their opinion the law is not due or is unjust
D). None of the above
Answer : Option A

Question 6 :

The national anthem was written by


A). Bankim Chandra Chatterjee
B). Rabindranath Tagore
C). Sarat Chandra Chatterjee
D). Aurobindo Ghosh
Answer : Option B

Question 7 :

The member of a State Public Service Commission can be removed on the ground of misbehavior only after an enquiry has been conducted by the


A). Supreme Court of India
B). High Court of the state
C). committee appointed by the president
D). None of the above
Answer : Option A

Question 8 :

The members of the standing committee are taken from the Lok Sabha and Rajya Sabha in the ratio of


A). two and one respectively
B). three and one respectively
C). four and one respectively
D). equal members for both the Houses
Answer : Option A

Question 9 :

The preamble enshrines certain ideals that were first spelt out in


A). the speech by Jawaharlal Nehru on the banks of Ravi when he called for Purana Swaraj
B). the Nehru report
C). a resolution adopted at the Karachi session of the Indian National Congress
D). the Objectives Resolution adopted by the Constituent Assembly
Answer : Option D

Question 10 :

The Nagaland State of India cannot be termed as a state because it lacks


A). sovereignty
B). bicameral legislature
C). a high court exclusively of its own
D). None of the above
Answer : Option A

Question 11 :

The Objectives Resolution was unanimously adopted by the Constituent Assembly on


A). 22nd January 1947
B). 26th November 1946
C). 1st October 1948
D). None of the above
Answer : Option A

Question 12 :

The preamble declares India as a sovereign state which implies


A). India is free to conduct her internal affairs
B). India is free to conduct her external affairs
C). India is free to conduct here internal as well as external affairs
D). None of the above
Answer : Option C

Question 13 :

The parliament works through committees which


A). help the government in the formulation of policy
B). exercise effective control over government on a regular and continuing basis
C). ensure that the parliament strictly adheres to the provision of the constitution and the prescribed parliamentary procedure
D). both (a) and (b)
Answer : Option B

Question 14 :

The Muslim League as a political party was founded in


A). 1906
B). 1909
C). 1915
D). 1919
Answer : Option A

Question 15 :

The members of the state legislature exercise control over the council of the ministers through


A). questions and supplementary questions
B). criticism of its policies
C). adjournment motion
D). All of the above
Answer : Option D

Question 16 :

The preamble to our constitution includes all the following except


A). adult franchise
B). equality of status
C). fraternity
D). justice
Answer : Option A

Question 17 :

Mainstream Nationalism in India


A). was characterized by Chauvinism
B). aimed at restoration of the Hindu state
C). had national socialism as its ultimate goal
D). aimed at emancipation from colonial rule
Answer : Option D

Question 18 :

The minimum age required to become the prime minister of India is


A). 25 years
B). 30 years
C). 40 years
D). 35 years
Answer : Option A

Question 19 :

The objective of the Morley-Minto Reforms was


A). extension of provincial assemblies
B). to give more powers to local government
C). to abolish the post of secretary of the state for India
D). to establish diarchy in provinces
Answer : Option A

Question 20 :

The oath of office is conducted to the president by


A). the speaker of Lok Sabha
B). the chief justice of India
C). the vice-president of India
D). None of the above
Answer : Option B

Question 21 :

The members of the state legislative assemblies are elected for a period of


A). 2 years
B). 6 years
C). 5 years
D). 3 years
Answer : Option C

Question 22 :

The office of the prime minister of India


A). rests on coronations
B). is created by the Parliament
C). is created by the constitution
D). All of the above
Answer : Option C

Question 23 :

The president can be removed from his office before the expiry of his normal term only on the recommendation of


A). the Supreme Court
B). the chief justice of India
C). council of ministers
D). the two Houses of Parliament
Answer : Option D

Question 24 :

The new committee system constitutes an improvement over the earlier committee system in so far as


A). it assures representation to all the political parties in proportion to their strength in the Parliament
B). it enables the Parliament to examine the grants of all the ministries and departments in detail
C). it enables the Parliament to accept the demands of various ministries without scrutiny
D). None of the above
Answer : Option B

Question 25 :

The members of the State Public Service Commission are appointed by the


A). chief minister
B). chief justice
C). governor
D). vice-president
Answer : Option C

Question 26 :

The president can assign any of the functions of the union government to the state government


A). in consultation with the chief justice of India
B). in consultation with the state governor
C). in his discretion
D). in consultation with the government of the state
Answer : Option D