Exercise 4

Question 1 :

Name the Indian Chess player who has broken the World Record by finishing the game in first twelve moves?


A). Vishwanathan Anand
B). Champa Bose
C). Sakunthala Devi
D). Praveen Thipsey
Answer : Option A

Question 2 :

Yondieki who set up a new world record in 10,000 meters race, belongs to


A). Australia
B). Canada
C). Kenya
D). Mexico
Answer : Option C

Question 3 :

Jeev Milkha Singh is associated with which sports?


A). Volleyball
B). Golf
C). Athletics
D). Hockey
Answer : Option B

Question 4 :

Amar Singh Sokhi is remembered for his performance in ?


A). Archery
B). Cycling
C). Swimming
D). Athletics
Answer : Option B

Question 5 :

How many players are there in Kabbadi team?


A). 11
B). 9
C). 5
D). 7
Answer : Option D

Question 6 :

Which of the following is a pair names of the same game?


A). Soccer - Football
B). Golf - Polo
C). Billiards - Carrom
D). Volleyball - Squash
Answer : Option A

Question 7 :

'Popping Crease' is associated with which games?


A). Swimming
B). Cricket
C). Water polo
D). Lawn Tennis
Answer : Option B

Explanation :

The odd name of the popping crease refers to the early history of the game of cricket, when batsmen used to have to 'pop' their bats into a small hole that was located in the middle of the crease for a run to count. For a player to run a batsman out, he had to pop the ball into the hole before the bat was grounded in it.


Question 8 :

Maradona is a famous player associated with


A). Hockey
B). Football
C). Cricket
D). Golf
Answer : Option B

Question 9 :

The famous player 'Pele' is associated with which games?


A). Football
B). Hockey
C). volleyball
D). Tennis
Answer : Option A

Question 10 :

Ben Johnson, the well known athlete belongs to which of the following countries?


A). South Africa
B). Canada
C). Germany
D). Cuba
Answer : Option B

Question 11 :

Limba Ram is known for his outstanding performance in which of the following?


A). Karate
B). Judo
C). Shooting
D). Archery
Answer : Option D

Question 12 :

How many players are there in Water Polo team?


A). 4
B). 5
C). 6
D). 7
Answer : Option D

Question 13 :

Monica Seles is associated with which games?


A). Tennis
B). Volley ball
C). Athletics
D). Badminton
Answer : Option A

Question 14 :

In which city the Asian Games first took place?


A). Hong kong
B). Tokyo
C). New delhi
D). Kuala Lampur
Answer : Option C

Question 15 :

The 13th Asian Games were held in


A). China
B). Bangok
C). Manila
D). Singapore
Answer : Option B

Question 16 :

India first won the Olympic Hockey gold at


A). London
B). Rome
C). Berlin
D). Amsterdam
Answer : Option D

Question 17 :

Sergei Bubhka, an athlete of international repute, belongs to which of the following countries?


A). Ukraine
B). Brazil
C). Russia
D). U.S.A
Answer : Option C

Question 18 :

Tripping is associates with


A). Snooker
B). Volleyball
C). Football
D). Cricket
Answer : Option C

Question 19 :

Which of the following cups/trophies is associated with football?


A). Davis Cup
B). Champions trophy
C). Santosh Trophy
D). Deodhar Trophy
Answer : Option C

Question 20 :

Merdeka Cup is associated with


A). Football
B). Tennis
C). Badminton
D). Hockey
Answer : Option A

Question 21 :

Olympic Games after 4th century A.D. restarted from


A). 1916
B). 1912
C). 1904
D). 1896
Answer : Option D

Question 22 :

If you scored a cannon, which game would you be playing?


A). football
B). Billiards
C). Cricket
D). Hockey
Answer : Option B

Question 23 :

Michael Ferraria is associated with which games/sports?


A). Billiards
B). Karate
C). Hockey
D). Tennis
Answer : Option A

Question 24 :

The term 'Caddle' is associates with which sports?


A). Golf
B). Billiards
C). Polo
D). Bridge
Answer : Option A

Question 25 :

The state which declared 1995-1996 as the Hockey year is


A). Punjab
B). Gujarat
C). Tamil Nadu
D). New Delhi
Answer : Option A

Question 26 :

Wankhede Stadium is situated in (India)


A). Chennai
B). Delhi
C). Chandigarh
D). Mumbai
Answer : Option D

Explanation :

The ground is situated near the Marine Lines in Mumbai.


Question 27 :

The name of Geoff Bycott is associated with which of the following games?


A). Cricket
B). Golf
C). Swimming
D). Boxing
Answer : Option A

Question 28 :

What is the length of each stump in the cricket?


A). 35 inches
B). 22 inches
C). 28 inches
D). 33 inches
Answer : Option C

Question 29 :

Who received he Wisden Award for the 'Indian Cricketer of the Century' (20th Century)


A). Kapil Dev
B). Sachin Tendulkar
C). Ajit Wadekar
D). Sunil Gavaskar
Answer : Option A

Question 30 :

Who won the Grand Slam title four times successively?


A). Mortina Navratilova
B). Steffi Graf
C). Jennifer Capriati
D). Monica Seles
Answer : Option B

Question 31 :

Wimbledon is a place connected with


A). Lawn Tennis
B). Badminton
C). Cricket
D). Table Tennis
Answer : Option A

Question 32 :

Which of the following places is known as 'Mecca of Indian Football'?


A). Kolkata
B). Bombay
C). Haryana
D). Delhi
Answer : Option A

Question 33 :

The term 'Chukker' is used in


A). Polo
B). Horse racing
C). Wrestling
D). Rifle shooting
Answer : Option A

Question 34 :

The Reggio Emilia Tournament in which an Indian Won early in 1992 is related to


A). Chess
B). Tennis
C). Golf
D). Shooting
Answer : Option A

Question 35 :

Levoy Burrell is associated with which sports?


A). Cricket
B). Swimming
C). Athletics
D). Boxing
Answer : Option C

Question 36 :

Who won the maximum number of gold medals in Hiroshima Asian Games?


A). China
B). India
C). South Korea
D). Japan
Answer : Option A

Question 37 :

Bahadur Singh is famous in which of the following?


A). Athletics
B). Swimming
C). Boxing
D). Weight Lifting
Answer : Option A

Question 38 :

Kamlesh Mehta was associated with which games/sports?


A). Hockey
B). Golf
C). Table Tennis
D). Chess
Answer : Option C

Question 39 :

First Olympic Games were held in


A). 876 BC
B). 798 BC
C). 776 BC
D). 898 BC
Answer : Option C

Question 40 :

Anita Sood is associated with which of the following games/sports?


A). Table Tennis
B). Badminton
C). Hockey
D). Swimming
Answer : Option D

Question 41 :

Which Indian batsman made three consecutive centuries in his first three Test matches?


A). Vinoo Mankad
B). Mohd. Azaruddin
C). S.M. Gavaskar
D). G.R. Viswanath
Answer : Option B

Question 42 :

Which of the following is correctly matched?


A). Nehru Trophy - Table Tennis
B). B.C. Roy Trophy - Lawn Tennis
C). Holkar Trophy - Bridge
D). Ruia Trophy - Kabbadi
Answer : Option C

Explanation :

Nehru Trophy - BOAT RACE
B.C. Roy Trophy - FIFA
Holkar Trophy - Bridge
Ruia Trophy - Bridge


Question 43 :

Geet Sethi has made a mark in


A). Billiards
B). Shooting
C). Chess
D). Golf
Answer : Option A

Question 44 :

The Rovers Cup is associated with


A). Cricket
B). Mauritius
C). Hockey
D). Football
Answer : Option D

Explanation :

The Rovers Cup is a football tournament held in India. It was started by British football enthusiasts at Bombay in 1891. It is the 2nd oldest football tournament in India, after Durand Cup. 1st Worcester Regiment was the winner in the inaugural year. The last time this championship was held was in the 2000-01 season, when Mohun Bagan beat Churchill Brothers Sports Club from Goa 2-0 in the final. The Western India Football Association (WIFA) is making efforts to revive the tournament.


Question 45 :

Grand Slam in Tennis means a player has to win


A). Australian open, French open, U.S. open and Wimbledon
B). Australian open, U.S. Open and Wimbledon
C). Australian open, French open and Wimbledon
D). French open, Wimbledon
Answer : Option A

Question 46 :

Misha Grewal is associated with which games/sports?


A). Badminton
B). Chess
C). Football
D). Squash
Answer : Option D

Question 47 :

The winter Olympics came into being in


A). 1912
B). 1924
C). 1920
D). 1916
Answer : Option B

Question 48 :

Chris Evert's name is associated with which sports?


A). Tennis
B). Swimming
C). Skating
D). Shooting
Answer : Option A

Question 49 :

Ali Sher, an Arjuna Award winner, is associated with


A). Golf
B). Football
C). Yatching
D). Hockey
Answer : Option A

Question 50 :

Which of the following games originated from England?


A). Baseball
B). Archery
C). Cricket
D). Hockey
Answer : Option C