Exercise 1

Question 1 :

The Homolographic projection has the correct representation of


A). shape
B). area
C). baring
D). distance
Answer : Option B

Question 2 :

The latitudinal differences in pressure delineate a number of major pressure zones, which correspond with


A). zones of climate
B). zones of oceans
C). zones of land
D). zones of cyclonic depressions
Answer : Option A

Question 3 :

The higher the wind speed and the longer the fetch or distance of open water across which the wind blows and waves travel, the ____ waves and the ____ energy they process.


A). larger, more
B). larger, less
C). smaller, more
D). smaller, less
Answer : Option A

Question 4 :

The hazards of radiation belts include


A). deterioration of electronic circuits
B). damage of solar cells of spacecraft
C). adverse effect on living organisms
D). All of the above
Answer : Option D

Question 5 :

The great Victoria Desert is located in


A). Canada
B). West Africa
C). Australia
D). North America
Answer : Option C

Question 6 :

The intersecting lines drawn on maps and globes are


A). latitudes
B). longitudes
C). geographic grids
D). None of the above
Answer : Option C

Question 7 :

The light of distant stars is affected by


A). the earth's atmosphere
B). interstellar dust
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 8 :

The landmass of which of the following continents is the least?


A). Africa
B). Asia
C). Australia
D). Europe
Answer : Option C

Question 9 :

Without ____ the equator would be much hotter than it is while the poles would be much cooler.


A). latitudinal redistribution of heat
B). cycle of air circulation
C). global wind pattern
D). All are similar terms
Answer : Option D

Question 10 :

The habitats valuable for commercially harvested species are called


A). coral reefs
B). sea grass bed
C). hot spots
D). None of the above
Answer : Option B

Question 11 :

Which of the following is tropical grassland?


A). Taiga
B). Savannah
C). Pampas
D). Prairies
Answer : Option B

Question 12 :

With the disintegration of USSR in end 1991, comprised of ____ Union Republics.


A). 15
B). 10
C). 5
D). 25
Answer : Option A

Question 13 :

The iron and steel industries of which of the following countries are almost fully dependent on imported raw materials?


A). Britain
B). Japan
C). Poland
D). Germany
Answer : Option B

Question 14 :

The temperature increases rapidly after


A). ionosphere
B). exosphere
C). stratosphere
D). troposphere
Answer : Option A

Question 15 :

The humidity of the air depends upon


A). temperature
B). location
C). weather
D). All of the above
Answer : Option D

Question 16 :

The groundwater can become confined between two impermeable layers. This type of enclosed water is called


A). artesian
B). artesian well
C). unconfined groundwater
D). confined groundwater
Answer : Option A

Question 17 :

The largest glaciers are


A). mountain glaciers
B). alpine glaciers
C). continental glaciers
D). piedmont glaciers
Answer : Option C

Explanation :

The largest glacial bodies, ice sheets or continental glaciers, cover more than 50,000 km2 (20,000 mile2). Several kilometers deep, they obscure the underlying topography. Only nunataks protrude from the surface. The only extant ice sheets are the two that cover most of Antarctica and Greenland. These regions contain vast quantities of fresh water. The volume of ice is so large that if the Greenland ice sheet melted, it would cause sea levels to rise six meters (20 ft) all around the world. If the Antarctic ice sheet melted, sea levels would rise up to 65 meters (210 ft).


Question 18 :

The ionosphere includes


A). mesosphere
B). thermosphere
C). thermosphere and exosphere
D). thermosphere, exosphere and mesosphere
Answer : Option C

Question 19 :

The highest degree of concentration of mineral deposits are found in


A). northeastern zone
B). northwestern zone
C). southern zone
D). All of the above
Answer : Option A

Question 20 :

The group of minerals chemically containing hydrocarbons is


A). silicate group
B). organic group
C). oxide group
D). hydride group
Answer : Option B

Question 21 :

The iron ore mined at Bailadila is mostly


A). haematite
B). siderite
C). limonite
D). magnetic
Answer : Option A

Question 22 :

The leading state in producing paper is


A). Bihar
B). West Bengal
C). Kerala
D). Orissa
Answer : Option B

Question 23 :

The largest dune files are found in


A). Middle East
B). North Africa
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 24 :

The Harmattan is


A). cool, extremely dry wind that forms over the Sahara and blows westward or south-westward to the African coast
B). wind that blows during the dry season from December to February
C). tertiary wind that carry great quantities of fine dust from the Sahara
D). All of the above
Answer : Option D

Question 25 :

The largest gold producing country in the world(in 2006) is


A). China
B). Canada
C). South Africa
D). USA
Answer : Option C