Exercise 10

Question 1 :

The term used to describe the combined effect of all shortwave losses in


A). earth scattering
B). earth radiation
C). earth albedo
D). None of the above
Answer : Option C

Question 2 :

The time difference between each side of the International Date line is


A). 12 hours
B). 24 hours
C). 36 hours
D). 48 hours
Answer : Option B

Question 3 :

The soil used for cutting bricks, use in the construction of houses is


A). black soil
B). laterite soil
C). alluvial soil
D). saline and alkaline soils
Answer : Option B

Question 4 :

The sidereal month may be defined as


A). the period in which the moon completes an orbit around the earth
B). the period in which the moon completes an orbit around the earth and returns to the same positions in the sky
C). the period of rotation of moon
D). None of the above
Answer : Option B

Question 5 :

The shallow seas found in the Atlantic basin include the


A). Caribbean sea and Mediterranean
B). Baltic and Arctic seas
C). Gulf of Mexico
D). All of the above
Answer : Option D

Question 6 :

The study of human geography includes study of


A). human society and culture
B). behaviour and urban systems
C). economics and politics
D). All of the above
Answer : Option D

Question 7 :

The snow line of the Rocky Mountains of the USA is about


A). 3 km above sea level
B). 6 km above sea level
C). it is at the sea level
D). None of the above
Answer : Option A

Question 8 :

The study of day-to-day variations in weather called is called


A). climatology
B). meteorology
C). cyclogenesis
D). None of the above
Answer : Option B

Question 9 :

The type of soil needed for rice is


A). clayey loam
B). rich , muddy and saturated with water
C). deep, loamy, well drained
D). humus, rich in Fe and potash
Answer : Option B

Question 10 :

The south temperature zone is a region lying between


A). the Tropic of Capricorn and the Antarctic circle
B). the Antarctic circle and the South pole
C). the Tropic of Cancer and the tropic of Capricorn
D). the Tropic of Capricorn and the equator
Answer : Option A

Question 11 :

The soils whose parent material tend to be rich in sand are


A). spodsols
B). alfisols
C). aridsols
D). ultisols
Answer : Option A

Question 12 :

The tide produced when the moon and the sun are at right angles to the earth, thus pulling in opposite directions, is called


A). neap tide
B). spring tide
C). diurnal tide
D). ebb tide
Answer : Option A

Question 13 :

The soil found in areas of heavy rainfall and high humidity, where there is good growth of vegetation is


A). peat and marshy soil
B). saline and alkaline soil
C). black soil
D). alluvial soil
Answer : Option A

Question 14 :

The thickness of biosphere is


A). 8-10 km above the earth's surface
B). 5-8 km above the earth's surface
C). 5-10 km above the earth's surface
D). 10-12 km above the earth's surface
Answer : Option A

Question 15 :

The temperature inversion is


A). whenever the normal decrease of atmospheric temperature
B). when the decrease in temperature or moisture or both takes place
C). whenever the normal decrease of atmospheric temperature or moisture or both change with height over a short vertical interval
D). All of the above
Answer : Option C

Question 16 :

Which of the following is most useful for measuring the shortest distance between two places on the earth and path between them?


A). Atlas map
B). Thematic maps
C). Wall maps
D). Globe
Answer : Option D

Question 17 :

The second largest continent in the world is


A). Asia
B). Australia
C). Africa
D). Europe
Answer : Option C

Question 18 :

The southern Deccan area is in a rain shadow and receives only


A). 50 to 1000 mm of rainfall a year
B). 100 to 200 mm of rainfall a year
C). 200 to 400 mm of rainfall a year
D). 50 to 400 mm of rainfall a year
Answer : Option A

Explanation :

The southern Deccan area is in a "rain shadow" and receives only fifty to 1,000 millimeters of rainfall a year. Temperature ranges are wide--from some 15°C to 38°C--making this one of India's most comfortable climatic areas.


Question 19 :

The underlying cause of bio diversity loss is


A). poverty and unsustainable development projects
B). macroeconomic policies
C). international trade factors
D). All of the above
Answer : Option D

Question 20 :

The temperature increases rapidly after


A). ionosphere
B). exosphere
C). stratosphere
D). troposphere
Answer : Option A

Question 21 :

The spiral flow in a stream caused by channel shape is called


A). stream flow
B). laminar flow
C). turbulent flow
D). helical flow
Answer : Option D

Question 22 :

The storms or frontal systems develop where


A). air is rising
B). atmospheric pressure is low
C). at the equator and in the mid-latitudes
D). All of the above
Answer : Option D

Question 23 :

The subatomic particles arriving from outer space having high energy are called


A). protons
B). electrons
C). cosmic rays
D). None of the above
Answer : Option C

Question 24 :

The strongest bonds exist between the particles found within


A). metamorphic rocks
B). igneous rocks
C). sedimentary rock
D). all have similar strength of bonds
Answer : Option B

Question 25 :

The snow line on the northern side of greater Himalayas range about


A). 4,500 to 6,000 metres
B). 5,500 to 6,000 metres
C). 3,500 to 6,000 metres
D). None of the above
Answer : Option B

Question 26 :

The unit of the light year is used for measuring


A). speed of satellites
B). speed of ships
C). distance between bodies in the universe
D). speed of rockets
Answer : Option C

Question 27 :

The tide of minimum rise is called


A). spring tide
B). low tide
C). ebb tide
D). None of the above
Answer : Option B

Question 28 :

The second largest island (next to Greenland) in the world is


A). Borneo
B). Malagasy
C). New Guinea
D). Sumatra
Answer : Option C