Exercise 2

Question 1 :

The hydrological cycle is a conceptual model that describes


A). the storage of water between biosphere, hydrosphere, atmosphere and lithosphere
B). the movement of water between biosphere, atmosphere, lithosphere and hydrosphere
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 2 :

The least explosive type of volcano is called


A). Basalt plateau
B). Cinder cone
C). Shield volcanoes
D). Composite volcanoes
Answer : Option A

Question 3 :

The largest fish exporting region in the world is


A). the north-east atlantic region
B). the north-east pacific region
C). the north-west pacific region
D). the south-east asian region
Answer : Option A

Question 4 :

The largest country of the world by geographical area is


A). Russia
B). Vatican City
C). Australia
D). USA
Answer : Option A

Question 5 :

The hot and cold deserts together occupy nearly ____ land area of the world.


A). 1/2
B). 1/4th
C). 1/3rd
D). 3/4th
Answer : Option C

Question 6 :

The highest average salinity amongst the following seas is reported from


A). Dead Sea
B). Red Sea
C). Black Sea
D). Mediterranean Sea
Answer : Option A

Question 7 :

The Himalayan mountain system belongs to which of the following?


A). Volcanic mountains
B). Residual mountains
C). Block mountains
D). Fold mountains
Answer : Option D

Question 8 :

The heavy day soils that show significant expansion and contraction due to the presence or absence of moisture is called


A). aridsols
B). vertisols
C). histosols
D). andisols
Answer : Option B

Question 9 :

The HBJ Upgradation project, upgraded the capacity of HBJ pipeline from 18.2 MM SC MD to


A). 20 MM SC MD
B). 33.4 MM SC MD
C). 22.3 MM SC MD
D). 29.6 MM SC MD
Answer : Option B

Question 10 :

The highest mountains on earth namely Mount Everest, K2, Kanchenjanga are located in


A). the greater Himalayas
B). the Lesser Himalayas
C). the outer Himalayas
D). None of the above
Answer : Option A

Question 11 :

The infrared radiation by sun are strongly absorbed by


A). carbon dioxide
B). water vapours
C). carbon dioxide and water vapours
D). ozone
Answer : Option A

Question 12 :

The latitude of a place expresses its angular position relative to the plane of


A). axis of earth
B). north pole
C). south pole
D). equator
Answer : Option D

Question 13 :

The landforms that are influences by several process namely, weathering, erosion, deposition are known as


A). polygenetic landforms
B). structural landforms
C). polycyclic landforms
D). None of the above
Answer : Option A

Question 14 :

The initial increase of magnetic field in magnetic storms is caused


A). when the shock wave, associated with the gusty solar wind, compresses the magnetosphere
B). when there is a large decrease in field intensity
C). when the gust wind itself engulfs the magnetosphere
D). None of the above
Answer : Option A

Question 15 :

The island state of Australia is


A). Victoria
B). Queensland
C). Tasmania
D). New South Wales
Answer : Option C

Question 16 :

The Ice age ended about ____ years ago.


A). 140
B). 1,400
C). 14,000
D). 140,000
Answer : Option C

Question 17 :

The languages used in China is


A). Chinese, English
B). Chinese, Arabic
C). Chinese, French
D). Chinese, Korean
Answer : Option A

Question 18 :

The islands with coral covered surfaces in Bay of Bengal are


A). Andaman islands
B). Nicobar islands
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option B

Question 19 :

Within the transporting medium, transport can occur by


A). suspension
B). solution and traction
C). solution
D). All of the above
Answer : Option D

Question 20 :

The length of the day is determined in


A). astronomical units
B). solar terms
C). length of the hours
D). None of the above
Answer : Option A

Question 21 :

The hot, dry wind on the east or leeward side of the Rocky mountains (North America) is called


A). the Chinook
B). the Sirocco
C). the Harmattan
D). the Loo
Answer : Option A

Question 22 :

The islands of Seychelles are located in the


A). Arctic Ocean
B). Atlantic Ocean
C). Indian Ocean
D). Pacific Ocean
Answer : Option C

Question 23 :

The island of Sri Lanka formerly known as


A). Madagascar
B). Tasmania
C). Ceylon
D). None of the above
Answer : Option C

Question 24 :

The highest sand dunes are found is


A). the Sahara desert
B). the Atacama desert
C). the Kalahari desert
D). the Gobi desert
Answer : Option A

Question 25 :

The greatest variety of animal and plant species is fund in


A). temperate grasslands
B). tropical moist forests
C). tundra regions
D). in hot deserts
Answer : Option B