Exercise 3

Question 1 :

The layer of the earth, immediately below the crust, is called


A). outer core
B). inner core
C). inner mantle
D). outer mantle
Answer : Option D

Question 2 :

The highest mountains in Africa, which is not part of any mountains chain, is


A). Mt. Aconcagua
B). Mr. Kilimanjaro
C). Mt. Kosciusco
D). Mont Blanc
Answer : Option B

Question 3 :

The heavier silicates named as 'Sima' or silica + magnesium are most abundant in the


A). crust
B). core
C). mantle
D). ocean floors
Answer : Option D

Question 4 :

The imaginary line on the earth's surface, which closely follows the 180 º meridian, is called the


A). International Date Line
B). Tropic of Cancer
C). Equator
D). Prime Meridian
Answer : Option A

Question 5 :

The largest part of our hydrosphere is


A). Atlantic Ocean
B). Indian Ocean
C). Pacific ocean
D). Antarctica ocean
Answer : Option C

Question 6 :

The limit beyond which the stars suffer internal collapse is called the


A). Raman Effect
B). Chandrasekhar limit
C). Aurora Borealis
D). Quasan Zone
Answer : Option B

Question 7 :

The ground water that occurs when flow of the subterranean water is not confined by the presence of impermeable layers is called


A). unconfined groundwater
B). confined groundwater
C). aquifer
D). artesian
Answer : Option A

Question 8 :

The gulf that separates Finland and Sweden in Europe is


A). the Gulf of Bothnia
B). the Gulf of Lions
C). the Gulf of Genoa
D). the Gulf of Venice
Answer : Option A

Question 9 :

The largest continent in the world is


A). Africa
B). Asia
C). Australia
D). Antarctica
Answer : Option B

Question 10 :

The landforms that are created by massive earth movements due to place tectonics are called


A). structural landforms
B). weathering landforms
C). erosional landforms
D). depositional landforms
Answer : Option A

Question 11 :

The largest production of mica in Asia is from


A). Indonesia
B). Malaysia
C). Myanmar
D). India
Answer : Option D

Question 12 :

The latitude 'AA' on the map represents the


A). Tropic of Cancer
B). Tropic of Capricorn
C). Equator
D). None of the above
Answer : Option C

Question 13 :

The largest fresh water lake of Africa, area wise is


A). lake Victoria
B). lake Tanganyika
C). lake Malawi
D). lake Rudot
Answer : Option A

Question 14 :

The important mountains of Europe include


A). Andes, Alps, Pyrenees
B). Alps, Carpathians, Pyrenees, Apennines
C). Alps, Himalayas, Rock mountains
D). None of the above
Answer : Option B

Question 15 :

The last major glacial period began about 2,000,000 years before present and is commonly known as


A). Pleistocene or ice age
B). Paleocene or ice age
C). Pliocene or ice age
D). Holocene or ice age
Answer : Option A

Question 16 :

The imaginary axis at which the earth rotates remains inclined at an angle of ____ to the plane of earth's orbit.


A). 44 1/2 º
B). 55 1/2 º
C). 66 1/2 º
D). 0 º
Answer : Option C

Question 17 :

The ionosphere contains ionized air that protects the earth from


A). the ultraviolet rays of the sun
B). the infrared rays of the sun
C). the falling meteorites
D). None of the above
Answer : Option C

Question 18 :

The horizontal of soil profile is composed of


A). weathered parent material that is not affected by translocation and organic modification
B). material affected by translocation & organic modification
C). unweathered bedrock
D). None of the above
Answer : Option A

Question 19 :

The largest city in Latin America is


A). Mexico city
B). Caracas
C). Rio-de-Janeiro
D). Buenos Aires
Answer : Option A

Question 20 :

The highest and lowest values of a weather element observed over the entire period of record are


A). extremes
B). average extremes
C). absolute extremes
D). relative extremes
Answer : Option C

Question 21 :

The highest mountain peak of Oceania is


A). Mt. Victoria, Papua New Guinea
B). Mt. Kosciusko, Australia
C). Mt. Cook, South Island (New Zealand)
D). Puncak Jaya, Indonesia.
Answer : Option D

Question 22 :

The length of the tropical years (the time interval between successive occurrences of the spring equinox) is decreasing very slowly as a result of


A). small, progressive changes in the earth's rotational speed
B). small, progressive change in earth's orbit around the sun
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 23 :

The largest gulf in the world is


A). Gulf of Mexico
B). Persian Gulf
C). Gulf of Carpentaria
D). Gulf of Mannar
Answer : Option A

Question 24 :

The hunting and gathering economy can support only


A). 1 person per sq. km
B). 3 persons per sq. km
C). 5 persons per sq. km
D). 7 persons per sq. km
Answer : Option A

Question 25 :

The import of crude oil and petroleum done from national oil companies of producer countries, which have a net exportable surplus of oil is by


A). term contracts
B). term tenders
C). monthly tenders
D). All the above
Answer : Option A

Question 26 :

The land-sea distribution or the positions of the world's continents and major oceans influences


A). the major pressure belts that develop from the general circulation of the atmosphere
B). the development of the mid-latitude cyclonic depressions, at the convergence zone between polar and subtropical air masses
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 27 :

The knowledge about the topography of the ocean basins has been derived from


A). seismic surveying
B). echo sounder
C). side-scan sonar
D). All of the above
Answer : Option D

Question 28 :

The headquarters of the Commonwealth of Independent States (CIS), formed out of erstwhile USSR, is at


A). Minsk in Byelorussia
B). Moscow in Russia
C). Kiev in Ukraine
D). Kistiner in Moldavia
Answer : Option A