Exercise 4

Question 1 :

The minor planets revolving between the orbits of Jupiter and Mars are called


A). Novas
B). Comets
C). Meteors
D). Asteroids
Answer : Option D

Question 2 :

The lowermost and the oldest epoch of the Tertiary Period of geologic time is


A). Pliocene
B). Palaeozoic
C). Holocene
D). Palaeocene
Answer : Option D

Question 3 :

The luminous coloured ring, surrounding the sun is called the


A). nebula
B). comet
C). asteroid
D). corona
Answer : Option D

Question 4 :

The longest ship canal in the world is the


A). St. Laurence Seaway (USA and Canada)
B). Suez canal, Egypt
C). Kiel canal, Germany
D). Panama canal, Central America
Answer : Option A

Question 5 :

The major geological events of the Palaeozoic era include


A). Caledonian mountain rise, life comes ashore
B). Appalachians and Central European mountains come up
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 6 :

The major events of Pre-Cambrian era include


A). formation of crust, continents and oceans
B). formation of crust, birth of oldest known rock, origin of life
C). formation of present day atmosphere
D). All of the above.
Answer : Option D

Question 7 :

The meridian passing through London is called the


A). equator
B). Tropic of Cancer
C). Prime Meridian of 0º Meridian
D). Tropic of Capricorn
Answer : Option C

Question 8 :

The most recent era of the geological time scale is


A). Mesozoic
B). cenozoic
C). Triassic
D). paleocene
Answer : Option B

Question 9 :

The low heating capacity of which of the types of coal reduces its value as an industrial fuel?


A). Anthracite
B). Bituminous coal
C). Lignite
D). Peat
Answer : Option D

Question 10 :

The most important factor that is affecting all the chemical weathering processes is


A). vegetation
B). topography
C). climate
D). None of the above
Answer : Option C

Question 11 :

The longest river in the Common wealth of independent states is the


A). Irtysh river
B). Ob river
C). Yenisei river
D). Volga river
Answer : Option D

Question 12 :

The monsoon climatic regions are


A). South-east Asia including Australia, Africa, America
B). Europe and South America
C). Asia, Africa and Antarctica
D). None of the above
Answer : Option A

Question 13 :

The main vegetation of the steppe type climatic regions is


A). evergreen forests
B). evergreen deciduous forests
C). large grasslands
D). coniferous forests
Answer : Option C

Question 14 :

The minerals of sulphide group are


A). Cinnabar
B). Pyrite
C). Galena
D). All of the above
Answer : Option D

Question 15 :

The major crude oil markets are the


A). Middle East regions
B). far east regions
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 16 :

The most important force that provide resistance to particles towards entertainment is


A). frictional resistance
B). particle cohesive bonds
C). particle adhesive bonds
D). momentum
Answer : Option A

Question 17 :

The metamorphism which involves the chemical replacement of elements in rock minerals when gases and liquids permute into bedrock is called


A). metasomatic metamorphism
B). dynamic metamorphism
C). thermal metamorphism
D). contact metamorphism
Answer : Option A

Question 18 :

The magnetosphere becomes unstable during the magnetic storms during a period of


A). initial phase
B). storm sudden commencement phase
C). main phase
D). None of the above
Answer : Option C

Question 19 :

The major cause of species extinction is


A). agricultural activities
B). extraction (including mining, fishing, logging)
C). development (human settlements, industry)
D). habitat loss and degradation
Answer : Option D

Question 20 :

The major crops found in Sudan are


A). rice, barley, bananas, cocoa
B). maize, cotton, bananas, groundnut
C). bajra, oats, tobacco
D). wool, wine, jute
Answer : Option B

Question 21 :

The most pleasant elements i.e. summer temperatures rarely above 40º and winters are fairly mild, occur in the


A). tropical mid-latitude zone
B). sub-tropical latitude zone
C). temperature mid-latitude zone
D). sub-temperature latitude zone
Answer : Option C

Question 22 :

The movement of particles by rolling, sliding and shuffling along the eroded surface is called


A). saltation
B). suspension
C). traction
D). solution
Answer : Option C

Question 23 :

Which of the following is an igneous rock?


A). Granite
B). Limestone
C). Slate
D). Quartzite
Answer : Option A

Question 24 :

The main dividing line between the geological regions of the Indo Gangetic plain and the peninsula is


A). the Vindhya range
B). the Aravallis
C). the Nilgiri hills
D). the Satpwas
Answer : Option A

Question 25 :

The mean basin area of successive ordered streams formed a linear relationship when graphed. This statement is given by


A). morph metric analysis
B). law of drainage composition
C). law of basin areas
D). None of the above
Answer : Option C