Exercise 6

Question 1 :

The middle latitude extends between


A). 23(1/2)? North to 32(1/2)? South
B). 23(1/2)? and 66? in both the hemispheres
C). 66? North to 66? South
D). North pole and South pole
Answer : Option B

Question 2 :

The major graphite producing country is


A). Russia
B). Sri Lanka
C). India
D). Zaire
Answer : Option B

Question 3 :

The maximum soil fertility occurs in the pH range of


A). 5.0 to 6.2
B). 6.0 to 7.2
C). 7.0 to 8.2
D). 4.0 to 5.2
Answer : Option B

Question 4 :

The mica belt of the Himalayas, the major part of it is situated in


A). Andhra Pradesh
B). Bihar
C). Rajasthan
D). West Bengal
Answer : Option B

Question 5 :

The most well known member of halick group is


A). Halite
B). Pyrite
C). Galena
D). Hematite
Answer : Option A

Question 6 :

The mountains that separate European and Arctic Russia are


A). the Pyranees
B). the Balkans
C). the Carpathians
D). the Urals
Answer : Option D

Question 7 :

The main properties of cosmic ray particles are


A). its electric charge
B). its rest mass
C). its energy
D). All of these are its properties
Answer : Option D

Question 8 :

The model that describes how various geological processes create, modify and influence rock is called


A). water cycle
B). energy cycle
C). rock cycle
D). None of the above
Answer : Option C

Question 9 :

The magnetic field generated due to magnetic storm is directed in the ____ direction to the earth's main field.


A). same
B). opposite
C). southward
D). northward
Answer : Option B

Question 10 :

The main factor determining a region's climate is


A). longitude
B). latitude
C). temperature
D). All of the above
Answer : Option B

Question 11 :

The moon orbits the earth at a mean distance approximately


A). 0.384 million km
B). 149.6 million km
C). 579 million km
D). 227.9 million km
Answer : Option A

Question 12 :

The mean radius of the earth is approximately


A). 32,000 km
B). 6,400 km
C). 9,600 km
D). 12,800 km
Answer : Option B

Question 13 :

Which of the following is a warm current?


A). Benguela current
B). Labrador current
C). Kurosiwo current
D). South Pacific current
Answer : Option C

Question 14 :

The major countries of central America are


A). Belize, Costa Rica, Panama
B). China, Taiwan, Japan
C). Iran, Iraq, Saudi Arabia, Kuwait
D). All of the above
Answer : Option A

Question 15 :

The main producers of free gas are


A). the south Bassein and Tapti fields in the western offshore
B). the gas fields in Tripura and Andhra Pradesh (KG Basin)
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 16 :

The major pedogenic process acting on soils at the macro scale are


A). laterisation and podsolisation
B). calcification and salinisation
C). salinisation and gleisation
D). All of the above
Answer : Option D

Question 17 :

The minerals resources of north-eastern zone include


A). coal, Fe, Mn, Cu, Mica, U, diamond
B). crude Petroleum and natural gas
C). Fe, Au(gold)
D). natural gas, Fe, Au, Mn, U
Answer : Option A

Question 18 :

The moon


A). is the natural satellite of earth
B). has no liquid water
C). has no atmosphere
D). All of the above
Answer : Option D

Question 19 :

The moon's volume is about ____ that of earth.


A). 1/40 th
B). 1/50 th
C). 1/60 th
D). 1/20 th
Answer : Option B

Question 20 :

The magnetic field of earth, Magnetosphere expands to about


A). 9600 km above the earth's surface
B). 8000 km above the earth's surface
C). 64,000 km above the earth's surface
D). None of the above
Answer : Option C

Question 21 :

The ministry of Water Resources lays down policies and programmes for the development and regulation of the country's water resources. It covers


A). sartorial planning, coordination and policy guidelines
B). technical examination and techno- appraisal of project providing central assistance to specific projects
C). facilitation of external assistance in resolution of interstate water disputes, policy formulation planning and development of ground water resources
D). All of the above
Answer : Option D

Question 22 :

The main crops of kharif are


A). rice, jowar, bajra
B). ragi, maize
C). cotton, jute
D). All of the above
Answer : Option D

Question 23 :

The main percentage of the volume of water in the hydrosphere is in


A). oceans and seas
B). groundwater's, rivers and streams
C). glaciers and ice sheets
D). freshwater lakes and water vapours
Answer : Option A

Question 24 :

The longest epoch of the tertiary period is


A). Palaeocene
B). Eocene
C). Oligocene
D). Miocene
Answer : Option B

Question 25 :

The main watershed of most of the peninsular river lies in the


A). Aravalli hills
B). Raj Mahal hills
C). Siwalik hills
D). Western Ghats
Answer : Option D

Question 26 :

The longest day (shortest night) in the southern hemisphere is


A). June 21
B). December 22
C). July 21
D). November 22
Answer : Option B

Question 27 :

The most obvious effect of pressure on rocks is


A). foliation
B). lineation
C). lithification
D). the reorientation of mineral crystals
Answer : Option D

Question 28 :

The longest era of the classification of the history of earth is


A). Cainozoic era
B). Pre-Cambrian era
C). Palaeozoic era
D). Mesozoic era
Answer : Option B

Question 29 :

The main objective of centrally sponsored Command Area Development programme is


A). improving the utilisation of irrigation potential
B). optimizing agricultural productivity and production from the irrigated area
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 30 :

The minimum values of annual receipts of solar radiation occur at


A). the equator
B). the tropics
C). the arctic
D). None of the above
Answer : Option C