Exercise 7

Question 1 :

The pedogenic process associated with poor drainage and which involves the accumulation of organic matter in the upper layers of the soil is called


A). salinisation
B). gleisation
C). calcification
D). podsolisation
Answer : Option B

Question 2 :

The rock formations that cannot store groundwater are called


A). aquifers
B). aquicludes
C). perched aquifer
D). spring
Answer : Option B

Explanation :

An aquifer is an underground layer of water-bearing permeable rock or unconsolidated materials (gravel, sand, silt, or clay) from which groundwater can be usefully extracted using a water well.


Question 3 :

The planet that takes the highest time for completing a rotation is


A). Mercury
B). Venus
C). Earth
D). Pluto
Answer : Option B

Question 4 :

The Penumbra is


A). the outer portion of the moon's shadow
B). formed by the tangent that intersects between the sun and the moon
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 5 :

The river situated along the border between the USA and Mexico is


A). the Rio Grande
B). the Amazon
C). the Mississippi
D). the Colorado
Answer : Option A

Question 6 :

The process of capture of precipitation by the plant canopy and its subsequent return to the atmosphere is called


A). sublimation
B). stem flow
C). interception
D). through fall
Answer : Option C

Question 7 :

The oldest rocks found in ocean basins are ____ than the oldest continental rocks.


A). older
B). younger
C). larger
D). smaller
Answer : Option B

Question 8 :

The period of daylight


A). is nearly constant near the equator
B). varies with latitude and the season
C). reaches a maximum of 24 hour in the polar zones in summer
D). All of the above
Answer : Option D

Question 9 :

The process of weathering results into


A). the complete loss of particular atoms or the compounds from the weathered surface
B). the addition of specific atoms or compounds to the weathered surface
C). a breakdown of one mass in to two or more masses, with no chemical change in the mineral or rock
D). All of the above
Answer : Option D

Question 10 :

The part of continental margin that is structurally a part of continent?


A). Continental shelf
B). Continental Slope
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 11 :

The original landmass, pangola split into


A). Laurissa in the north and Godwanaland in the south
B). Laurissa in the south and Godwanaland in the north
C). Laurissa in the east and Godwanaland in the west
D). Laurissa in the west and Godwanaland in the east
Answer : Option A

Question 12 :

The R-horizon of soil horizon consists of


A). unweathered bedrock
B). weathered parent material
C). plant litter at various levels of decomposition
D). None of the above
Answer : Option A

Question 13 :

The propagation of radio signals is greatly influence by


A). troposphere
B). ionosphere
C). exosphere
D). thermosphere
Answer : Option B

Question 14 :

The pyramidal peaks that form when several cirques chisel a mountain form three more sides are called


A). horns
B). cirques
C). aretes
D). medial moraines
Answer : Option A

Question 15 :

The process that involves the eroded material being dissolved and carried along in water as individual ions is called


A). solution
B). suspension
C). saltation
D). traction
Answer : Option A

Question 16 :

The relative abundance of dissolved salts in seawater in descending order is as follows


A). chlorine, sodium, sulphate, magnesium, calcium, potassium
B). sodium, chlorine, magnesium, potassium, sulphate, calcium
C). chlorine, magnesium, calcium, sodium, potassium, sulphate
D). chlorine, sodium, magnesium, calcium, potassium, sulphate
Answer : Option A

Question 17 :

The planets with no natural satellites (reported so far) are


A). Mercury and Venus
B). Earth and Pluto
C). Mars and Neptune
D). Jupiter and Saturn
Answer : Option A

Question 18 :

The percentage of the incident radiation reflected back to space is called


A). planet's albedo
B). earth's albedo
C). both are similar terms
D). None of the above
Answer : Option A

Question 19 :

The plants of which of the following crops are highly sensitive to frost?


A). Barely
B). Cotton
C). Maize
D). None of the above
Answer : Option B

Question 20 :

The religion of Afghanistan is


A). Islam
B). Buddhism
C). Hinduism
D). Christianity
Answer : Option A

Question 21 :

The region that has a typical dispersed rural settlement pattern is the


A). Kerala coastal plain
B). western Ganga plain
C). eastern Rajasthan
D). Telengana plateau
Answer : Option A

Question 22 :

The reaction between compounds and oxygen is called


A). oxidation
B). hydrolysis
C). carbonation
D). solution
Answer : Option A

Question 23 :

The percentage of sun's radiation reflected back into space is about


A). 36 percent
B). 47 percent
C). 17 percent
D). None of the above
Answer : Option A

Question 24 :

The progressive wave theory regarding of tides was put forth by


A). R.A. Harris
B). Issac Newton
C). William Whewell
D). G.B. Airy
Answer : Option C

Question 25 :

The original founders of Common wealth of Independent States, in December 1991, are


A). Tadjikistan, Khirghizia and Turkemenistan
B). Armenia, Georgia and Azerbaijan
C). Russia, Ukraine and Byelorus
D). Moldavia, Khazakhastan and Uzbekistan
Answer : Option C