Exercise 8

Question 1 :

The Pyrenees mountains are located on the border between ____ and ____


A). Romania, Bulgaria
B). Norway, Sweden
C). Hungary, Romania
D). France, Spain
Answer : Answer: Option D

Question 2 :

The process of evaporation of water in nature is one of the basic components of the hydrological cycle. The other process that is considered to be essential for the completion of hydrological cycle is the


A). flow tide and ebb tide in a river
B). movement of water vapour in the atmosphere
C). flow of water in the sea
D). movement of water in the water table
Answer : Answer: Option B

Question 3 :

The ocean water is saline due to


A). evaporation of its surface
B). volume of fresh water added by rainfall
C). salts are already present in sea water
D). both (a) and (b)
Answer : Answer: Option D

Question 4 :

The platform and the basement rock together form


A). craton
B). shield
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Answer: Option A

Question 5 :

The process that explains the recent changes in the height of sea level in coastal areas of eastern and northern Canada and Scandinavi is


A). isostasy
B). continental drift
C). plate tectonics
D). None of the above
Answer : Answer: Option A

Question 6 :

The planet with the maximum number of natural satellites (moons), so far discovered is


A). Jupiter
B). Neptune
C). Saturn
D). Uranus
Answer : Answer: Option A

Explanation :

Jupiter 63
Saturn 60
Uranus 27
Neptune 13
Pluto 3
Mars 2
Earth 1
Venus 0
Mercury 0


Question 7 :

The river Jordan drains into the


A). Dead Sea
B). Adriatic Garden
C). Gulf of Suez
D). Resaca Garden
Answer : Answer: Option A

Question 8 :

The ratio of land to ocean in the southern hemisphere is


A). 1 to 1.5
B). 1 to 1
C). 1 to 4
D). 1 to 10
Answer : Answer: Option C

Question 9 :

The phosphate are a group of minerals of one or more metallic elements chemically associated with the phosphate compound ____


A). PO4
B). PO3
C). PO2
D). PO
Answer : Answer: Option A

Question 10 :

The polar diameter is ____ to the equatorial diameter.


A). more
B). equal
C). less
D). they cannot be compared
Answer : Answer: Option C

Question 11 :

The process that directs precipitation down plant branches and stems is called


A). stem flow
B). through flow
C). interception
D). canopy drip
Answer : Answer: Option A

Question 12 :

The region of three W's that is wheat, wool and wine is


A). mediterranean climatic regions
B). china type climatic regions
C). steppe type climatic regions
D). equatorial regions
Answer : Answer: Option A

Question 13 :

The process that creates a sub layer, which is white to gray in colour and composes of silica sand in the A horizon is called


A). podsolosation
B). calcification
C). laterisation
D). gleisation
Answer : Answer: Option A

Question 14 :

The ratio of the weight of water vapour to the total weight of air (including the water vapor) is called


A). specific humidity
B). mixing ratio
C). relative humidity
D). absolute humidity
Answer : Answer: Option A

Question 15 :

The polar Easterlies lie at


A). 0-30? latitude
B). 30-60? latitude
C). 60-90? latitude
D). 90? latitude
Answer : Answer: Option C

Question 16 :

The phenomenon of an opening occurring in the earth's surface through which a jet of hot water and steam is forces out at irregular intervals is called


A). crater
B). geyser
C). hot spring
D). volcano
Answer : Answer: Option B

Question 17 :

The northern hemisphere and the southern hemisphere are separated by


A). the International Date line
B). the plane of the equator
C). the plane of Tropic of Cancer
D). the plane of Tropic of Capricorn
Answer : Answer: Option B

Question 18 :

The process of soil development is called


A). leaching
B). illuviation
C). eluviations
D). pedogenesis
Answer : Answer: Option D

Question 19 :

The phosphate are a group of minerals of one or more metallic elements chemically associated with the phosphate compound ____


A). oxides
B). silicates
C). carbonates
D). phosphates
Answer : Answer: Option B

Question 20 :

The panama canal links


A). Canada with Greenland
B). North America with South America
C). Siberia with Greenland
D). None of the above
Answer : Answer: Option B

Question 21 :

The Rhine river of northern Europe empties into


A). the Baltic sea
B). the North sea
C). the Bay of Biscay
D). the Adriatic sea
Answer : Answer: Option B

Question 22 :

The place where material is excavated when the zone of maximum stream velocity approaches the stream's bed is called


A). scoured pools
B). riffles
C). ox-bow lakes
D). flood plain
Answer : Answer: Option A

Question 23 :

The planets called the inner planets, are


A). Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune
B). Mars, Jupiter, Saturn, Uranus
C). Saturn, Uranus, Neptune, Pluto
D). Mercury, Venus, Earth, Mars
Answer : Answer: Option D

Question 24 :

The periodic rise and fall of the sea level on the earth, gives rise to tides. This is related to


A). the position of the moon with reference to the earth and the gravitational pull exerted mainly by the moon and partly by the sun
B). infrared rays from the sun
C). ultraviolet rays from the sun
D). None of the above
Answer : Answer: Option A

Question 25 :

The planets that are called superior planets are


A). Mercury, Venus, Earth, Mars and Jupiter
B). Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune and Pluto
C). Mercury, Pluto, Venus, Neptune and Earth
D). Earth, Uranus, Mars, Saturn and Jupiter
Answer : Answer: Option B

Question 26 :

The phenomenon associated with collision and subduction of the planet is


A). volcanoes
B). island arcs
C). earthquakes
D). All of the above
Answer : Answer: Option D

Question 27 :

The products of ____ are a major source of sediments for erosion and ____


A). weathering, deposition
B). deposition, weathering
C). rocks, weathering
D). rocks, deposition
Answer : Answer: Option A

Question 28 :

The polar regions of earth cannot support forest growth because


A). the growing season is short in these areas
B). the ground is often frozen or snow or ice covered
C). the rainfall is very low
D). All of these factors.
Answer : Answer: Option D

Question 29 :

The part of the earth and thin layer of air above its surface, which support life on earth, are referred to as


A). stratosphere
B). ionosphere
C). biosphere
D). mesosphere
Answer : Answer: Option C

Question 30 :

The ridges of the waves are where the jet stream of waves closes to the


A). poles
B). equator
C). prime meridian
D). None of the above
Answer : Answer: Option A

Question 31 :

The rate at change of temperature is called


A). temperature difference
B). temperature gradient
C). isotherm
D). None of the above
Answer : Answer: Option B

Question 32 :

The rate of infiltration normally declines rapidly during the early part of rainstorm event and reaches a constant value after several hours of rainfall. The factors responsible for this phenomenon are

the filling of fine soil pores with water, which reduces capillary forces
moistened soil, clay particles to swell and reduce the size of pores
raindrop impact breaking up with soil clumps, splashing fine particles into pores


A). I, II
B). I, III
C). II, III
D). All of the above
Answer : Answer: Option D

Question 33 :

The process where the particle moves from the surface to the medium in quick, continuous, repeated cycles is called


A). saltation
B). suspension
C). traction
D). solution
Answer : Answer: Option A

Question 34 :

The obscuring of one celestial body by another, particularly that of the sun or a planetary satellite


A). elliptic
B). ecliptic
C). eclipse
D). None of the above
Answer : Answer: Option C

Question 35 :

The river Sutlej, on which the Bhakra Dam has been built, originates from


A). a spring in Vering
B). near Bara Lacha Pass in Lahul
C). Rakas lake in Tibet
D). Mansarovar lake
Answer : Answer: Option C

Question 36 :

The process of destruction or dying of fronts is called


A). fromtogenesis
B). frontolysis
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Answer: Option B

Question 37 :

The Palaeozoic era starts at ____ million years ago and ends at ____ million years ago.


A). 500, 100
B). 570, 225
C). 470, 150
D). 470, 225
Answer : Answer: Option B

Question 38 :

The reaction is carbonate and bicarbonate ions with mineral is called


A). hydrolysis
B). carbonation
C). oxidation
D). solution
Answer : Answer: Option B

Question 39 :

The plants grown in equatorial regions include


A). wheat, barley, maize
B). evergreen dense forests, rubber trees, groundnuts
C). groundnuts, soyabeens, potatoes
D). evergreen coniferous forests, oats, cocoa
Answer : Answer: Option B

Question 40 :

The process that may cause physical weathering or mechanical rupture are


A). abrasion, crystallization, pressure release
B). abrasion, oxidation, hydrolysis
C). crystallization, carbonation, thermal insolation
D). None of the above
Answer : Answer: Option A

Question 41 :

The process of particle detach ment by moving glacial ice is called


A). plucking
B). abrasion
C). scouring
D). None of the above
Answer : Answer: Option A

Question 42 :

The points in the ecliptic farthest north and south of the celestial equator are called


A). summer and winter solstices
B). autumnal and vernal equinox
C). north celestial pole and south celestial pole
D). None of the above
Answer : Answer: Option A

Question 43 :

Which of the following is concerned with the description and mapping of the main features of the universe?


A). Cosmography
B). Cosmology
C). Geomorphology
D). None of these
Answer : Answer: Option A

Question 44 :

The process that creates the deep oceanic trenches is called


A). plate tectonics
B). sea floor spreading
C). continental drift
D). isostasy
Answer : Answer: Option A

Question 45 :

The rainfall in the peninsular interior averages about


A). 650 mm a year
B). 750 mm a year
C). 850 mm a year
D). 550 mm a year
Answer : Answer: Option A

Question 46 :

The Palaeozoic era contains ____ time periods.


A). six
B). four
C). five
D). seven
Answer : Answer: Option A

Question 47 :

The northern portion of the western coastal plain is called


A). Konkan plain
B). Malabar coast
C). Coromendel coast
D). None of the above
Answer : Answer: Option A

Question 48 :

The ozone layer at high altitude contains


A). atomic oxygen (O) and ordinary oxygen (O2)
B). only ozone (O3)
C). mixture of atomic oxygen (O), ordinary oxygen (O2) and Ozone (O3)
D). only ordinary oxygen (O2)
Answer : Answer: Option C

Question 49 :

The number of a topographic map is 47A/16/NW. Its scale must be


A). 1 : 250,000
B). 1 : 100,000
C). 1 : 50,000
D). 1 : 25,000
Answer : Answer: Option D

Question 50 :

The right ascension is the equivalent of longitude on the celestial sphere, and it is given in the units of


A). degrees
B). time-hours, minutes and seconds
C). only hours
D). only seconds
Answer : Answer: Option B

Question 51 :

The radiation belts are zones in space around the


A). Earth
B). Jupiter and Saturn
C). Mercury
D). Earth, Jupiter and Saturn
Answer : Answer: Option D

Question 52 :

The periods of different eras are further divided into


A). eons
B). epochs
C). stages
D). Any of the above
Answer : Answer: Option C

Question 53 :

The Plio-Pleistocene boundary lies about ____ years ago, at the beginning of the interval of warming after the last Pleistocene glaciations.


A). 1,00,000
B). 1,000
C). 10,000
D). 100
Answer : Answer: Option C

Question 54 :

The production of wheat has increased mainly due to


A). increase in area under wheat
B). increase in yield per hectare
C). increase in demand for wheat
D). increase in prices
Answer : Answer: Option B