Exercise 9

Question 1 :

Which of the following is not a kharif crop?


A). Jute
B). Maize
C). Mustard
D). Rice
Answer : Option C

Question 2 :

The shape of earth is


A). sphere
B). oblate spheroid
C). circular
D). spheroid
Answer : Option B

Question 3 :

The tertiary winds on the north of the Alps (Europe) are called


A). the Chinook
B). the foehn
C). the sirocco
D). the loo
Answer : Option B

Question 4 :

The tropical easterlies wind lie at


A). 0-30? latitude
B). 30-60? latitude
C). 60-90? latitude
D). 10-40? latitude
Answer : Option A

Question 5 :

The spring season in the north temperate zone is when


A). the sun is directly overhead the equator
B). the sun is directly overhead the Tropic of Cancer
C). the sun returns to equator
D). the sun is at the Tropic of Cancer
Answer : Option A

Question 6 :

The term 'Abyssal refers to


A). inner most part of the earth
B). organism found in the shallow water zone of the seas
C). deeper parts of the oceans
D). None of the above
Answer : Option C

Question 7 :

The transport of warm air toward the poles and cold air toward the equator is due to


A). the temperature gradient
B). the development of waves
C). the latitude difference
D). the longitude difference
Answer : Option B

Question 8 :

The traditional lands of the nomads of Central Asia are


A). Mongolia and Tibet
B). Sinkiang and Turkistan
C). Kirghiz steppe
D). All of the above
Answer : Option D

Question 9 :

The time interval from when the given star passes directly overhead to when it next passed directly overhead, is defined as


A). one sidereal day
B). one solar day
C). both the terms are similar, so any of these may be used
D). None of the above
Answer : Option A

Question 10 :

The three recognized major fishing grounds of the world are located in the


A). northern hemisphere only
B). southern hemisphere only
C). two in the southern hemisphere only and one in the northern hemisphere
D). one in the southern hemisphere only and two in the northern hemisphere
Answer : Option A

Question 11 :

The variation in the duration of the day and the night is due to earth's


A). rotation on its axis
B). revolution around the sun
C). inclination of an angle of 60(1/2) degrees
D). both (a) and (b)
Answer : Option D

Question 12 :

The sulphites are a mineral group that contain one or more metallic elements in combination with the sulphate compound ____


A). SO3
B). SO2
C). SO4
D). SO
Answer : Option C

Question 13 :

The term 'flora' in the context of natural vegetation refers to


A). assemblage of plant species living in association with each other in a given environmental frame
B). plants of a particular region or period, listed by species and considered as a group
C). a large tract covered by trees and shrubs and its administration for assessing economic benefits
D). role played by species of animals in the maintenance of ecological balance
Answer : Option B

Question 14 :

Which of the following is concerned with the study of characteristics, origin and development of land forms?


A). Ecology
B). Geography
C). Geology
D). Geomorphology
Answer : Option D

Question 15 :

The soils common to the south eastern USA are called


A). ultisols
B). alfisols
C). aridsols
D). mollisols
Answer : Option A

Question 16 :

The southernmost part of the world is


A). Cape of Good Hope, Africa
B). Cape of Horn, S. America
C). Colombo, Sri Lanka
D). Wellington, New Zealand
Answer : Option B

Question 17 :

The texture of a soil refers to


A). the size distribution of the mineral particles composing the soil
B). the distribution of mineral particles in the soil
C). the crystal distribution in soil
D). None of the above
Answer : Option A

Question 18 :

The steady or initial phase of the magnetic storms is


A). preceded by storm sudden commencement
B). magnetic storm at middle and low altitudes
C). a sharp increase of the field
D). None of the above
Answer : Option A

Question 19 :

The Suez canal connects the


A). Baltic sea and the Caspian sea
B). Mediterranean sea and the Red sea
C). Red sea and the Caspian sea
D). Mediterranean sea and the North sea
Answer : Option B

Question 20 :

The uppermost epoch of the Neogene period is


A). the Pliocene epoch
B). the Pleistocen epoch
C). the Miocene epoch
D). the Oligocene epoch
Answer : Option A

Question 21 :

The type of igneous rock that form from magma is a function of


A). the chemical composition of the magma
B). temperature of solidification
C). the rate of cooling, which influences the crystallisation process
D). All of the above
Answer : Option D

Question 22 :

The slow down slope movement of soil and sediment because of frost heaving and thawing is called


A). solifluction
B). gelifluction
C). frost creep
D). rockfall
Answer : Option C

Question 23 :

The transverse, longitudinal and surface waves in an earthquake originate from


A). the epicentre within the body of the earth
B). the focus on the surface of the earth
C). the focus within the body of the earth
D). the epicentre on the body of the earth
Answer : Option C

Question 24 :

The smallest country of the world is


A). Russia
B). Vatican city
C). Brazil
D). Canada
Answer : Option B

Question 25 :

The smallest annual temperature range occurs in the


A). equatorial tropical climate zone
B). subtropical climate zone
C). temperate climate zone
D). polar climate zone
Answer : Option A

Question 26 :

The South Frigid Zone is the region


A). lying between 66(1/2)? south and 90? south
B). lying between the Antarctic circle to the south pole
C). has the coldest climate throughout the year
D). All of the above
Answer : Option D

Question 27 :

The temperature needed to keep the earth's surface and the atmosphere in thermal equilibrium is called


A). the surface temperature
B). equilibrium temperature
C). the mean global surface temperature
D). global temperature
Answer : Option C

Question 28 :

The short term variations of the atmosphere, ranging from minutes to months are called


A). climate
B). weather
C). temperature
D). humidity
Answer : Option B

Question 29 :

The tide produced as a consequence of the moon and the sun pulling the earth in the same direction is called


A). ebb tide
B). high tide
C). spring tide
D). neap tide
Answer : Option C

Question 30 :

The tropical cyclones with maximum sustained surface winds of 33 ms are called


A). tropical depressions
B). tropical storms
C). hurricane
D). None of the above
Answer : Option C

Question 31 :

The typical soil of tropical region, formed by the weathering of laterite rock, which promotes leaching of the soil is


A). laterite soils
B). black soil
C). red and yellow soil
D). peat and marshy soil
Answer : Option A

Question 32 :

The two 'equinoxes' take place respectively in the months of


A). January and June
B). July and December
C). March and September
D). September and December
Answer : Option C

Question 33 :

The troughs of the waves are where the jet stream of waves is closest to the


A). poles
B). equator
C). Prime meridian
D). None of the above
Answer : Option B

Question 34 :

The study of soils is called


A). geomorphology
B). pedology
C). hydrology
D). biogeography
Answer : Option B

Question 35 :

The tropical cyclones do not occur to the equator because of


A). weak coriolis force
B). light and variable width
C). excessive humidity
D). connective activity
Answer : Option A

Question 36 :

The term 'regur' refers to


A). deltaic alluvial soils
B). lateral soils
C). black cotton soils
D). red and yellow soils
Answer : Option C

Question 37 :

The umbra is


A). the inner portion of the moon's shadow
B). formed by tangents to the sun and moon
C). both (a) and (b)
D). None of the above
Answer : Option C

Question 38 :

The tunnel that connects France and Italy is


A). St. Gothard road tunnel
B). Mont Blane tunnel
C). Mersey (Queens way) tunnel
D). Orange Fish rivers tunnel
Answer : Option B

Question 39 :

The sequence of layers of atmosphere from earth to upwards is


A). troposphere, tropopause, stratosphere, stratopause, mesosphere, mesopause, ionosphere(thermosphere, thermopause, exosphere)
B). troposphere, stratosphere, stratopause, mesosphere , ionosphere
C). troposphere, tropopause, stratosphere, thermosphere, exosphere
D). troposphere, tropopause, stratosphere, mesosphere , exosphere, thermosphere, thermopause}
Answer : Option A

Question 40 :

The sediment deposited at the base of the glacier is called


A). till
B). moraine
C). glacial sand
D). None of the above
Answer : Option A

Question 41 :

The third world includes about 120 countries of


A). Asia, Africa and Central America
B). Asia, Australia and Europe
C). Africa, North America
D). None of the above
Answer : Option A

Question 42 :

The smallest division of geological time scale is


A). eon
B). eras
C). stage
D). periods
Answer : Option C

Question 43 :

The various types of plate convergence is

oceanic-oceanic convergence
oceanic-continental convergence
continental-continental convergence


A). I, II
B). II, III
C). I, III
D). All of the above
Answer : Option D

Question 44 :

The smallest state, population wise, in the world is


A). Vatican City
B). Monaco
C). Nauru
D). Liechtenstein
Answer : Option A

Question 45 :

The time at a place is determined by


A). the parallels of longitude
B). the parallels of latitude
C). distance from equator
D). distance from prime meridian
Answer : Option A

Question 46 :

The tropical and temperate deserts of the world, occupy nearly ____ of the land surface of the worlds.


A). (1/4) th
B). (1/3) rd
C). (1/2)
D). (1/7) th
Answer : Option D

Question 47 :

The shortest day (longest night) in the southern hemisphere is


A). June 21
B). December 21
C). December 22
D). June 20
Answer : Option A

Question 48 :

The smallest glaciers are


A). mountain or alpine glaciers
B). continental glaciers
C). piedmont glaciers
D). None of the above
Answer : Option A

Question 49 :

The time interval between one vernal equinox and the next is nearest to which of the following figures?


A). 359 days
B). 361 days
C). 363 days
D). 365 days
Answer : Option D

Question 50 :

Which of the following is measured on the Richter scale?


A). Density of liquids
B). Intensity of earthquakes
C). Velocity of tornadoes
D). Height of mountains
Answer : Option B