Exercise 1

Question 1 :

Which of the following is not associated with the UNO?


A). ILO
B). WHO
C). ASEAN
D). All of the above
Answer : Option C

Explanation :

UNO: United Nations Organization

ILO: International Labor Organization

WHO: World Health Organization

ASEAN: Association of Southeast Asian Nations


Question 2 :

The chairmanship/presidency of the UN Security Council rotates among the Council Members


A). every 6 months
B). every 3 months
C). every year
D). every month
Answer : Option D

Explanation :

The presidency of the United Nations Security Council rotates on a monthly basis alphabetically among all of the members based on their English name.


Question 3 :

Which of the following is not a chief organ of the United Nations Organisations?


A). International Labour Organisation
B). Security Council
C). International Court of Justice
D). General Assembly
Answer : Option A

Question 4 :

Permanent Secretariat to coordinate the implementation of SAARC programme is located at


A). Dhaka
B). New Delhi
C). Colombo
D). Kathmandu
Answer : Option D

Question 5 :

The Indian delegation to the first World Conference on Human Rights was led by


A). Dr. Manmohan Singh
B). Farooq Abdullah
C). Dinesh singh
D). Alam Khan
Answer : Option A

Question 6 :

The year 1995 is the Golden Jubilee year of which of the following international organisations?


A). UNO
B). NAM
C). GATT (now WTO)
D). ASEAN
Answer : Option A

Question 7 :

The United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) is located at which of the following places?


A). Geneva
B). Rome
C). Paris
D). Vienna
Answer : Option A

Question 8 :

Amnesty International is an organisation associated with which of the following fields?


A). Protection of Cruelty to animals
B). Environment protection
C). Protection of human rights
D). Protection of historic monuments
Answer : Option C

Question 9 :

The Halifax summit was that of


A). G-7 countries
B). Leaders of the NAM
C). countries in favour of a common currency for Europe
D). Palestinian and Israeli leaders
Answer : Option A

Question 10 :

The office of the UN General Assembly is in


A). Vienna
B). New York
C). Paris
D). Zurich
Answer : Option B

Question 11 :

Which is principal organ of the United Nations that as virtually accomplished its object?


A). The Security Council
B). The General Assembly
C). The International Court of Justice
D). The Trusteeship Council
Answer : Option D

Question 12 :

The headquarters of the UNESCO is at


A). Rome
B). Geneva
C). New York
D). Paris
Answer : Option D

Question 13 :

Which UN body deals with population problem?


A). UNFPA
B). UNDP
C). UNICEF
D). UNESCO
Answer : Option A

Explanation :

UNFPA = United Nations Fund for Population Activities.


Question 14 :

Besides UK, USA, Germany and Japan the G-7 countries includes


A). Canada, France and Russia
B). Canada, Italy and Netherlands
C). France, Netherlands and Russia
D). Canada, France and Italy
Answer : Option D

Question 15 :

The headquarters of World Intellectual Property Organisation (WIPO) is located in


A). Paris
B). Madrid
C). New York
D). Geneva
Answer : Option D

Question 16 :

SAARC is observing a decade(1991-2000) of which of the following?


A). Girl child
B). Literacy
C). Health services to rural poor
D). Shelter for all
Answer : Option A

Question 17 :

The headquarters of Food and Agriculture Organisation is in


A). Washington
B). Paris
C). Madrid
D). Rome
Answer : Option D

Question 18 :

Which of the following countries is not a member of Group 15 developing countries?


A). Mexico
B). Malaysia
C). Brazil
D). Bolivia
Answer : Option D

Question 19 :

Which one of the following is not related to disarmament?


A). SALT
B). NPT
C). CTBT
D). NATO
Answer : Option D

Question 20 :

Which of the following describe correctly the Group of Seven Countries (G-7)?


A). They are developing countries
B). They are industrialised countries
C). They are holding Atomic Bomb technology
D). They are countries who can launch their own satellites
Answer : Option B

Question 21 :

Which of the following is used as the logo of the World Wide Fund for Nature (WWF)?


A). Deer
B). Panda
C). Camel
D). Lion
Answer : Option B

Question 22 :

Which of the following countries is not a member of the G-8 group?


A). Germany
B). France
C). Italy
D). Spain
Answer : Option D

Question 23 :

Pakistan which rejoined the Commonwealth, had pulled itself out of it in the year


A). 1978
B). 1975
C). 1972
D). 1982
Answer : Option C

Question 24 :

Which of the following countries is not a member of SAARC?


A). Nepal
B). Bangladesh
C). Afghanistan
D). Myanmar
Answer : Option D

Question 25 :

The main aim of SAARC is


A). Regional Cooperation
B). Internal affairs
C). Non-alignity
D). Peaceful Coexistence
Answer : Option A

Question 26 :

The International Human Rights Convention adopted by the United Nations in 1990 relates to


A). disabled
B). stateless persons
C). migrant workers
D). children
Answer : Option D

Question 27 :

Who was the first Indian to be President of UN General Assembly?


A). Mrs. Vijay Lakshmi Pandit
B). Ramesh Bhandari
C). Natwar Singh
D). Krishna Menon
Answer : Option A

Question 28 :

How many former republics of USSR have become members of the Commonwealth of Independent States?


A). 11
B). 10
C). 12
D). 9
Answer : Option A

Question 29 :

The five permanent members of UN security council are


A). Japan, West Germany, USSR, UK and USA
B). Canada, China, France, USSR and USA
C). Germany, China, USSR, UK and USA
D). China, France, USSR, UK and USA
Answer : Option D

Question 30 :

When was the South Asian Association for Regional Co-operation (SAARC) formed?


A). 1985
B). 1982
C). 1986
D). 1987
Answer : Option A

Question 31 :

Which of the following is the headquarters of World Trade Organisation (WTO)?


A). New York
B). Geneva
C). Madrid
D). Paris
Answer : Option B

Question 32 :

The international township built near Pondicherry in India in coloration with UNESCO is called


A). Elbaville
B). Auroville
C). Gayaville
D). Broadway
Answer : Option B

Question 33 :

Which of the following is a cultural organisation?


A). UNESCO
B). ILO
C). WHO
D). FAO
Answer : Option A

Question 34 :

The non-permanent members of the Security Council of the UN elected by the General Assembly for two years term at present include (2-year term which begins on the January 1, 2011)


A). Japan, India, Hungary, Venezuela
B). Morocco, Cape, Verde, Belgium, Russia
C). Zimbabwe, Venezuela, India, France
D). Colombia, Germany, India, Portugal, South Africa
Answer : Option D

Explanation :

For the 2-year term which begins on the January 1, 2011, the elected non-permanent members for this 2-year period will be Colombia, Germany, India, Portugal, and South Africa.


Question 35 :

Which of the following countries is not a member of G-15?


A). Jamaica
B). Indonesia
C). Colombia
D). Peru
Answer : Option C

Question 36 :

The Economic and Social Commission for Asia and Pacific (ESCAP) is located at


A). Manila
B). Singapore
C). Kuala lumpur
D). Bangkok
Answer : Option D

Question 37 :

Vietnam joined the U.N.O in the year


A). 1977
B). 1970
C). 1976
D). 1974
Answer : Option A

Question 38 :

The International Court of Justice is located at


A). Geneva
B). Hague
C). Amsterdam
D). Vienna
Answer : Option B

Question 39 :

Which of the following international organisations has started the scheme 'Partnership for Peace' for a group of nations?


A). Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC)
B). Economic and Social Commission for Asia and Pacific (ESCAP)
C). North Atlantic Treaty Organisation (NATO)
D). Organisations of African Unity (OAU)
Answer : Option C

Question 40 :

Which of the following pairs of country and the purpose for which U.N. Peace Keeping Force is maintained is correctly is correctly matched?


A). Cyprus - to maintain peace between the two dominant ethnic groups in the country
B). Mozambique - To supervise a referendum
C). El Salvador - to deliver humanitarian aid
D). Lebanon - For supervising a 1992 accord
Answer : Option A

Question 41 :

Which of the following is Human Rights Organisation?


A). The French community
B). The Organisation of African Unity
C). The Arab League
D). Amnesty International
Answer : Option D

Question 42 :

The headquarters of International Atomic Energy Agency is located in


A). Vienna
B). London
C). Geneva
D). Washington
Answer : Option A

Question 43 :

The head quarters of the International Red Cross is situated in


A). Vienna
B). Paris
C). Hague
D). Geneva
Answer : Option D

Question 44 :

Which was the first country to withdraw from CENTO?


A). Iraq
B). Afghanistan
C). Turkey
D). U.K.
Answer : Option A

Question 45 :

First Indian to make a speech in Hindi before the UN General Assembly is


A). Moraji Desai
B). A.B. Vajpayee
C). Lal Bahadur Shastri
D). Lal Krishna Advani
Answer : Option B

Question 46 :

When was SAARC founded?


A). 1982
B). 1984
C). 1985
D). 1983
Answer : Option C

Question 47 :

Which of the following is not a member of G-15?


A). Pakistan
B). Malaysia
C). Indonesia
D). India
Answer : Option A

Question 48 :

Amnesty International has its headquarters at


A). Berlin
B). New York
C). Washington
D). London
Answer : Option D

Question 49 :

Headquarters of the World Health Organisation is located at


A). Geneva
B). Washington DC
C). New York
D). Rome
Answer : Option A

Question 50 :

The working language(s) of the UNESCO is/are


A). French only
B). English only
C). English and French
D). English, French and Russian
Answer : Option C