Exercise 2

Question 1 :

The number of principal organs of UNO is


A). 3
B). 4
C). 5
D). 6
Answer : Option C

Question 2 :

G-7 includes


A). South Africa
B). Australia
C). India
D). Italy
Answer : Option D

Question 3 :

INTERPOL means


A). International Political Conference
B). International Criminal Police Organisation
C). None of these
D). International Association of Police Officers
Answer : Option B

Question 4 :

The headquarters of U.N. is located in


A). Rome
B). Geneva
C). New York
D). Washington D.C.
Answer : Option C

Question 5 :

The SAARC movement was launched for


A). political alliances
B). regional cooperation
C). cultural exchanges
D). military strategy
Answer : Option B

Question 6 :

The headquarters of UNHCR is located at


A). New York
B). Rome
C). Geneva
D). London
Answer : Option C

Question 7 :

Which of the following is a military alliance?


A). NATO
B). NAFTA
C). EEC
D). ASEAN
Answer : Option A

Question 8 :

The headquarters of International Labour Organisation is at


A). Paris
B). New York
C). Hague
D). Geneva
Answer : Option D

Question 9 :

The UNO was founded at


A). Moscow
B). London
C). Paris
D). San Francisco
Answer : Option D

Question 10 :

The first General Secretary of UNO was


A). Dag Hamarskjoeld
B). U Thant
C). Trygve Lie
D). Kurt Waldheim
Answer : Option C

Question 11 :

The NAM summit which demanded expansion of the United Nations Security council had met at


A). Tehran
B). Cairo
C). Harare
D). Jakarta
Answer : Option D

Question 12 :

Which of the following countries is not a member of a SAARC


A). Sri Lanka
B). Myanmar
C). Maldives
D). Bhutan
Answer : Option B

Question 13 :

Where was the first ever security Council Summit meeting held in early 1992?


A). New York
B). Paris
C). Geneva
D). London
Answer : Option A

Question 14 :

Which of the following country is not a member of G-7?


A). Japan
B). Russia
C). France
D). Italy
Answer : Option B

Question 15 :

Which of the following is not an agency of U.N.?


A). World Health Organisation
B). Food and Agricultural Organisation
C). International Committee of the Red Cross
D). International Monetary Fund
Answer : Option C

Question 16 :

G-15 is a group of


A). developing countries
B). non-aligned countries
C). developed countries
D). companies
Answer : Option A

Explanation :

The G15, a group of 17 developing countries from Asia, Africa and Latin America, was set up to foster cooperation and provide input for other international groups, such as the World Trade Organization and the Group of Seven rich industrialized nations.

The G15 focuses on cooperation among developing countries in the areas of investment, trade, and technology. The membership of the G15 has expanded to 18 countries, but the name has remained unchanged.


Question 17 :

The Indian Red Cross Society was established in the year


A). 1932
B). 1920
C). 1945
D). 1890
Answer : Option B

Question 18 :

SAARC was founded in


A). New Delhi
B). Geneva
C). Dhaka
D). Thimpu
Answer : Option C

Question 19 :

Which organ of United Nations has ceased to be operational?


A). Trusteeship Council
B). Secretariat
C). International Court of Justice
D). Economic and Social Council
Answer : Option A

Question 20 :

The member countries of NAFTA are


A). USA and Canada
B). USA, Canada and Mexico
C). Canada and Mexico
D). USA and Mexico
Answer : Option B

Question 21 :

India was elected as a President of General Assembly of the United Nations in 1953. Who occupied this office on behalf of India?


A). S. Radha Krishnan
B). Gopalswamy Iyyengar
C). V.K. Krishna Menon
D). Vijayalakshmi Pandit
Answer : Option D

Question 22 :

United Nations adapted a Charter of Economic Rights in the year


A). 1969
B). 1974
C). 1956
D). 1964
Answer : Option B

Question 23 :

Which organ of the United Nations has ceased to be operational?


A). Economic and Social Council
B). International Court of Justice
C). Trusteeship Council
D). Secretariat
Answer : Option C

Question 24 :

The United Nations is considered as a universal organisation. Which organ of rhe united nations fully represents the fact?


A). The Economic and Social Council
B). The Security Council
C). The Secretariat
D). The General Assembly
Answer : Option D