Set - 2

Question 1 :

What is GSM ?

Answer :

The Global System for Mobile Communications (GSM) is a wireless network system that is widely used in Europe, Asia, and Australia. GSM is used at three different frequencies: GSM900 and GSM1800 are used in Europe, Asia, and Australia, while GSM1900 is deployed in North America and other parts of the world.


Question 2 :

What is HLR ?

Answer :

The Home Location Register (HLR) is a database for permanent storage of subscriber data and service profiles.


Question 3 :

What is HTTPS ?

Answer :

Hyper Text Transfer Protocol Secure sockets (HTTPS) is a protocol for transmission of encrypted hypertext over Secure Sockets Layer.


Question 4 :

What is i-appli ?

Answer :

Sometimes called "Java for i-mode", i-appli is a Java environment based on CLDC. It is used on handsets in NTT DoCoMo's i-mode service. While i-appli is similar to MIDP, it was developed before the MIDP specification was finished and the two APIs are incompatible.


Question 5 :

What is IDE ?

Answer :

An Integrated Development Environment (IDE) provides a programming environment as a single application. IDEs typically bundle a compiler, debugger, and GUI builder tog ether. Forte for Java is Sun's Java IDE.


Question 6 :

What is iDEN ?

Answer :

The Integrated Dispatch Enhanced Network (iDEN) is a wireless network system developed by Motorola. Various carriers support iDEN networks around the world: Nextel is one of the largest carriers, with networks covering North and South America.


Question 7 :

What is i-mode ?

Answer :

A standard used by Japanese wireless devices to access cHTML (compact HTML) Web sites and display animated GIFs and other multimedia content.


Question 8 :

What is 3G ?

Answer :

Third generation (3G) wireless networks will offer faster data transfer rates than current networks. The first generation of wireless (1G) was analog cellular. The second generation (2G) is digital cellular, featuring integrated voice and data communications. So-called 2.5G networks offer incremental speed increases. 3G networks will offer dramatically improved data transfer rates, enabling new wireless applications such as streaming media.


Question 9 :

What is 3GPP ?

Answer :

The 3rd Generation Partnership Project (3GPP) is a global collaboration between 6 partners: ARIB, CWTS, ETSI, T1, TTA, and TTC. The group aims to develop a globally accepted 3rd-generation mobile system based on GSM.


Question 10 :

What is Java Card ?

Answer :

The Java Card specification allows Java technology to run on smart cards and other small devices. The Java Card API is compatible with formal international standards, such as, ISO7816, and industry-specific standards, such as, Europay/Master Card/Visa (EMV).


Question 11 :

What is JavaHQ ?

Answer :

JavaHQ is the Java platform control center on your Palm OS device.


Question 12 :

What is JCP ?

Answer :

The Java Community Process (JCP) an open organization of international Java developers and licensees who develop and revise Java technology specifications, reference implementations, and technology compatibility kits through a formal process.


Question 13 :

What is JDBC for CDC/FP ?

Answer :

The JDBC Optional Package for CDC/Foundation Profile (JDBCOP for CDC/FP) is an API that enables mobile Java applications to communicate with relational database servers using a subset of J2SE's Java Database Connectivity. This optional package is a strict subset of JDBC 3.0 that excludes some of JDBC's advanced and server-oriented features, such as pooled connections and array types. It's meant for use with the Foundation Profile or its supersets.


Question 14 :

What is JSR

Answer :

Java Specification Request (JSR) is the actual description of proposed and final specifications for the Java platform. JSRs are reviewed by the JCP and the public before a final release of a specification is made.


Question 15 :

What is KittyHawk

Answer :

KittyHawk is a set of APIs used by LG Telecom on its IBook and p520 devices. KittyHawk is based on CLDC. It is conceptually similar to MIDP but the two APIs are incompatible.


Question 16 :

What is KJava

Answer :

KJava is an outdated term for J2ME. It comes from an early package of Java software for PalmOS, released at the 2000 JavaOne show. The classes for that release were packaged in the com.sun.kjava package.


Question 17 :

What is kSOAP

Answer :

kSOAP is a SOAP API suitable for the J2ME, based on kXML.


Question 18 :

What is kXML

Answer :

The kXML project provides a small footprint XML parser that can be used with J2ME.


Question 19 :

What is KVM

Answer :

The KVM is a compact Java virtual machine (JVM) that is designed for small devices. It supports a subset of the features of the JVM. For example, the KVM does not support floating-point operations and object finalization. The CLDC specifies use of the KVM. According to folklore, the 'K' in KVM stands for kilobyte, signifying that the KVM runs in kilobytes of memory as opposed to megabytes.


Question 20 :

What is LAN

Answer :

A Local Area Network (LAN) is a group of devices connected with various communications technologies in a small geographic area. Ethernet is the most widely-used LAN technology. Communication on a LAN can either be with Peer-to-Peer devices or Client-Server devices.