Set - 3

Question 1 :

What is LCDUI

Answer :

LCDUI is a shorthand way of referring to the MIDP user interface APIs, contained in the javax.microedition.lcdui package. Strictly speaking, LCDUI stands for Liquid Crystal Display User Interface. It's a user interface toolkit for small device screens which are commonly LCD screens.


Question 2 :

What is MExE

Answer :

The Mobile Execution Environment (MExE) is a specification created by the 3GPP which details an applicatio n environment for next generation mobile devices. MExE consists of a variety of technologies including WAP, J2ME, CLDC and MIDP.


Question 3 :

What is MIDlet

Answer :

A MIDlet is an application written for MIDP. MIDlet applications are subclasses of the javax.microedition.midlet.MIDlet class that is defined by MIDP.


Question 4 :

What is MIDlet suite

Answer :

MIDlets are packaged and distributed as MIDlet suites. A MIDlet suite can contain one or more MIDlets. The MIDlet suite consists of two files, an application descriptor file with a .jad extension and an archive file with a .jar file. The descriptor lists the archive file name, the names and class names for each MIDlet in the suite, and other information. The archive file contains the MIDlet classes and resource files.


Question 5 :

What is MIDP

Answer :

The Mobile Information Device Profile (MIDP) is a specification for a J2ME profile. It is layered on top of CLDC and adds APIs for application life cycle, user interface, networking, and persistent storage.


Question 6 :

What is MIDP-NG

Answer :

The Next Generation MIDP specification is currently under development by the Java Community Process. Planned improvements include XML parsing and cryptographic support.


Question 7 :

What is Mobitex

Answer :

Mobitex is a packet-switched, narrowband PCS network, designed for wide-area wireless data communications. It was developed in 1984 by Eritel, an Ericsson subsidiary, a nd there are now over 30 Mobitex networks in operation worldwide.


Question 8 :

What is Modulation ?

Answer :

Modulation is the method by which a high-frequency digital signal is grafted onto a lower-frequency analog wave, so that digital packets are able to ride piggyback on the analog airwave.


Question 9 :

What is MSC ?

Answer :

A Mobile Switching Center (MSC) is a unit within a cellular phone network that automatically coordinates and switches calls in a given cell. It monitors each caller's signal strength, and when a signal begins to fade, it hands off the call to another MSC that's better positioned to manage the call.


Question 10 :

What is Obfuscation

Answer :

Obfuscation is a technique used to complicate code. Obfuscation makes code harder to understand when it is de-compiled, but it typically has no affect on the functionality of the code. Obfuscation programs can be used to protect Java programs by making them harder to reverse-engineer.


Question 11 :

What is optional package

Answer :

An optional package is a set of J2ME APIs providing services in a specific area, such as database access or multimedia. Unlike a profile, it does not define a complete application environment, but rather is used in conjunction with a configuration or a profile. It extends the runtime environment to support device capabilities that are not universal enough to be defined as part of a profile or that need to be shared by different profiles. J2ME RMI and the Mobile Media RMI are examples of optional packages.


Question 12 :

What is OTA

Answer :

Over The Air (OTA) refers to any wireless networking technology.


Question 13 :

What is PCS

Answer :

Personal Communications Service (PCS) is a suite of second-generation, digitally modulated mobile-communications interfaces that includes TDMA, CDMA, and GSM. PCS serves as an umbrella term for second-generation wireless technologies operating in the 1900MHz range


Question 14 :

What is PDAP

Answer :

The Personal Digital Assistant Profile (PDAP) is a J2ME profile specification designed for small platforms such as PalmOS devices. You can think of PDAs as being larger than mobile phones but smaller than set-top boxes. PDAP is built on top of CLDC and will specify user interface and persistent storage APIs. PDAP is currently being developed using the Java Community Process (JCP).


Question 15 :

What is PDC

Answer :

Personal Digital Cellular (PDC) is a Japanese standard for wireless communications.


Question 16 :

What is PDCP

Answer :

Parallel and Distributed Computing Practices (PDCP) are often used to describe computer systems that are spread over many devices on a network (wired or wireless) where many nodes process data simultaneously.


Question 17 :

What is Personal Profile

Answer :

The Personal Profile is a J2ME profile specification. Layered on the Foundation Profile and CDC, the Personal Profile will be the next generation of PersonalJava technology. The specification is currently in development under the Java Community Process (JCP).


Question 18 :

What is PersonalJava

Answer :

PersonalJava is a Java environment based on the Java virtual machine1 (JVM) and a set of APIs similar to a JDK 1.1 environment. It includes the Touchable Look and Feel (also called Truffle), a graphic toolkit that is optimized for consumer devices with a touch sensitive screen. PersonalJava will be included in J2ME in the upcoming Personal Profile, which is built on CDC.


Question 19 :

What is PNG

Answer :

Portable Network Graphics (PNG) is an image format offering lossless compression and storage flexibility. The MIDP specification requires implementations to recognize certain types of PNG images.


Question 20 :

What is POSE

Answer :

Palm OS Emulator (POSE).