Set - 5

Question 1 :

What is VLR

Answer :

The Visitor Location Register (VLR) is a database that contains temporary information about subscribers.


Question 2 :

What is WAE

Answer :

The Wireless Application Environment (WAE) provides a application framework for small devices. WAE leverages other technologies such as WAP, WTP, and WSP.


Question 3 :

What is WAP

Answer :

Wireless Application Protocol (WAP) is a protocol for transmitting data between servers and clients (usually small wireless devices like mobile phones). WAP is analogous to HTTP in the World Wide Web. Many mobile phones include WAP browser software to allow users access to Internet WAP sites.


Question 4 :

What is WAP Gateway

Answer :

A WAP Gateway acts as a bridge allowing WAP devices to communicate with other networks (namely the Internet).


Question 5 :

What is W-CDMA

Answer :

Wideband Code-Division Multiple Access (W-CDMA), also known as IMT-2000, is a 3rd generation wireless technology. Supports speeds up to 384Kbps on a wide-area network, or 2Mbps locally.


Question 6 :

What is WDP

Answer :

Wireless Datagram Protocol (WDP) works as the transport layer of WAP. WDP processes datagrams from upper layers to formats required by different physical datapaths, bearers, that may be for example GSM SMS or CDMA Packet Data. WDP is adapted to the bearers available in the device so upper layers don't need to care about the physical level.


Question 7 :

What is WMA

Answer :

The Wireless Messaging API (WMA) is a set of classes for sending and receiving Short Message Service messages. See also SMS.


Question 8 :

What is WML

Answer :

The Wireless Markup Language (WML) is a simple language used to create applications for small wireless devices like mobile phones. WML is analogous to HTML in the World Wide Web.


Question 9 :

What is WMLScript

Answer :

WMLScript is a subset of the JavaScript scripting language designed as part of the WAP standard to provide a convenient mechanism to access mobile phone's peripheral functions.


Question 10 :

What is WSP

Answer :

Wireless Session Protocol (WSP) implements session services of WAP. Sessions can be connection-oriented and connectionless and they may be suspended and resumed at will.


Question 11 :

What is WTLS

Answer :

Wireless Transport Layer Security protocal (WTLS) does all cryptography oriented features of WAP. WTLS handles encryption/decryption, user authentication and data integrity. WTLS is based on the fixed network Transport Layer Security protocal (TLS), formerly known as Secure Sockets Layer (SSL).


Question 12 :

What is WTP

Answer :

Wireless Transaction Protocol (WTP) is WAP's transaction protocol that works between the session protocol WSP and security protocol WTLS. WTP chops data packets into lower level datagrams and concatenates received datagrams into useful data. WTP also keeps track of received and sent packets and does re-transmissions and acknowledgment sending when needed.