Set - 2

Question 1 :

What is delegation ?

Answer :

An act whereby one principal authorizes another principal to use its identity or privileges with some restrictions.


Question 2 :

What is deprecation ?

Answer :

Refers to a class, interface, constructor, method or field that is no longer recommended, and may cease to exist in a future version.


Question 3 :

What is derived from ?

Answer :

Class X is "derived from" class Y if class X extends class Y. See also subclass, superclass.


Question 4 :

What is distributed ?

Answer :

Running in more than one address space.


Question 5 :

What is distributed application ?

Answer :

An application made up of distinct components running in separate runtime environments, usually on different platforms connected through a network. Typical distributed applications are two-tier (client/server), three-tier (client/middleware/server), and n-tier (client/multiple middleware/multiple servers).


Question 6 :

What is do ?

Answer :

A Java keyword used to declare a loop that will iterate a block of statements. The loop's exit condition can be specified with the while keyword.


Question 7 :

What is DOM ?

Answer :

Document Object Model. A tree of objects with interfaces for traversing the tree and writing an XML version of it, as defined by the W3C specification.


Question 8 :

What is double ?

Answer :

A Java keyword used to define a variable of type double.


Question 9 :

What is double precision ?

Answer :

In the Java programming language specification, describes a floating point number that holds 64 bits of data. See also single precision.


Question 10 :

What is DTD ?

Answer :

Document Type Definition. A description of the structure and properties of a class of XML files.


Question 11 :

What is else ?

Answer :

A Java keyword used to execute a block of statements in the case that the test condition with the if keyword evaluates to false.


Question 12 :

What is Embedded Java Technology ?

Answer :

The availability of Java 2 Platform, Micro Edition technology under a restrictive license agreement that allows a licensee to leverage certain Java technologies to create and deploy a closed-box application that exposes no APIs.


Question 13 :

What is encapsulation ?

Answer :

The localization of knowledge within a module. Because objects encapsulate data and implementation, the user of an object can view the object as a black box that provides services. Instance variables and methods can be added, deleted, or changed, but as long as the services provided by the object remain the same, code that uses the object can continue to use it without being rewritten. See also instance variable, instance method.


Question 14 :

What is enum ?

Answer :

A Java keyword used to declare an enumerated type.


Question 15 :

What is enumerated type ?

Answer :

A type whose legal values consist of a fixed set of constants.


Question 16 :

What is exception ?

Answer :

An event during program execution that prevents the program from continuing normally; generally, an error. The Java programming language supports exceptions with the try, catch, and throw keywords. See also exception handler.


Question 17 :

What is exception handler ?

Answer :

A block of code that reacts to a specific type of exception. If the exception is for an error that the program can recover from, the program can resume executing after the exception handler has executed.


Question 18 :

What is executable content ?

Answer :

An application that runs from within an HTML file. See also applet.


Question 19 :

What is extends ?

Answer :

Class X extends class Y to add functionality, either by adding fields or methods to class Y, or by overriding methods of class Y. An interface extends another interface by adding methods. Class X is said to be a subclass of class Y. See also derived from.


Question 20 :

What is field ?

Answer :

A data member of a class. Unless specified otherwise, a field is not static.


Question 21 :

What is final ?

Answer :

A Java keyword. You define an entity once and cannot change it or derive from it later. More specifically: a final class cannot be subclassed, a final method cannot be overridden and a final variable cannot change from its initialized value.


Question 22 :

What is finally ?

Answer :

A Java keyword that executes a block of statements regardless of whether a Java Exception, or run time error, occurred in a block defined previously by the try keyword.


Question 23 :

What is float ?

Answer :

A Java keyword used to define a floating point number variable.


Question 24 :

What is for ?

Answer :

A Java keyword used to declare a loop that reiterates statements. The programmer can specify the statements to be executed, exit conditions, and initialization variables for the loop.


Question 25 :

What is FTP ?

Answer :

File Transfer Protocol. FTP, which is based on TCP/IP, enables the fetching and storing of files between hosts on the Internet. See also TCP/IP.


Question 26 :

What is formal parameter list ?

Answer :

The parameters specified in the definition of a particular method. See also actual parameter list.


Question 27 :

What is garbage collection ?

Answer :

The automatic detection and freeing of memory that is no longer in use. The Java runtime system performs garbage collection so that programmers never explicitly free objects.


Question 28 :

What is generic ?

Answer :

A class, interface, or method that declares one or more type variables. These type variables are known as type parameters. A generic declaration defines a set of parameterized types, one for each possible invocation of the type parameter section. At runtime, all of these parameterized types share the same class, interface, or method.


Question 29 :

What is goto ?

Answer :

This is a reserved Java keyword. However, it is not used by current versions of the Java programming language.


Question 30 :

What is GUI ?

Answer :

Graphical User Interface. Refers to the techniques involved in using graphics, along with a keyboard and a mouse, to provide an easy-to-use interface to some program.


Question 31 :

What is hexadecimal ?

Answer :

The numbering system that uses 16 as its base. The marks 0-9 and a-f (or equivalently A-F) represent the digits 0 through 15. In programs written in the Java programming language, hexadecimal numbers must be preceded with 0x. See also octal.


Question 32 :

What is group ?

Answer :

A collection of principals within a given security policy domain.


Question 33 :

What is hierarchy ?

Answer :

A classification of relationships in which each item except the top one (known as the root) is a specialized form of the item above it. Each item can have one or more items below it in the hierarchy. In the Java class hierarchy, the root is the Object class.


Question 34 :

What is HTML ?

Answer :

Hypertext Markup Language. This is a file format, based on SGML, for hypertext documents on the Internet. It is very simple and allows for the embedding of images, sounds, video streams, form fields and simple text formatting. References to other objects are embedded using URLs.


Question 35 :

What is HTTP ?

Answer :

Hypertext Transfer Protocol. The Internet protocol, based on TCP/IP, used to fetch hypertext objects from remote hosts. See also TCP/IP.


Question 36 :

What is HTTPS ?

Answer :

Hypertext Transfer Protocol layered over the SSL protocol.


Question 37 :

What is IDL ?

Answer :

Interface Definition Language. APIs written in the Java programming language that provide standards-based interoperability and connectivity with CORBA (Common Object Request Broker Architecture).


Question 38 :

What is identifier ?

Answer :

The name of an item in a program written in the Java programming language.


Question 39 :

What is IIOP ?

Answer :

Internet Inter-ORB Protocol. A protocol used for communication between CORBA object request brokers.


Question 40 :

What is if ?

Answer :

A Java keyword used to conduct a conditional test and execute a block of statements if the test evaluates to true.


Question 41 :

What is impersonation ?

Answer :

An act whereby one entity assumes the identity and privileges of another entity without restrictions and without any indication visible to the recipients of the impersonator's calls that delegation has taken place. Impersonation is a case of simple delegation.


Question 42 :

What is implements ?

Answer :

A Java keyword included in the class declaration to specify any interfaces that are implemented by the current class.


Question 43 :

What is import ?

Answer :

A Java keyword used at the beginning of a source file that can specify classes or entire packages to be referred to later without including their package names in the reference.


Question 44 :

What is inheritance ?

Answer :

The concept of classes automatically containing the variables and methods defined in their super types. See also super class, subclass.


Question 45 :

What is instance ?

Answer :

An object of a particular class. In programs written in the Java programming language, an instance of a class is created using the new operator followed by the class name.


Question 46 :

What is instance method ?

Answer :

Any method that is invoked with respect to an instance of a class. Also called simply a method. See also class method.


Question 47 :

What is instance variable ?

Answer :

Any item of data that is associated with a particular object. Each instance of a class has its own copy of the instance variables defined in the class. Also called a field. See also class variable.


Question 48 :

What is instanceof ?

Answer :

A two-argument Java keyword that tests whether the runtime type of its first argument is assignment compatible with its second argument.


Question 49 :

What is int ?

Answer :

A Java keyword used to define a variable of type integer.


Question 50 :

What is interface ?

Answer :

A Java keyword used to define a collection of method definitions and constant values. It can later be implemented by classes that define this interface with the "implements" keyword.