Set - 3

Question 1 :

What is Internet ?

Answer :

An enormous network consisting of literally millions of hosts from many organizations and countries around the world. It is physically put together from many smaller networks and data travels by a common set of protocols.


Question 2 :

What is IP ?

Answer :

Internet Protocol. The basic protocol of the Internet. It enables the unreliable delivery of individual packets from one host to another. It makes no guarantees about whether or not the packet will be delivered, how long it will take, or if multiple packets will arrive in the order they were sent. Protocols built on top of this add the notions of connection and reliability. See also TCP/IP.


Question 3 :

What is interpreter ?

Answer :

A module that alternately decodes and executes every statement in some body of code. The Java interpreter decodes and executes bytecode for the Java virtual machine1. See also compiler, runtime system.


Question 4 :

What is JAIN ?

Answer :

See: Java APIs for Integrated Networks (JAIN)


Question 5 :

What is JAR ?

Answer :

JAR (Java Archive) is a platform-independent file format that aggregates many files into one. Multiple applets written in the Java programming language, and their requisite components (.class files, images, sounds and other resource files) can be bundled in a JAR file and subsequently downloaded to a browser in a single HTTP transaction. It also supports file compression and digital signatures.


Question 6 :

What is Java ?

Answer :

A set of technologies for creating and safely running software programs in both stand-alone and networked environments.


Question 7 :

What is Java 2 Platform ?

Answer :

The second generation of the Java platform. (The first generation was the JDK.) Also see "Java Platform" and "Java Platform Editions".


Question 8 :

What is Java 2 SDK, Standard Edition ?

Answer :

The Software Development Kit (SDK) is development environment for building applications, applets, and components using the Java programming language. This SDK provides a reference implementation of the J2SE platform.


Question 9 :

What is Java APIs for Integrated Networks (JAIN) ?

Answer :

enables the rapid development of Next Generation telecom products and services on the Java platform.


Question 10 :

What is Java Card API ?

Answer :

An ISO 7816-4 compliant application environment focused on smart cards.


Question 11 :

What is Java Compatibility Kit (JCK) ?

Answer :

A test suite, a set of tools, and other requirements used to certify a Java platform implementation conformant both to the applicable Java platform specifications and to Java Software reference implementations.


Question 12 :

What is Java Database Connectivity (JDBC) ?

Answer :

An industry standard for database-independent connectivity between the Java platform and a wide range of databases. The JDBC provides a call-level API for SQL-based database access.


Question 13 :

What is Java Development Kit (JDK) ?

Answer :

A software development environment for writing applets and applications in the Java programming language. Technically, the JDK is the correct name for all versions of the Java platform from 1.0 to 1.1.x.


Question 14 :

What is Java Foundation Classes (JFC) ?

Answer :

An extension that adds graphical user interface class libraries to the Abstract Windowing Toolkit (AWT)


Question 15 :

What is Java IDL ?

Answer :

Java Interface Definition Language


Question 16 :

What is Java Interface Definition Language (IDL) ?

Answer :

A set of Java APIs that provide CORBA (Common Object Request Broker Architecture) interoperability and connectivity capabilities for the J2EE platform. These capabilities enable J2EE applications to invoke operations on remote network services using the OMG IDL and IIOP.


Question 17 :

What is Java Media APIs ?

Answer :

A set of APIs that support the integration of audio and video clips, 2D fonts, graphics, and images as well as 3D models and telephony.


Question 18 :

What is Java Media Framework ?

Answer :

The core framework supports clocks for synchronizing between different media (e.g., audio and video output). The standard extension framework allows users to do full audio and video streaming.


Question 19 :

What is Java Naming and Directory Interface (JNDI) ?

Answer :

A set of APIs that assists with the interfacing to multiple naming and directory services.


Question 20 :

What is Java Native Interface ?

Answer :

A standard programming interface for writing Java native methods and embedding the JVM into native applications. The primary goal is binary compatibility of native method libraries across all JVM implementations on a given platform.


Question 21 :

What is Java Platform ?

Answer :

Consists of class libraries, a Java virtual machine (JVM) and class loader (which comprise the runtime environment) and a compiler, debugger and other tools (which comprise the development kit). In addition, the runtime platform is subject to a set of compatibility requirements to ensure consistent and compatible implementations. Implementations that meet the compatibility requirements may qualify for Sun's targeted compatibility brands. Java 2 is the current generation of the Java Platform.


Question 22 :

What is Java Platform Editions ?

Answer :

A Java platform "edition" is a definitive and agreed-upon version of the Java platform that provides the functionality needed over a broad market segment. An edition is comprised of two kinds of API sets: (i) "core packages," which are essential to all implementations of a given platform edition, and (ii) "optional packages," which are available for a given platform edition and which may be supported in a compatible implementation.

There are 3 distinct editions of the Java Platform:
* Java 2 Platform, Enterprise Edition:
The edition of the Java platform that is targeted at enterprises to enable development, deployment, and management of multi-tier server-centric applications.
* Java 2 Platform, Micro Edition:
The edition of the Java platform that is targeted at small, standalone or connectable consumer and embedded devices to enable development, deployment, and management of applications that can scale from smart cards through mobile devices and set-top boxes to conventional computing devices.
* Java 2 Platform, Standard Edition:
The edition of the Java platform that enables development, deployment, and management of cross-platform, general-purpose applications.


Question 23 :

What is Java Remote Method Invocation (RMI) ?

Answer :

A distributed object model for Java program to Java program, in which the methods of remote objects written in the Java programming language can be invoked from other Java virtual machines1, possibly on different hosts.


Question 24 :

What is Java Runtime Environment (JRE) ?

Answer :

A subset of the Java Development Kit (JDK) for end-users and developers who want to redistribute the runtime environment alone. The Java runtime environment consists of the Java virtual machine1, the Java core classes, and supporting files.


Question 25 :

What is Java virtual machine ?

Answer :

A software "execution engine" that safely and compatibly executes the byte codes in Java class files on a microprocessor (whether in a computer or in another electronic device).


Question 26 :

What is JavaBeans ?

Answer :

A portable, platform-independent reusable component model. A component that conforms to this model is called a bean.


Question 27 :

What is JavaCheck ?

Answer :

A tool for checking compliance of applications and applets to a specification.


Question 28 :

What is JavaSafe ?

Answer :

A tool for tracking and managing source file changes, written in Java.


Question 29 :

What is JavaScript ?

Answer :

A Web scripting language that is used in both browsers and Web servers. Like all scripting languages, it is used primarily to tie other components together or to accept user input.


Question 30 :

What is JavaSpaces ?

Answer :

A technology that provides distributed persistence and data exchange mechanisms for code in Java.


Question 31 :

What is JDBC ?

Answer :

Java Database Connectivity.


Question 32 :

What is JDK ?

Answer :

Java Development Kit. A software development environment for writing applets and application in Java .


Question 33 :

What is JFC ?

Answer :

Java Foundation Classes.


Question 34 :

What is Jini Technology ?

Answer :

A set of Java APIs that may be incorporated an optional package for any Java 2 Platform Edition. The Jini APIs enable transparent networking of devices and services and eliminates the need for system or network administration intervention by a user. The Jini technology is currently an optional package available on all Java platform editions.


Question 35 :

What is JNDI ?

Answer :

Java Naming and Directory Interface.


Question 36 :

What is JNI ?

Answer :

Java Native Interface.


Question 37 :

What is JRE ?

Answer :

Java Runtime Environment


Question 38 :

What is Just-in-time (JIT) Compiler ?

Answer :

A compiler that converts all of the bytecode into native machine code just as a Java program is run. This results in run-time speed improvements over code that is interpreted by a Java virtual machine.


Question 39 :

What is JVM ?

Answer :

Java Virtual Machine (JVM).


Question 40 :

What is keyword ?

Answer :

Java sets aside words as keywords - these words are reserved by the language itself and therefore are not available as names for variables or methods.


Question 41 :

What is lexical ?

Answer :

Pertaining to how the characters in source code are translated into tokens that the compiler can understand.


Question 42 :

What is linker ?

Answer :

A module that builds an executable, complete program from component machine code modules. The Java linker creates a runnable program from compiled classes. See also compiler, interpreter, runtime system.


Question 43 :

What is literal ?

Answer :

The basic representation of any integer, floating point, or character value. For example, 3.0 is a double-precision floating point literal, and "a" is a character literal.


Question 44 :

What is local variable ?

Answer :

A data item known within a block, but inaccessible to code outside the block. For example, any variable defined within a method is a local variable and can't be used outside the method.


Question 45 :

What is long ?

Answer :

A Java keyword used to define a variable of type long.


Question 46 :

What is member ?

Answer :

A field or method of a class. Unless specified otherwise, a member is not static.


Question 47 :

What is method ?

Answer :

A function defined in a class. See also instance method, class method. Unless specified otherwise, a method is not static.


Question 48 :

What is multithreaded ?

Answer :

Describes a program that is designed to have parts of its code execute concurrently. See also thread.


Question 49 :

What is native ?

Answer :

A Java keyword that is used in method declarations to specify that the method is not implemented in the same Java source file, but rather in another language.


Question 50 :

What is new ?

Answer :

A Java keyword used to create an instance of a class.