Set - 1

Question 1 :

You need to see the last fifteen lines of the files dog, cat and horse. What command should you use?

Answer :

tail -15 dog cat horse 

The tail utility displays the end of a file. The -15 tells tail to display the last fifteen lines of each specified file.


Question 2 :

Who owns the data dictionary?

Answer :

The SYS user owns the data dictionary. The SYS and SYSTEM users are created when the database is created.


Question 3 :

You routinely compress old log files. You now need to examine a log from two months ago. In order to view its contents without first having to decompress it, use the _________ utility.

Answer :

zcat 

The zcat utility allows you to examine the contents of a compressed file much the same way that cat displays a file.


Question 4 :

You suspect that you have two commands with the same name as the command is not producing the expected results. What command can you use to determine the location of the command being run?

Answer :

which 

The which command searches your path until it finds a command that matches the command you are looking for and displays its full path.


Question 5 :

You locate a command in the /bin directory but do not know what it does. What command can you use to determine its purpose. 

Answer :

whatis 

The whatis command displays a summary line from the man page for the specified command.


Question 6 :

You wish to create a link to the /data directory in bob's home directory so you issue the command ln /data /home/bob/datalink but the command fails. What option should you use in this command line to be successful. ?

Answer :

Use the -F option 

In order to create a link to a directory you must use the -F option.


Question 7 :

When you issue the command ls -l, the first character of the resulting display represents the file's ___________.

Answer :

type 

The first character of the permission block designates the type of file that is being displayed.


Question 8 :

What utility can you use to show a dynamic listing of running processes? __________ 

Answer :

top

The top utility shows a listing of all running processes that is dynamically updated.


Question 9 :

Where is standard output usually directed?

Answer :

to the screen or display 

By default, your shell directs standard output to your screen or display.


Question 10 :

You wish to restore the file memo.ben which was backed up in the tarfile MyBackup.tar. What command should you type?

Answer :

tar xf MyBackup.tar memo.ben 

This command uses the x switch to extract a file. Here the file memo.ben will be restored from the tarfile MyBackup.tar.


Question 11 :

You need to view the contents of the tarfile called MyBackup.tar. What command would you use?

Answer :

tar tf MyBackup.tar 

The t switch tells tar to display the contents and the f modifier specifies which file to examine.


Question 12 :

You want to create a compressed backup of the users' home directories. What utility should you use?

Answer :

tar 

You can use the z modifier with tar to compress your archive at the same time as creating it.


Question 13 :

What daemon is responsible for tracking events on your system?

Answer :

syslogd 

The syslogd daemon is responsible for tracking system information and saving it to specified log files.


Question 14 :

You have a file called phonenos that is almost 4,000 lines long. What text filter can you use to split it into four pieces each 1,000 lines long?

Answer :

split 

The split text filter will divide files into equally sized pieces. The default length of each piece is 1,000 lines.


Question 15 :

You would like to temporarily change your command line editor to be vi. What command should you type to change it?

Answer :

set -o vi 

The set command is used to assign environment variables. In this case, you are instructing your shell to assign vi as your command line editor. However, once you log off and log back in you will return to the previously defined command line editor.


Question 16 :

What command can you use to review boot messages?

Answer :

dmesg 
The dmesg command displays the system messages contained in the kernel ring buffer. By using this command immediately after booting your computer, you will see the boot messages.


Question 17 :

What is the minimum number of partitions you need to install Linux?

Answer :


Linux can be installed on two partitions, one as / which will contain all files and a swap partition.


Question 18 :

What is the name and path of the main system log?

Answer :

/var/log/messages 
By default, the main system log is /var/log/messages.