Set - 3

Question 1 :

What does EU do?

Answer :

Execution Unit receives program instruction codes and data from BIU, executes these instructions and store the result in general registers.


Question 2 :

Which Stack is used in 8086? k is used in 8086?

Answer :

FIFO (First In First Out) stack is used in 8086.In this type of Stack the first stored information is retrieved first.


Question 3 :

What are the flags in 8086?

Answer :

In 8086 Carry flag, Parity flag, Auxiliary carry flag, Zero flag, Overflow flag, Trace flag, Interrupt flag, Direction flag, and Sign flag.


Question 4 :

What is SIM and RIM instructions?

Answer :

SIM is Set Interrupt Mask. Used to mask the hardware interrupts.
RIM is Read Interrupt Mask. Used to check whether the interrupt is Masked or not.


Question 5 :

What is the difference between 8086 and 8088?

Answer :

The BIU in 8088 is 8-bit data bus & 16- bit in 8086.Instruction queue is 4 byte long in 8088and 6 byte in 8086.


Question 6 :

Give example for Non-Maskable interrupts?

Answer :

Trap is known as Non-Maskable interrupts, which is used in emergency condition.


Question 7 :

Give examples for Micro controller?

Answer :

Z80, Intel MSC51 &96, Motorola are the best examples of Microcontroller.


Question 8 :

What is clock frequency for 8085?

Answer :

3 MHz is the maximum clock frequency for 8085.


Question 9 :

Give an example of one address microprocessor?

Answer :

8085 is a one address microprocessor.


Question 10 :

Give examples for 8 / 16 / 32 bit Microprocessor?

Answer :

8-bit Processor - 8085 / Z80 / 6800; 16-bit Processor - 8086 / 68000 / Z8000; 32-bit Processor - 80386 / 80486