Set - 5

Question 1 :

What are level-triggering interrupt?

Answer :

RST 6.5 & RST 5.5 are level-triggering interrupts.


Question 2 :

Which interrupt is not level-sensitive in 8085?

Answer :

RST 7.5 is a raising edge-triggering interrupt.


Question 3 :

What are Software interrupts?

Answer :

RST0, RST1, RST2, RST3, RST4, RST5, RST6, RST7.


Question 4 :

What are the various flags used in 8085?

Answer :

Sign flag, Zero flag, Auxiliary flag, Parity flag, Carry flag.


Question 5 :

In 8085 name the 16 bit registers?

Answer :

Stack pointer and Program counter all have 16 bits.


Question 6 :

What is Stack Pointer?

Answer :

Stack pointer is a special purpose 16-bit register in the Microprocessor, which holds the address of the top of the stack.


Question 7 :

What happens when HLT instruction is executed in processor?

Answer :

The Micro Processor enters into Halt-State and the buses are tri-stated.


Question 8 :

What does Quality factor mean?

Answer :

The Quality factor is also defined, as Q. So it is a number, which reflects the lossness of a circuit. Higher the Q, the lower are the losses.


Question 9 :

How many interrupts are there in 8085?

Answer :

There are 12 interrupts in 8085.


Question 10 :

What is Tri-state logic?

Answer :

Three Logic Levels are used and they are High, Low, High impedance state. The high and low are normal logic levels & high impedance state is electrical open circuit conditions. Tri-state logic has a third line called enable line.


Question 11 :

Which interrupt has the highest priority?

Answer :

TRAP has the highest priority


Question 12 :

What are Hardware interrupts?

Answer :

TRAP, RST7.5, RST6.5, RST5.5, INTR


Question 13 :

Can an RC circuit be used as clock source for 8085?

Answer :

Yes, it can be used, if an accurate clock frequency is not required. Also, the component cost is low compared to LC or Crystal