Set - 1

Question 1 :

What is ASP?

Answer :

ASP stands for Active Server Pages. It is a server side technology which is used to display dynamic content on web pages. For example you could write code that would give your visitors different information, different images or even a totally different page depending on what browser version they are using.


Question 2 :

How can you disable the browser to view the code?

Answer :

Writing codes within the Tag


Question 3 :

Which is the default Scripting Language of ASP (server-side)?

Answer :

VBScript


Question 4 :

Which is the default Data types in VBScript?

Answer :

Variant is the default data type in VBScript, which can store a value of any type.


Question 5 :

What is a variable?

Answer :

Variable is a memory location through which the actual values are stored/retrieved. Its value can be changed.


Question 6 :

What is the maximum size of an array?

Answer :

Up to 60 dimensions.


Question 7 :

What is Query string collection?

Answer :

This collection stores any values that are provided in the URL. This can be generated by three methods:
By clicking on an anchor tag
By sending a form to the server by the GET method
Through user-typed HTTP address

It allows you to extract data sent to the server using a GET request.


Question 8 :

What are the attributes of the tags? What are their functions?

Answer :

The two attributes are ACTION and METHOD
The ACTION gives the name of the ASP file that should be opened next by which this file can access the information given in the form The METHOD determines which of the two ways (POST or GET) the browser can send the information to the server


Question 9 :

What are the methods in Session Object?

Answer :

The Session Object has only one method, which is Abandon. It destroys all the objects stored in a Session Object and releases the server resources they occupied.


Question 10 :

What is ServerVariables collection?

Answer :

The ServerVariables collection holds the entire HTTP headers and also additional items of information about the server.


Question 11 :

What is the difference between Querystring collection and Form collection?

Answer :

The main difference is that the Querystring collection gets appended to a URL.


Question 12 :

What is a Form collection?

Answer :

The Form collection holds the values of the form elements submitted with the POST method. This is the only way to generate a Form collection.


Question 13 :

What are the ASP Scripting Objects?

Answer :

The Dictionary object, the FileSystemObject object, TextStream object.


Question 14 :

What happens to a HTML page?

Answer :

The browser makes a HTTP request; the server gives a HTTP response to the browser and the browser converts into a HTML page.


Question 15 :

What happens to ASP pages?

Answer :

The browser makes a HTTP request; the server does the processing and gives a HTML response to the browser.


Question 16 :

How can you change the primary scripting language for a page?

Answer :

Specify


Question 17 :

What is application Object?

Answer :

Shares information among users of an application. Gives a notification when an application starts or ends.


Question 18 :

What is the difference between client-side script and server-side script?

Answer :

Scripts executed only by the browser without contacting the server is called client-side script. It is browser dependent. The scripting code is visible to the user and hence not secure. Scripts executed by the web server and processed by the server is called server-side script.


Question 19 :

Explain the POST & GET Method or Explain the difference between them?

Answer :

POST METHOD:
The POST method generates a FORM collection, which is sent as a HTTP request body. All the values typed in the form will be stored in the FORM collection.
GET METHOD:
The GET method sends information by appending it to the URL (with a question mark) and stored as A Querystring collection. The Querystring collection is passed to the server as name/value pair.
The length of the URL should be less than 255 characters.


Question 20 :

How many global.asa files can an Application have?

Answer :

Only one global.asa file and it's placed in the virtual directory's root.


Question 21 :

How many global.asa files can an Application have?

Answer :

Only one global.asa file and it's placed in the virtual directory's root.


Question 22 :

What are Scripting Objects?

Answer :

Objects that can enhance the application are known as the Scripting Objects.


Question 23 :

What is the Order of precedence for LOGICAL Operators ?

Answer :

NOT, AND, OR, XOR, EQV, IMP


Question 24 :

What is an Err Object?

Answer :

Name it's properties and methods.


Question 25 :

What are LOCAL and GLOBAL variables?

Answer :

Local variables lifetime ends when the Procedure ends. Global variables lifetime begins at the start of the script and ends at the end of the script and it can be used by any procedure within the script. Declaring a variable by using the keyword PRIVATE makes the variable global within the script, but if declared using PUBLIC, then all scripts can refer the variable.


Question 26 :

Which is the default Scripting Language on the client side?

Answer :

JavaScript


Question 27 :

What is HTML (Hypertext Markup Language)?

Answer :

It's a method by which web pages can be built and generally used for formatting and linking text.


Question 28 :

What is a Web Server?

Answer :

It's a Computer that provides Web services on the Internet or on a local Intranet. It is designed to locate, address and send out simple HTML pages to all other users who access these pages.


Question 29 :

What is Session Object?

Answer :

It stores information about a User's session. Gives a notification when a user session begins or ends.


Question 30 :

What is Server-Side includes?

Answer :

It provides extra information by which it makes the site easier to manage. It can include text files using the #include statement, retrieve the size and last modification date of a file, defines how variables and error messages are displayed and inserts the values of HTTP variables in the page sent back to the browser.


Question 31 :

What is a FileSystemObject object?

Answer :

It provides access to the physical file system of the web server. It gets and manipulates information about all drives in a server, folders and sub-folders on a drive and files inside a folder.


Question 32 :

What is a Scripting Language?

Answer :

It permits to create more interactive Web Pages. Validation, formatting of web pages can be done. VBScript, JavaScript are some examples.


Question 33 :

What is a Dictionary object?

Answer :

It lets you store and retrieve information in a flexible data structure. Each value or information stored in a Dictionary is associated with a key through which the information can be retrieved.


Question 34 :

What is Global.asa file?

Answer :

It is text file that contains details about an ASP application, such as when it should begin and end.


Question 35 :

What is an .ASP file?

Answer :

It is a Text File that contains the combination of the following:
Text
HTML tags
Script Commands


Question 36 :

What is Response Object?

Answer :

It controls the information sent to the user. The various methods are:
Response.Write - Sends information directly to a browser
Response.Redirect - Directs a user to a URL other than the requested URL
Response.ContentType - Controls the type of content sent
Response.Cookies - Sets cookie values
Response.Buffer - To Buffer information


Question 37 :

Naming constraints for a variable ?

Answer :

It can be up to 255 characters Must start with an alphabet Must not contain an embedded period or full-stop


Question 38 :

What is a TextStream object?

Answer :

It allows you to access(read/write) the contents of text files stored on the web server.


Question 39 :

What is IIS?

Answer :

IIS is a Web Server that provides Web services, not only for web pages but also for ftp sites and video and audio services. It integrates with the database facilities of SQL Server.


Question 40 :

What is Request Object?

Answer :

Gets information from the user. It has five collections by which values can be accessed. They are: Query string, Form, Cookies, Server Variables & Client Certificate


Question 41 :

What are the special sub-types in VBScript?

Answer :

EMPTY: has no value
NULL: Value does not exist (conjunction with database)
OBJECT:


Question 42 :

What is Cookies collection?

Answer :

Cookies are text files that store information about the user by which the web server identifies and marks each different visitor to a web site and determines where a user has been before. A cookie can store information only when the user sends it. Individual cookies are limited to 4KB of data. The maximum number of cookies allowed is 300.
Cookies are stored on client's machine.


Question 43 :

What is the difference between Cookies collection and Form/Query string collection?

Answer :

Cookie collection does not have the Count property. Cookies can have multiple values for the same cookie name but each value can be referred using a key whereas in a Form/Query string cookie each value has to be referred using an index value.


Question 44 :

What is Server Object?

Answer :

Controls the ASP execution environment. It can set the amount of time script can run before an error occurs. Converts a virtual path to a physical path on the server. Takes a user supplied string and encode it into proper format for a URL string.


Question 45 :

What is Collection?

Answer :

Collection is a set of name/value pairs where the information supplied by the client is stored.


Question 46 :

How will you delete a Cookie?

Answer :

By setting its Expires property to any date prior to today Response.Cookies("cookie name"). Expires = Date 1.


Question 47 :

What is the function of Buffer in Response Object?

Answer :

Buffer controls the HTML output stream manually.


Question 48 :

How are scripts executed?

Answer :

ASP provides scripting engines that execute the corresponding scripting languages on the server side. Scripts should be encoded within the Delimiters.


Question 49 :

What is ASP (Active Server Pages)?

Answer :

ASP is a server side-scripting environment for building dynamic and interactive web pages. Since the scripts run on the server side, the web server does all the processing.


Question 50 :

What are ARRAYS?

Answer :

Arrays are variables that store items of similar information.DIM ARRAY1(4) (declares an array with the name array1 with 5 elements)