Set - 3

Question 1 :

Is it possible to connect multiple Bluetooth hubs?

Answer :

No, only one hub can be used at a time with a computer. USB or Serial devices can be added.


Question 2 :

List some Technology characteristic of Bluetooth?

Answer :

Omni directional,
Adaptive output power to minimize interference,
Support Synchronous & asynchronous services,
Fast Frequency Hopping to avoid interference,
Short data packets to maximize capacity during interface.


Question 3 :

What is the total number of masters and slaves in a piconet?

Answer :

1 Master and 7 Slaves.


Question 4 :

Under what frequency range does Bluetooth work?

Answer :

2.45 GHz is the frequency range.


Question 5 :

What is the frequency range used for Bluetooth in Europe and United States?

Answer :

2402 MHz to 2480 MHz are the frequency ranges used in USA and Europe


Question 6 :

What is the frequency range used for Bluetooth in Japan?

Answer :

2472 to 2497 MHz is the frequency range used for Bluetooth in Japan.


Question 7 :

What is Piconet?

Answer :

A collection of devices connected through Bluetooth technology in an ad hoc fashion.


Question 8 :

What is a Bluetooth dongle?

Answer :

A device that hangs outside of a computer, or phone to provide Bluetooth connection.


Question 9 :

Why can Bluetooth equipment integrate easily in TCP/IP network?

Answer :

Because Bluetooth uses wireless LAN standards IEEE for data transmission.


Question 10 :

Which method is used for Data transfer?

Answer :

Asynchronous Connectionless (ACL) is Data transfer method in Bluetooth


Question 11 :

Give a generic description of Bluetooth?

Answer :

Bluetooth is a low-cost, short-range (RF) links between mobile PCs, mobile phones and other portable devices. Bluetooth can transmit through solid, non-metal objects.


Question 12 :

How does Bluetooth use frequency hopping for security?

Answer :

Bluetooth picks a random frequency out of 79 and then hops around the range about 1600 times per second.


Question 13 :

Why is Bluetooth called a cable replacement technology?

Answer :

Bluetooth technology allows the creation of Personal Area Networks without cables or wires that are usual in home networks.


Question 14 :

What is FCC and how does it relate to Bluetooth?

Answer :

FCC is Federal Communication Commission, which issues licenses to the stations for specific frequencies. It also decides who is able to use which frequency for what purpose. Since Bluetooth is using unlicensed spectrum, FCC has no direct involvement with Bluetooth


Question 15 :

What is FEC in Bluetooth?

Answer :

Forward Error Correction is a method by which Bluetooth increases its noise immunity. FEC is a method that enables a receiver to not only detect, but also correct errors in a transmission.